Alternatyvus Klaipėdos gidas miestą atskleidžia per jo žmones | kl.lt

ALTERNATYVUS KLAIPĖDOS GIDAS MIESTĄ ATSKLEIDŽIA PER JO ŽMONES

  • 0

Knygynų lentynose pasirodė pirmasis šiuolaikinis turistinis gidas apie Klaipėdą. Tuščią nišą užpildžiusio leidinio sutiktuvės gimtajame mieste vyks balandžio 17 d. 17.30 val. Klaipėdos apskrities viešosios I.Simonaitytės bibliotekos Konferencijų salėje.

Ataidi gyventojų balsai

Trečias pagal dydį Lietuvos miestas per visą nepriklausomybės laikotarpį neturėjo išsamaus, praeitį ir šiandieną aprėpiančio leidinio gido formatu. O Vilnius gidus gali skaičiuoti dešimtimis. Žurnalistės ir gidės Kristinos Sadauskienės knyga užpildė šią nišą.

Klaipėdą pristatanti knyga bendrais bruožais atitinka įprastų miesto gidų formatą – joje yra žemėlapis, maršrutai, pateikiama istorinė raida, lankytini objektai. Bet nuo įprasto gido ši knyga skiriasi turinio pateikimu – tai nėra vien statistinės informacijos rinkinys, autorė rinkdama medžiagą bendravo su įvairių profesijų atstovais, tad skaitytojai knygos puslapiuose gali sutikti ir įdomių klaipėdiečių.

„Klaipėda jos svečiams dažnai atrodo sunkiai perprantamas, apytuštis miestas. Nusprendžiau, kad, gide sudėdama kuo daugiau šio miesto gyventojų balsų, šiek tiek padėsiu keisti tą įsivaizdavimą, – savo pasirinkimo priežastis aiškino K.Sadauskienė. – Be to, kiekvienas žmogus mato savitą miesto vaizdą, tad tikiuosi, pašnekovų gausa padėjo pabrėžti ir Klaipėdos daugiabriauniškumą.“

Knyga „Klaipėda. Alternatyvus miesto gidas“ suskirstyta į tris skyrius, nemažai dėmesio skiriama ir jūrai bei miškui. Pasakojimų apie miestą rinkinyje netrūksta specifinių temų. Autorės nuomone, tokios informacijos žinojimas leidžia geriau suprasti miesto unikalumą.

„Norint užmegzti ryšį su bet kokia vieta, reikia apie ją sužinoti kažką ypatingo, nepastebimo iš pirmo žvilgsnio. Paprastas poilsiautojas paplūdimyje grožėsis tik smėlio minkštumu ir jūros spalva, bet jei jis žinos to smėlio smiltelių amžių ir kilmę ar kaip gimsta bangos ir kokius vardus jos turi – santykis su vieta jau bus kitoks, gilesnis“, – įsitikinusi K.Sadauskienė.

Knygos rengėjų komanda

Miesto gidas skirtas tiek geriau savo miestą norintiems pažinti klaipėdiečiams, tiek smalsiems miesto svečiams. Rengdama šią knygą K.Sadauskienė į pagalbą pasikvietė ne kartą Klaipėdą savo kūriniuose vaizdavusią žinomą iliustratorę Viktoriją Dambrauskaitę bei aktyviai miesto kultūrinį gyvenimą stebintį radijo korespondentą Adomą Zubę. Pagrindinis leidinio fotografas – Paulius Sadauskas, jo fotografijos demonstruotos įvairiose fotografijų parodose. Knygos dizainą kūrė grafikos dizainerė, dailininkė ir knygų iliustruotoja Silva Jankauskaitė. Ji 2017 m. Kultūros ministerijos apdovanota Gražiausios knygos konkurso diplomu. Knygą „Klaipėda. Alternatyvus miesto gidas“  išleido leidykla „Akademikai“ (Vilnius). Leidybą iš dalies parėmė Kultūros paveldo departamentas ir Klaipėdos miesto savivaldybė.

Knygos „Klaipėda. Alternatyvus miesto gidas“ sutiktuvių renginyje dalyvaus autorė, leidyklos atstovai bei keli leidinio herojai.

Vertimas į gestų kalbą

Alternatyvaus Klaipėdos miesto gido pristatymą I.Simonaitytės bibliotekos atstovai nutarė praturtinti neįprasta detale – pirmą kartą renginys bibliotekoje bus pritaikytas klausos negalią turintiems žmonėms. Renginį į gestų kalbą vers Viktorija Ivananauskaitė, kuri yra Klaipėdos kurčiųjų jaunimo organizacijos tarybos narė.

I.Simonaitytės bibliotekos Regiono bibliotekų ir kultūros vadybos skyriaus vedėja Daiva Nakrošienė įsitikinusi, kad gestų kalba reikalinga ir girdintiesiems. „Bibliotekoje, kuri šiandien yra ne tik kultūros židinys, knygų šventovė, bet ir bendruomenės susibūrimo centras, žengėme žingsnį geresnio tarpusavio supratimo link. Pradėjome mokytis gestų kalbos, pajutome didesnį lankytojų srautą, tad norime negirdintiesiems suteikti ir kitą galimybę – kviesti į renginius ir būti jų dalyviais, suprantančiais, apie ką bus kalbama“, – tvirtino D.Nakrošienė.

GALERIJA

  • Alternatyvus Klaipėdos gidas miestą atskleidžia per jo žmones
Pauliaus Sadausko ir leidyklos „Akademikai“ archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS