Mažylio nuodytoja siekia dar vienos pergalės | kl.lt

MAŽYLIO NUODYTOJA SIEKIA DAR VIENOS PERGALĖS

Buvusi auklėtojos padėjėja Jelena Grabnickienė, Kauno apylinkės teismo pripažinta kalta lenkusi dvimetį darželinuką vartoti psichotropines medžiagas, apskundė šį nuosprendį. Nors jai ir buvo pritaikyta įstatymų išlyga, kuri jau metus nebegalioja.

Iš darbo išėjo pati

"Kauno diena" rašė, kad 54-erių J.Grabnickienė buvo pripažinta kalta sugirdžiusi mažamečiui klonazepamo. Pasak šį nuosprendį paskelbusio teisėjo Virginijaus Kalkausko, remtasi neginčijama įrodymų visuma, nors J.Grabnickienė savo kaltės nepripažino.

Panašiai – kad yra švari prieš Dievą – ji teigė ir į nuosprendžio paskelbimą gausiai susirinkusiai žiniasklaidai. O teisme, kuris vyko už uždarų durų, kėlė versiją esą mažylį galėjo apnuodyti ir patys jo artimieji.

Tačiau ši J.Grabnickienės versija buvo atmesta kaip gynybinė, siekiant išvengti baudžiamosios atsakomybės už padarytą nusikaltimą. Kilus triukšmui, ji sugebėjo išeiti iš darbo savo noru. Nors pradėtas ikiteisminis tyrimas sukėlė nemažą atgarsį visuomenėje.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2016-ųjų spalio 26-osios vakare Kauno policijai iš Klinikų gavus pranešimą apie motinos atvežtą dvimetį, kuris stacionarizuotas dėl raminamųjų vaistų intoksikacijos. Berniuko motina medikams pasakojo, kad atėjusi pasiimti sūnaus į Taikos prospekte esantį vaikų lopšelį-darželį "Bitutė", rado berniuką neadekvačiai vangų ir mieguistą.

Medikų globoje atsidūrusiam mažyliui pernakt buvo prijungta lašinė. Jo šlapime aptikta psichotropinių medžiagų, veikiančių centrinę nervų sistemą, pėdsakų.

Melavo ir dukra, ir motina?

Ir "Nykštuko" grupės, kurią lankė šis mažylis, auklėtojų, ir jų padėjėjos rankinėse ikiteisminį tyrimą dėl dvimečio sveikatos sutrikdymo pradėję pareigūnai rado įspūdingą kiekį įvairaus stiprumo medikamentų, veikiančių nuo kelių valandų iki paros. Padėjėjos – keturis maišelius, vienos auklėtojos – penkių rūšių vaistus, kitos – dviejų. Visos jos teigė, kad šie joms medikų išrašyti buvo laikomi vaikams neprieinamoje vietoje.

Radinį išsiuntus į Valstybinės teismo medicinos tarnybos toksikologijos laboratoriją, po jos išvadų prieš teismą stojo tik auklėtojos padėjėja – J.Grabnickienė. Klonazepamo buvo aptikta tik jos rankinėje. Šios psichotropinės medžiagos buvo rasta ir jos namuose.

Stojusi prieš teismą J.Grabnickienė ėmė keisti ikiteisminio tyrimo metu duotus parodymus. Tada ji teigė, kad buvo priversta neštis dėžutę su vaistais į darbą dėl namuose atliekamo remonto. Nors pasiūlius jai atlikti tyrimą melo detektoriumi, atsisakė.

Teisme J.Grabnickienė jau aiškino, kad tada atsinešė vaistus į darbą, nes planavo vizitą pas šeimos gydytoją.

O J.Grabnickienės motina, atlydėjusi dukrą į vieną teismo posėdžių, bandė įtikinti "Kauno dieną", kad esą šią pakišo viena iš buvusių bendradarbių, spėjusi sunaikinti įkalčius. O pas jos dukrą buvo rastas didžiausias vaistų maišas, kurį moteris nešiojosi, nes tikėjosi, kad taip gali padėti patekusiems į rimtą bėdą.

Apetitas atsiranda bevalgant?

Iš tikrųjų pas vieną grupės auklėtoją teisėsaugininkai psichotropinių vaistų neaptiko. O viena tabletė be pavadinimo buvo rasta vaikų miegamojo šiukšlių dėžėje.

Tačiau J.Grabnickienės rankinėje buvo rastas vaistų smulkintuvas. O šiame – vaikiškomis dozėmis susmulkintas klonazepamas, skiriamas pacientams, kuriuos kamuoja nerimas ar miego sutrikimai.

Apnuodyto dvimečio mama įsitikinusi, jog šie vaistai girdyti jos sūnui, kad mažylis netrukdytų kitų darželinukų pietų miego. Tokią pačią išvadą – kad J.Grabnickienė sugirdė šių raminamųjų vaistų aktyvumu ir nenoru miegoti pasižymėjusiam mažamečiui, kai buvo likusi viena be auklėtojos, padarė ir Kauno apylinkės teismas.

Tačiau jokio ieškinio mažylio mama J.Grabnickienei nepareiškė. "Viskas laimingai baigėsi – jokių liekamųjų reiškinių nėra", – taip ji aiškino tokį savo sprendimą.

Už nepilnamečio lenkimą vartoti psichotropines medžiagas numatytas laisvės atėmimas nuo trejų iki dešimties metų. Tačiau bylon sugulusių įvykių metu dar galiojo įstatymų išlyga, numačiusi galimybę atidėti bausmės vykdymą sunkų nusikaltimą padariusiam asmeniui. Ji panaikinta prieš metus, t.y. jau baigiant šio skandalingo įvykio tyrimą.

Atsižvelgus į tai, taip pat į teigiamas J.Grabnickienės charakteristikas iš visų darboviečių bei tai, kad ji – dar neteista, ir pritaikyta ši išlyga. J.Grabnickienei skirti treji metai nelaisvės, atidedant bausmės vykdymą dvejiems metams ir uždraudžiant tiek pat laiko dirbti vaikų ugdymo, lavinimo ir mokymo įstaigose.

Šį nuosprendį apskundė tik pro adatos skylutę išlindusi nuteistoji. Prokurorė Renata Oželienė, siūliusi J.Grabnickienei trejų metų laisvės atėmimo bausmę – ne. "Išanalizavusi teismo argumentus ir motyvus prokuratūra su jais sutiko", – taip savo sprendimą "Kauno dienai" aiškino R.Oželienė.

GALERIJA

  • Mažylio nuodytoja siekia dar vienos pergalės
  • Mažylio nuodytoja siekia dar vienos pergalės
  • Mažylio nuodytoja siekia dar vienos pergalės
  • Mažylio nuodytoja siekia dar vienos pergalės
  • Mažylio nuodytoja siekia dar vienos pergalės
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Tas Zelemencikas

Pačem apdujusi smegeniena,soviėtiniu išprusimu žmogus, daugiai lapė ir sūris neskaites 100% .dundukėlis

...

BLOGAI dabar tokioms darželiuose (motinos širsta), jos dabar į 'Vaikų teises' perėjo kad galėtų ne tik vaikus, bet ir MOTINAS naikint.

abejoju

Drįstu galvoti, kad ne be auklėtojų ir vadovės žinios vyko tokie dalykai, o moteris tapo atpirkimo ožka. Ne padėjėjos pareiga migdyti vaikus. Jeigu tai buvo patikėta jai, vadinasi, darželio vadovybė nesugebėjo atlikti savo uždavinio ir taip pat turi sulaukti bausmės. Rado silpniausią grandį ir suvertė jai visą kaltę.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS