Plėšikus žaidę paaugliai turės atlyginti padarytą žalą | kl.lt

PLĖŠIKUS ŽAIDĘ PAAUGLIAI TURĖS ATLYGINTI PADARYTĄ ŽALĄ

Kauno apylinkės teismas paskelbė nuosprendį pernai Kauno pardavėjas terorizavusiems dviems T.Masiulio jaunimo mokyklos dešimtokams, kurie, rengdamiesi plėšti nusižiūrėtas parduotuves, keisdavosi ne tik vaidmenimis, bet ir drabužiais bei avalyne. Tiesa, kol jie taps pilnamečiais, dalį bausmės turės atlikti ir jų motinos.

Keistas elgesys

Kaip jau rašyta, tik nustačius įtariamuosius paaiškėjo atsakymai į kai kuriuos keblius klausimus. Pavyzdžiui, kodėl įtampą mieste kėlęs parduotuvių plėšikas mėgsta sugrįžti į nusikaltimo vietą po savaitės?

Į šį klausimą, kaip ir kitus, atsakė įtariamųjų amžius, lėmęs gana vaikišką jų elgesį. Nors, remiantis nukentėjusiųjų pranešimais, buvo skelbiama, kad plėšikauja peiliu ginkluotas vyras.

Pirmasis toks išpuolis buvo užregistruotas balandžio 24-osios rytą, kai tikri įtariamieji turėjo sėdėti pamokose. Tada grasindamas peiliu Prancūzų gatvėje esančioje parduotuvėje, vyras iš kasos aparato pagrobė 210 eurų. Tą pačią dieną policija net buvo sulaikiusi vieną šio mikrorajono gyventoją, tinkantį tikriems įtariamiesiems į tėvus. Tačiau, šiam įrodžius savo alibi, paleido.

Po savaitės toje pačioje parduotuvėje ir vėl grasinant pardavėjai peiliu iš kasos aparato buvo pagrobti 400 eurų. Ir vėl plėšikas dengė veidą šaliku. Dar po savaitės grasinant peiliu Kalniečių gatvėje įsikūrusios parduotuvės darbuotojai, iš kasos aparato buvo pagrobti 194 eurai. O dar po savaitės – analogiškomis aplinkybėmis iš tos pačios parduotuvės buvo pagrobta 170 eurų.

Šimtaprocentis įkaltis

Dar po savaitės įvykdytas išpuolis vienoje Partizanų gatvės parduotuvėje jau skambėjo kur kas grėsmingiau. Anot naujos plėšiko aukos, šį kartą jis jau grasino daiktu, panašiu į šaunamąjį ginklą. Nepaisant to, pardavėja bandė jį sulaikyti, tačiau įsibrovėliui pavyko pasprukti su daugiau kaip 488 eurų grobiu.

Po pastarojo išpuolio viskas nurimo. Kaip vėliau teigė galiausiai sulaikyti įtariamieji, susidūrę su pasipriešinimu, jie nusprendė išpuolius baigti.

Plėšikavę penkiolikamečiai buvo surasti pernai liepą. Įtariamųjų fiasko tapo per kratą vieno jų namuose aptikti batai su specifiniu pado raštu. Ekspertai, kuriems jie buvo perduoti, konstatavo, kad tai – 100 proc. ta pati avalynė, kurios pėdsakų aptikta ir išpuolių vietose.

Penkiolikamečiai prisipažino keitęsi šiais batais kaip ir drabužiais. Pastarieji, užfiksuoti vaizdo kamerų, taip pat rasti per kratas. Įtariamieji prisipažino ir keitęsi vaidmenimis – vieną kartą vienas apiplėšdavo parduotuvę, kitam likus budėti gatvėje, kitą kartą būdavo atvirkščiai. Kaip buvo iš tikrųjų, įtariamieji ėmė pasakoti ne iš karto.

Teisti už uždarų durų

Kadangi plėšikavusieji – nepilnamečiai, jų teismo procesas vyko už uždarų durų. Dėl tos pačios priežasties negalima skelbti ir jų pavardžių bei rodyti veidų.

Nebuvo šie paaugliai sulaikyti nė vienai parai ir juos demaskavus. Nors vieno iš jų motina jau ne kartą buvo bausta už tai, kad amžiaus, pagal kurį jau pats galėtų atsakyti už tai, ką padarė, dar nesulaukęs jos sūnus vartojo alkoholį, apibraižė ar dviračiu apgadino svetimus automobilius. O kitas, taip pat dar neturėdamas keturiolikos metų, jau buvo pasisavinęs mokykloje bendramokslio mobilųjį telefoną.

Stoję prieš Kauno apylinkės teismą jie abu prisipažino padarę visus inkriminuojamus nusikaltimus ir teigė, kad labai dėl to gailisi, todėl jų byla išnagrinėta taikant sutrumpintą įrodymų tyrimą. O tokiu atveju trečdaliu sumažinama ir skirta bausmė.

Už plėšikavimą, įsibraunant į patalpą ar panaudojant peilį, Lietuvos įstatymai numato laisvės atėmimą iki septynerių metų. Tačiau tai buvo pirmoji šių nepilnamečių akistata su Temide, dėl to jų bylą nagrinėjęs teisėjas Virginijus Kalkauskas skyrė jiems pusketvirtų metų laisvės atėmimą, atidėdamas bausmės vykdymą dvejiems metams. Ir įpareigodamas vienus metus nuo 23 iki 6 val. būti namuose, jeigu tai nesusiję su darbu, mokslu ar sportine veikla, tęsti mokslus bei per pusmetį nuo nuosprendžio įsiteisėjimo neatlygintinai išdirbti 60 valandų įstaigose, kurios rūpinasi neįgaliaisiais, nusenusiais ar kitais asmenimis, kuriems reikia pagalbos. Iš abiejų nuteistųjų priteista ir visiems nukentėjusiesiems padaryta turtinė žala. Kol jie taps pilnamečiais, ją įpareigotos pradėti atlyginti nuteistųjų motinos.

GALERIJA

  • Plėšikus žaidę paaugliai turės atlyginti padarytą žalą
  • Plėšikus žaidę paaugliai turės atlyginti padarytą žalą
  • Plėšikus žaidę paaugliai turės atlyginti padarytą žalą
  • Plėšikus žaidę paaugliai turės atlyginti padarytą žalą
  • Plėšikus žaidę paaugliai turės atlyginti padarytą žalą
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (12)

nuostaba

Geras straipsnelis internete - "Anglijos lietuviai skambina pavojaus varpais, sklinda kalbos net apie linčo galimybę".

Jotautui

Estai labai nustebtų peskaitę ditirambus apie romiuosius suomius. Jiems tie girtuokliai senokai pabodo:) O jau apie nuostabiųjų skandinavu nuotykius Tailande, tai romanus galima rašyti. Mums, beje, užtenka ir nuostabiųjų skandinavu "bankų". Kirba mintis, jog greitai viskas keisis...Vieną moksleivė iš nedidelio Švedijos miestelio šypsodama mestelėjo, jog jų klasė labai tolerantiška...švedams. Jų klasėjė mokosi NET DVI ŠVEDĖS:)

Jotautas

Aš ir prieš „kvailą Europą", nes ten vitrinos žėri, atlyginimai keliskart didesni, visos naujovės, visi technikos išradimai iš tos „kvailės". Ten ir visuomenė „kvaila", pavyzdžiui, Suomijoje už dyką kiekvienai šeimai duoda po 590 eurų. Ar ne „kvailiai" ? Ten vaikai gražiai auklėjami, labai prižiūrimi. Vienų mažų darželinukų nė minutės palikti negalia. „Kvailos valdžios" organizacijos iš neprižiūrinčių tėvų vaikus tuoj atima. Todėl ten motinos vaikų nesmaugia, neskandina, tik gimusių neužkasa. Jokio diržo, jokios rykštės prieš vaiką šiukštu naudoti negalima. Mums iki tokios „kvailos visuomenės" dar 50 metų. O tokia „gudri" visuomenė, kuri gali plakti vaikus „per šikną po 30 kirčių" randasi Rytuose.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS