Kauno klinikose pradėtas vaistų skiedimas – saugesni pacientai ir darbuotojai | kl.lt

KAUNO KLINIKOSE PRADĖTAS VAISTŲ SKIEDIMAS – SAUGESNI PACIENTAI IR DARBUOTOJAI

  • 1

Onkologinės ligos dažnai apie save žmogui praneša tyliai. „Esu pensininkas, tačiau toliau dirbu ir privalau pasitikrinti sveikatą. Per vieną iš patikrinimų gydytojai plaučiuose pamatė juodą dėmę ir atliko reikiamus tyrimus.

Tik vėliau paaiškėjo diagnozė. Rūkiau, todėl dabar jau kelis mėnesius to nebedarau ir po atliktos sėkmingos operacijos laukiu chemoterapijos kurso“, – pasakojo pacientas pabrėždamas, kad jokių specifinių vėžio požymių nejautė. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė Kauno klinikos – pirmoji gydymo įstaiga Lietuvoje, pradėjusi centralizuotą chemoterapinių vaistų skiedimą specialiose patalpose ir tokių vaistų taikymą onkologinėmis ligomis sergantiems pacientams.

Profesorius Skaidrius Miliauskas, Pulmonologijos klinikos vadovas, teigia, kad centralizuotas vaistų skiedimas yra ypač svarbus personalo darbui ir pacientų saugumui. „Onkologinėmis ligomis sergantiems pacientams gydyti naudojami chemoterapiniai vaistiniai preparatai nepageidaujamas reakcijas gali sukelti ne tik pacientams, bet ir kontaktą su vaistu turinčiam medicinos personalui. Todėl, laikantis geros gamybos praktikos reikalavimų, garantuojama vaisto kokybė, darbuotojų ir pacientų saugumas.“

Nuo šių metų birželio Kauno klinikų vaistinėje vaistai skiedžiami specialiai šiam procesui įrengtose aseptinėse patalpose – taip  išvengiama mikrobiologinio užterštumo, mažėja ir sunkių infekcinių komplikacijų rizika pacientams. Proceso saugumas ypač svarbus kaulų čiulpų transplantacijai ruošiamiems pacientams.

„Vaistai skiedžiami specialiose traukos spintose, kuriose laminarinis oro srautas apsaugo darbuotoją nuo bet kokio kontakto su vaistu. Ruošiant chemoterapinių vaistų tirpalus vaistinėje ir skiriant juos pacientams skyriuje naudojamos vienkartinės priemonės, apsaugančios farmacijos specialistus ir slaugytojas nuo kontakto su vaistu. Dirbti šiose patalpose farmacijos specialistai gali tik išklausę kursus ir sėkmingai išlaikę žinių patikrinimo testą. Taip garantuojamas ne tik pacientų, bet ir personalo, ruošiančio ir skiriančio pacientui preparatą, saugumas“, – pabrėžė Kauno klinikų vaistinės vedėja Birutė Varanavičienė.

„Tai didelis žingsnis į priekį gydant onkologinėmis ligomis sergančius pacientus. Šis procesas – puikus pavyzdys, kai taikomos naujos technologijos standartizuoja procesus, užtikrina aukštą onkologinės pagalbos lygį mūsų ligoninėje, šalyje bei padidina pacientų ir darbuotojų saugumą“, – pabrėžė Kauno klinikų generalinis direktorius prof. habil. dr. Renaldas Jurkevičius.

Farmacijos specialistai į šias specialiai vaistų skiedimui pritaikytas patalpas patenka apsirengę tik sterilią aprangą: beplaušius kombinezonus, specialią avalynę, dvi poras sterilių pirštinių, iš kurių viršutinės skirtos darbui su chemoterapiniais vaistais, chirurginę kaukę ir galvos apdangalą.

Gavus užsakymą iš skyriaus, atsakingas vaistininkas patikrina vaisto dozę – ir tik įsitikinęs, jog ji atitinka paciento parametrus ir būklę, gaminamas tirpalas. Prieš išduodant į skyrių vaistas dar kartą patikrinamas. „Svarbu pabrėžti, kad kiekvienam pacientui vaisto dozė yra individuali, o gamintojai fasuoja tik tam tikrą miligramų arba gramų kiekį buteliuke. Ruošiant vaistą konkrečiam pacientui dažnai lieka nedidelis vaisto likutis, kurį mūsų ligoninėje galima panaudoti kitam pacientui – tai naudinga ir ekonomiška. Specialiose patalpose paruoštų tirpalų tinkamumo vartoti laikas pailgėja. Tačiau skyriaus procedūrų kabinete ruošiamus vaistus būtina suvartoti per 24 valandas, o kai kuriuos vaistus – ir dar greičiau“, – sakė vaistinės vedėja.

Centralizuotas chemoterapinių vaistų skiedimas Kauno klinikų vaistinėje yra saugus aplinkai. Moderni ventiliacijos sistema, per bakterinius filtrus tiekia išvalytą orą ne tik į patalpas, bet ir apsaugo aplinką nuo galimos medikamentinės taršos.

Gairės: LSMU KK 2016
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Nuomone.

Rukoriam uz gydyma reiketu susimoketi ar primoketi.Kitaip jaunimas pes duma prie visuomeniniu,prekybos centru.Slykstu matyti ,eini i parduotuve ,o prie duru burelis paneliu dumija.Atrodo ,kad ruko mesa.Kodel turi moketi uz juos ?.Visa gyvenima nerukau,neruko ir vaikai,vaikaiciai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS