Medikai kaltinami ciniškai apgaudinėję gimdyves | kl.lt

MEDIKAI KALTINAMI CINIŠKAI APGAUDINĖJĘ GIMDYVES

Prieš Kauno apylinkės teismą stojo du pasipinigavimu iš gimdyvių kaltinami P.Mažylio gimdymo namų gydytojai. Anot juos demaskavusios Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT), teisiamieji reikalavo pinigų iš pacienčių už Teritorinės ligonių kasos apmokamą paslaugą.

Pritrūko pilietiškumo

Kaltinimai dėl sukčiavimo yra pateikti gimdymo namų anesteziologams-reanimatologams Virgilijui Dimšai ir Jelenai Čiučiulkienei.

Nė vienas iš jų nebuvo sulaikytas su įkalčiais ir savo kaltės nepripažįsta. Kaltinimai jiems pareikšti remiantis nukentėjusiųjų parodymais.

STT pradėjo šį ikiteisminį tyrimą dar 2016-ųjų lapkritį, gavus vienos šių gimdymo namų pacientės ir jos vyro pareiškimą, kad jie buvo priversti susimokėti 80 eurų už skausmo malšinamąją procedūrą. Pinigus anesteziologė tiesiog įsidėjo į kišenę, o paprašius čekio, jo nedavė.

STT kreipėsi į visuomenę, kad atsilieptų daugiau šių gimdymo namų pacienčių, taip pat buvusių priverstų susimokėti už nemokamą paslaugą. Atsišaukė nemažai panašiai apgautųjų, tačiau, pakvietus juos duoti parodymų, dauguma į STT neatvyko.

Du išslydo

Iš pradžių V.Dimša ir J.Čiučiulkienė, kaip ir dar du jų kolegos, buvo įtariami kyšininkavimu.

Paaiškėjus, kad pinigai reikalauti už skausmo malšinimą gimdymo metu, kuris yra apmokamas Teritorinės ligoninių kasos iš privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų, ikiteisminis tyrimas buvo perkvalifikuotas į sukčiavimą. Šiuo atveju baudžiamoji atsakomybė numatyta tik apgaulės būdu įgijus didesnį negu 3 MGL (minimalių gyvenimo lygių), t.y. 114 eurų, turtą.

V.Dimšą ir J.Čiučiulkienę pavyko pasodinti į teisiamųjų suolą tik konstatavus, kad jų nusikalstama veika buvo tęstinė. Ir jie apgaule per du kartus išsireikalavo 160 eurų.

Tačiau jų kolegų atžvilgiu ikiteisminį tyrimą teko nutraukti, nes dėl liudytojų stokos pavyko nustatyti tik po vieną tokios apgaulės atvejį. Jų atžvilgiu surinkta medžiaga perduota policijai – administracinės atsakomybės taikymui.

Tarp išvengusiųjų baudžiamosios atsakomybės – ir medikė, dėl kurios galimo sukčiavimo ir buvo pradėtas šis ikiteisminis tyrimas.

Provokaciją lydėjo akiplėšiškumas

V.Dimša kaltinamas 2015-ųjų sausį ir spalį melagingai nurodęs dviem pacientėms ir gimdyme dalyvavusiems jų vyrams, kad nejautros procedūra yra mokama. Esą jos kaina – 80 eurų.

J.Čiučiulkienė kaltinama 2016-ųjų liepą melagingai nurodžiusi vienai pacientei, kad yra mokama gimdymo skausmo malšinimo procedūra ir atliekant Cezario pjūvį. Bylos duomenimis, po poros dienų medikė iš jos priėmė išsireikalautus 80 eurų. Be to, analogiškai J.Čiučiulkienė su kita gimdyve ir jos sutuoktiniu pasielgė ir 2016-ųjų rugsėjį.

Pasak nukentėjusiųjų, medikai tiesiog naudojosi aplinkybėmis – kad nežmoniškus skausmus kenčiančios gimdyvės yra pasiryžusios bet kam, kad tik viskas kuo greičiau baigtųsi, nors apgaule išsireikalautos sumos joms buvo dideli pinigai. Tačiau medikai toliau provokavo teigdami, kad sąrėmiai gali tęstis ilgai, o po atliktos skausmo malšinimo procedūros turėjo įžūlumo ne kartą priminti apie skolą.

Sutikusieji bendradarbiauti su STT tokį savo apsisprendimą motyvavo noru apsaugoti kitas gimdyves nuo tokio ciniško jų išnaudojimo ir taip sunkią akimirką.

Viešas reketas

Viena iš bendradarbiauti su STT sutikusių nukentėjusiųjų ir "Kauno dienai" pasakojo, kad, dar lankydama paskaitas prieš gimdymą, buvo anesteziologės J.Čiučiulkienės kartu su kitomis apie 20 būsimųjų gimdyvių perspėta, kad kai kurios jos paslaugos – mokamos.

Galiausiai, po beveik dvylikos valandų kančių, nebegalėdama ištverti, ji paprašė numalšinti skausmą.

"Jeigu skausmą numalšinti prašo pati pacientė, tai kainuoja 80 eurų. Jeigu skiria gydytojas, tai nemokama", – buvo linkusi prisiminti prieš daugiau kaip metus J.Čiučiulkienės pasakytus žodžius pašnekovė, kuriai tai buvo pirmas gimdymas. Jis truko net septyniolika valandų. Galiausiai, po beveik dvylikos valandų kančių, nebegalėdama ištverti, ji paprašė numalšinti skausmą.

Prieš leisdama vaistus J.Čiučiulkienė dar pasiteiravo, ar pacientė žino, kad ši paslauga mokama. Pinigus anesteziologė liepė atnešti kam nors į gimdyklą – jeigu nebūtų jos pačios. Vis dėlto pašnekovė su vyru nusprendė nepažįstamiems žmonėms pinigų nepatikėti. Tie 80 eurų buvo atiduoti pačiai J.Čiučiulkienei, kai ji po kelių dienų, prieš išrašant šią pacientę iš ligoninės, pati atėjo į jos palatą.

Apie tai, kad buvo apgauta, pašnekovė teigė sužinojusi tik po kelių mėnesių – iš žiniasklaidos.

"Niekada nedaviau kyšių bei nežadėjau jų duoti ir gimdydama. Tiesiog pasitikėjau gydytojais. O buvau jų apgauta vidury baltos dienos", – reziumavo dizainere dirbanti pašnekovė, prašanti, kad J.Čiučiulkienė atlygintų jai padarytą turtinę žalą.

Vienas – jau teistas

Apie tai, kad toks pasipinigavimo būdas galėjo klestėti šiame Kauno klinikinei ligoninei priklausančiame filiale ne vienus metus, liudija ir gimdyvių pasakojimai internete apie šią neteisėtą rinkliavą dar litais.

Be to, tai tapus vieša paslaptimi, iš pareigų 2017-ųjų sausį, nepaaiškinęs tokio savo poelgio priežasties, atsistatydino beveik 30 metų šiems gimdymo namams vadovavęs Eugenijus Valasevičius, turintis šioje byloje liudytojo statusą. Nors jo kolegos linkę tai sieti su gimdymo namų restruktūrizacija.

V.Dimša, vadovaujantis ir vienai Savanorių prospekte įsikūrusiai odontologijos klinikai, pernai gegužę jau buvo nubaustas Kauno apylinkės teismo už dokumentų klastojimą. Už tai, kad suklastojo darbo sutarčių registracijos žurnalą, jam baudžiamuoju įsakymu buvo skirta didesnė kaip 600 eurų bauda. V.Dimša tada savo kaltę pripažino ir šią baudą sumokėjo.

Dabar jis su J.Čiučiulkiene kaltinami baudžiamuoju nusižengimu, už kurį gresia viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas nuo dešimties iki 45 parų. Abu teisiamieji, kaip įmanydami, bandė išsisukti nuo žiniasklaidos fotoobjektyvų.

Vakar atversti šios bylos nepavyko, V.Dimšai pareiškus, kad nutraukė sutartį su buvusiu advokatu ir susirado naują, kuris galės dalyvauti tik kitame posėdyje. Nors buvo susirinkę visi liudytojai ir nukentėjusieji, išskyrus vieną jo prieš porą metų apgautą šeimą, kuri ne per seniausiai susilaukė dvynukų. Kitas posėdis numatytas po dviejų savaičių.

GALERIJA

  • Medikai kaltinami ciniškai apgaudinėję gimdyves
  • Medikai kaltinami ciniškai apgaudinėję gimdyves
  • Medikai kaltinami ciniškai apgaudinėję gimdyves
  • Medikai kaltinami ciniškai apgaudinėję gimdyves
  • Medikai kaltinami ciniškai apgaudinėję gimdyves
  • Medikai kaltinami ciniškai apgaudinėję gimdyves
  • Medikai kaltinami ciniškai apgaudinėję gimdyves
  • Medikai kaltinami ciniškai apgaudinėję gimdyves
  • Medikai kaltinami ciniškai apgaudinėję gimdyves
  • Medikai kaltinami ciniškai apgaudinėję gimdyves
  • Medikai kaltinami ciniškai apgaudinėję gimdyves
  • Medikai kaltinami ciniškai apgaudinėję gimdyves
  • Medikai kaltinami ciniškai apgaudinėję gimdyves
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (42)

Saule

As pries 14 metu gimdziau. Prieziura buvo puiki, nieko blogo negaleciau pasakyti. Taciau uz epiduri taip pat susimokejom

Aš gimdžiau 2005m. už epidūrą taip pat susimokėjau 200litų. Jokio čekio negavau. Taigi kiek metų mažylio personalas lobo.

Ona

Ziurkes Apsnavicienes mirsiu - nepamirsiu, uz tai, kad iskart nedaviau, praradau vaikuti, kysininke prakeikta!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS