Savaitgalį AKM užfiksuotas ūkyje Kėdainių rajone, apie protrūkius praneša ir Lenkija | kl.lt

SAVAITGALĮ AKM UŽFIKSUOTAS ŪKYJE KĖDAINIŲ RAJONE, APIE PROTRŪKIUS PRANEŠA IR LENKIJA

  • 0

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad šį savaitgalį afrikinio kiaulių maro (AKM) virusas nustatytas Svilių kaime (Kėdainių r.) esančiame kiaulininkystės ūkyje, kuriame laikoma 850 kiaulių, iš jų 80 paršavedžių, 8 kuiliai, apie 120 penimų skerdžiamo amžiaus kiaulių ir dar daugiau kaip 600 paršelių. Ūkyje pradėti ligos židinio likvidavimo darbai.

Skubus tyrimas pradėtas gavus informacijos apie staiga ūkyje ėmusias gaišti kiaules. Per naktį krito apie 30 kiaulių. Nedelsiant buvo atrinkti kritusių kiaulių mėginiai laboratoriniams tyrimams. Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute patvirtinta AKM diagnozė.

VMVT nedelsiant aktyvuotas Užkrečiamųjų ligų kontrolės centras, kuris koordinuoja ir įgyvendina priemones, numatytas pagal AKM neatidėliotinų priemonių planą.

Siekiant, kad liga neišplistų į kitas teritorijas, visos komplekse laikomos kiaulės turės būti nugaišintos. Gyvūnų nugaišinimui bus naudojamos CO2 dujos, leidžiančios maksimaliai užtikrinti gyvūnų gerovės reikalavimus. Gyvūnų gaišenos bus laidojamos su Geologijos tarnyba prie Aplinkos ministerijos suderintoje vietoje, užtikrinant aplinkos apsaugos reikalavimus.

Aplink ligos židinį nustatytos 3 ir 10 km apsaugos ir priežiūros zonos, kuriose bus tikrinamos visos kiaulių laikymo vietos, atrenkami mėginiai AKM diagnostikai. Šiuo metu aiškinamasi, ar virusas nepateko į kitas, „kontaktines“ kiaulių laikymo vietas, įsigijusias iš šio ūkio paršelių.

Apie AKM protrūkius net trijuose kiaulių laikymo ūkiuose informavo ir kompetentinga Lenkijos institucija. Ligos židiniai nustatyti stambiame komerciniame komplekse, kuriame laikoma 1120 kiaulių, bei dviejuose smulkesniuose ūkiuose, kuriuose atitinkamai laikytos 9 ir 28 kiaulės. Kaimyninėje valstybėje, kaip ir Lietuvoje, aktyvuotas Užkrečiamųjų ligų kontrolės centras, vykdomi židinių likvidavimo darbai.

Nuo metų pradžios Lietuvoje kiaulių laikymo vietose užfiksuoti 7 AKM židiniai, Lenkijoje – 19 AKM židinių.

Gairės: VMVT 2018
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS