Įtariamajam žmogžudyste Šančiuose gresia įkalinimas iki gyvos galvos | kl.lt

ĮTARIAMAJAM ŽMOGŽUDYSTE ŠANČIUOSE GRESIA ĮKALINIMAS IKI GYVOS GALVOS

Kauno teisėsaugininkai baigė nemažą atgarsį sukėlusio išpuolio, per kurį prieš trejus metus Aukštuosiuose Šančiuose buvo nušautas devyniolikmetis bei sužeisti du jo draugai, aplinkybių tyrimą. Per tą laiką paaiškėjo, kad įtariamasis šiais nusikaltimais galimai įvykdė žmogžudystę ir prieš penkerius metus.

Gaudynės su šūviais

Kauno teisėsaugininkai kaltina 27-erių Rytį Gudyną 2015-ųjų gegužės 27-osios vakare Medvėgalio gatvėje nušovus to paties mikrorajono gyventoją – devyniolikmetį Marką. Tai įvyko vos už mėnesio nuo R.Gudyno paleidimo iš Pravieniškių pataisos namų. Kaltinimas ir juose įvykdyta žmogžudyste bei pasikėsinimu nužudyti dar du asmenis R.Gudyną pasivijo tik pastarosiomis savaitėmis. Paleidžiant jį į laisvę, tai dar nebuvo žinoma.

Tą lemtingą 2015-ųjų gegužės vakarą R.Gudyno kelyje pasimaišęs devyniolikmetis Markas savo automobiliu „Honda Civic“ atvyko į sutartą susitikimą su draugais. Šie jo laukė prie Medvėgalio gatvės 29-ojo namo laiptinės.

„Honda Civic“, kuriuo važiavo ir Marko draugas, įsukus į kiemą, įvyko mįslingas susidūrimas su dviem pro šalį ėjusiais broliais, gyvenusiais toje pačioje Medvėgalio gatvėje. Vėliau nustatyta, kad tai buvo R.Gudynas su savo jaunesniuoju – tuo metu dar nepilnamečiu broliu Deividu Ščesnavičiumi. Liudytojų teigimu, jie buvo neblaivūs. Vienas iš brolių netrukus išsitraukė ginklą ir, įkišęs jį per pravirą automobilio langą, iššovė.

Markui buvo peršauta krūtinė, dėl ko jis prarado sąmonę. Šalia sėdėjusiam jo draugui buvo kliudyta šlaunis. Pastarajam perėmus automobilio vairą ir puolus vežti sunkiai sužeistąjį į namus, kur šis mirė ant tėvo rankų, išpuolio liudytojais tapę jų draugai puolė brolius vytis.

Gaudynėse dalyvavo keletas asmenų. 17-metį D.Ščesnavičių jiems pavyko sugauti parduotuvės, esančios kitoje gatvės pusėje, tarpduryje. Pradėjus šį mušti, grįžo ir šešeriais metais vyresnis R.Gudynas, kuriam buvo pavykę pasprukti. Ir šis vėl pradėjo šaudyti.

Per šūvius prie parduotuvės, kurių buvo jau keletas, sužeistas tik vienas asmuo – gaudynėse dalyvavusiam Marko bendraamžiui, kuriam prieš tai D.Ščesnavičius buvo trenkęs į veidą, buvo peršauta šlaunis. Kitiems gaudynių dalyviams pavyko kulkų išvengti. Tačiau dar vienam jų dalyviui teko smūgis pistoletu per galvą.

Deividas Ščesnavičius/Policijos nuotr.

Konspiracija nepadėjo

Kruvinais šūviais įtariamų brolių paieška per Interpolą buvo paskelbta jau antrąją jų paieškų parą. Tačiau jie buvo sulaikyti tik beveik po dvejų metų Vokietijoje.

Pirmasis 2017-ųjų balandžio 26-ąją už multimedijų vagystes iš automobilių įkliuvo R.Gudynas, pateikęs tada kito asmens duomenis. Tačiau netrukus išsiaiškinta, kad jo ieško Lietuvos teisėsauga – skelbiant brolių paiešką Interpolo kanalais, buvo išplatinti ir mūsų policijos teistų asmenų duomenų bazėse esantys jų pirštų atspaudai.

Gegužės 5-ąją Berlyne buvo sulaikytas ir D.Ščesnavičius, kuris taip pat bandė nuslėpti savo tapatybę, pateikdamas kito asmens duomenis.

Pernai vasaros ir rudens sandūroje broliai buvo pargabenti į Lietuvą. Ir laukia nuosprendžio dėl išpuolio Aukštuosiuose Šančiuose už grotų.

D.Ščesnavičius šiuo metu atlieka laisvės atėmimo bausmę Pravieniškėse – už turto prievartavimą, bausmės už kurį atidėjimo laikotarpiu jis dalyvavo išpuolyje prieš Marką bei šio draugus. Tai buvo jau trečias tuo metu dar nepilnamečio D.Ščesnavičiaus teistumas. Išpuolio Aukštuosiuose Šančiuose byloje jis šiandien kaltinamas tik viešosios tvarkos pažeidimu, už ką gresia laisvės atėmimas iki dvejų metų.

R.Gudynas, kurio perspektyvos – gerokai niūresnės, taip pat tebėra suimtas. Ir iš pradžių buvo pasinaudojęs savo teise nesutikti, kad šūvių Medvėgalio gatvėje aplinkybes tiriantys teisėsaugininkai, išsiaiškinę, kad šaudė būtent jis, praplėstų jam pareikštus įtarimus ir dėl neteisėto disponavimo ginklu. O, kadangi Vokietijos teismas buvo išdavęs jį su broliu Lietuvai tik kaip įtariamuosius nužudymu bei pasikėsinimu nužudyti du ar daugiau asmenų visuotinai pavojingu būdu ir iš chuliganiškų paskatų, pareikšti R.Gudynui įtarimą ir dėl neteisėto ginklo turėjimo, jam nesutinkant, nebuvo galima – reikėjo gauti tokį leidimą iš jį Lietuvai perdavusių Vokietijos teisėjų.

Tačiau vėliau R.Gudynas persigalvojo ir tokio leidimo neprireikė. Prisipažino jis ir, kad turėjo ginklą, iš kurio šaudė į Marką bei šio draugus, nelegaliai, nes dėl teistumų tokia teisė iš jo buvo atimta. Anot R.Gudyno, šį ginklą prieš savaitę iki išpuolio jis atėmė iš kito asmens Prancūzų gatvėje.

Rytis Gudynas/Policijos nuotr.

Skandalingas šleifas

Dėl ko kilo Marko žūtimi pasibaigęs konfliktas, teisėsaugininkams išsiaiškinti nepavyko. Kartu su juo automobilyje buvęs draugas tikina, kad nežino, kodėl vienas iš brolių išsitraukė ginklą. R.Gudynas linkęs teigti, kad esą buvo priverstas gintis, pajutęs grėsmę.

Teisėsaugininkai linksta prie versijos, kad tragiškai pasibaigęs konfliktas įvyko spontaniškai ir neturėjo jokios priešistorės.

Tragiškai žuvusio Marko tėvai prašo ir įtariamojo sūnaus nužudymu kelių šimtų tūkstančių eurų moralinio atlygio.

Nei jis, nei šiame įvykyje dalyvavę žuvusiojo draugai iki tol teisėsaugai nebuvo žinomi. Tačiau abu broliai jau iki šio išpuolio buvo ne kartą teisti. R.Gudynas – net penkis kartus.

Atlikdamas penkerių metų laisvės atėmimo bausmę už plėšimą bei vagystę Pravieniškių pataisos namuose, jis užsidirbo dar vieną bylą, kurią rudenį planuoja atversti Vilniaus apygardos teismas. Joje R.Gudynas kaltinamas kelerius metus – iki 2015-ųjų balandžio, kai buvo paleistas į laisvę, dalyvavęs minėtuose pataisos namuose veikusio nusikalstamo susivienijimo veikloje ir pasikėsinęs nužudyti tris kitus bejėgiškos būklės kalinius, su sėbrais juos kankindamas ar kitaip itin žiauriai bei dėl savanaudiškų paskatų. Viena iš aukų taip ir neatsigavusi po šio išpuolio po metų mirė. R.Gudynas minėtoje nemažos apimties byloje, kurią jau teismui perdavė Lietuvos kriminalinės policijos biuras bei Generalinė prokuratūra, kaltinamas ir nesunkiu kito kalinio, kuris taip pat buvo bejėgiškos būklės, sveikatos sutrikdymu – taip pat itin žiauriai bei dėl savanaudiškų paskatų.

R.Gudynas kaltu dėl šių jam inkriminuojamų nusikaltimų neprisipažįsta. Tačiau kaltinimai jam, kaip ir kitiems šio už grotų veikusio nusikalstamo susivienijimo nariams, pareikšti, remiantis kitų kalinių, sutikusių bendradarbiauti su teisėsauga, parodymais.

Ir už devyniolikmečio Marko nužudymą bei pasikėsinimą iš chuliganiškų paskatų visuotinai pavojingu būdu nužudyti šio draugus, ir už kito kalinio gyvybės atėmimą bei pasikėsinimą taip pat pasielgti su dar dviem tuo metu kartu su juo kalėjusiais nuteistaisiais R.Gudynui gresia laisvės atėmimas nuo aštuonerių iki 20 metų arba iki gyvos galvos.

GALERIJA

  • Rytis Gudynas
  • Deividas Ščesnavičius
  • Įtariamajam žmogžudyste Šančiuose gresia įkalinimas iki gyvos galvos
  • Įtariamajam žmogžudyste Šančiuose gresia įkalinimas iki gyvos galvos
  • Įtariamajam žmogžudyste Šančiuose gresia įkalinimas iki gyvos galvos
  • Įtariamajam žmogžudyste Šančiuose gresia įkalinimas iki gyvos galvos
  • Įtariamajam žmogžudyste Šančiuose gresia įkalinimas iki gyvos galvos
  • Įtariamajam žmogžudyste Šančiuose gresia įkalinimas iki gyvos galvos
Policijos ir Tomo Raginos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (11)

skverneliui

reikia pasirodyt prieš rinkimus, tad tokios istorijos pastaruoju metu bus ant bangos:( Koks gerietis pareigūnas kiek visko išaiškino ir kur padėjo valstybės pinigus... kuriuos į bendrą katilą sunešė tokie vargetėlės.

Va kas nutinka

Kai nescios mamos vartoja alkoholi ir ruko.

tokia laisves kaina

Kaune Kreves pr. 42, namo gyventojai matom kaip kitoje gatves puseje prie parduotuves spardo girtuoklius, bet policijos nesimato...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS