„Auksiniais scenos kryžiais“ pasidabino G. Krameris ir opera „Don Karlas“ | kl.lt

„AUKSINIAIS SCENOS KRYŽIAIS“ PASIDABINO G. KRAMERIS IR OPERA „DON KARLAS“

  • 1

Pirmą kartą „Auksinį scenos kryžių“ už režisūrą laimėjo opera – už „Don Karlo“ pastatymą geriausiu praėjusių metų režisieriumi pripažintas Gunteris Krameris (Giunteris Kremeris).

Tai paskelbta pirmadienį Klaipėdos dramos teatre vykusioje „Auksinių scenos kryžių“ įteikimo ceremonijoje.

Anksčiau šioje kategorijoje būdavo nominuoti ir laimėdavo tik dramos spektaklių režisieriai.

G.Krameris apdovanotas už pastatymą Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre. Jis atsiimdamas apdovanojimą dėkojo „Auksinių scenos kryžių“ komisijai bei Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro vadovui Gintautui Kėvišui.

„Aš turėčiau pasakyti politinę kalbą prieš teatrą šį vakarą, bet po trijų „Don Karlui“ skirtų apdovanojimų, aš esu per daug laimingas, kad sugadinčiau šį vakarą. Noriu padėkoti komisijai, kuri įteikė mums šitą apdovanojimą ir, žinoma, noriu draugiškai bei palaikančiai padėkoti generaliniam direktoriui ponui Kėvišui“, – kalbėjo G.Krameris.

Padėkos premija už viso gyvenimo kūrybą skirta teatro ir kino aktorui Regimantui Adomaičiui.

Geriausia praėjusių metų aktore pripažinta Jevgenija Gladij už Varvaros Samsikovos vaidmenį spektaklyje „Ledas“, sukurtame Rusų dramos teatre. Toje pačioje nominacijoje su ja varžėsi aktorės Aldona Bendoriūtė už Lauros vaidmenį spektaklyje „Tėvas“ ir Elžbieta Latėnaitė už Elžbietos I vaidmenį spektaklyje „Marija Stiuart“.

Geriausiu aktoriumi tapo Darius Meškauskas už Rotmistro Augusto vaidmenį spektaklyje „Tėvas“, sukurtame Klaipėdos dramos teatre. Toje pačioje kategorijoje varžėsi Vladimiras Dorondovas už Sauliaus vaidmenį spektaklyje „Septyni fariziejaus Sauliaus penktadieniai“ bei Liubomiras Laucevičius už Lorenco di Medičio vaidmenį spektaklyje „Fjorenca“.

Nepagrindinių vaidmenų kategorijoje geriausia aktore pripažinta aktorė Karolina Kontenytė už Bertos, Rotmistro dukters, vaidmenį spektaklyje „Tėvas“.

Tuo metu geriausiu aktoriumi nepagrindinių vaidmenų kategorijoje pripažintas Arūnas Sakalauskas už Janio vaidmenį spektaklyje „Gyvūnas (Ku kū)“ ir Kreonto vaidmenį spektaklyje „Oidipo mitas. Tėbų trilogija“.

Metų scenografu tapo vokiečių scenografas Herbertas Schaferis (Herbertas Šeferis) už Giuseppe Verdi (Džiuzepės Verdžio) operos „Don Karlas“ scenografiją.

Už Eboli vaidmenį šioje operoje „Auksinį scenos kryžių“ laimėjo ir solistė Eglė Šidlauskaitė.

Baleto meno kategorijoje apdovanota baleto artistė Kristina Gudžiūnaitė už Kitri vaidmenį balete „Don Kichotas“ ir Džuljetos vaidmenį balete „Romeo ir Džuljeta“.

Šokio meno kategorijoje „Auksinis scenos kryžius“ įteiktas vizualaus šokio spektaklio „Žaidimas baigtas“ kūrybinei grupei.

Geriausia šokėja pripažinta Goda Laurinavičiūtė už Melancholijos vaidmenį šokio spektaklyje „Melancholijos bokštai“.

Geriausiu šviesų dailininku ir vaizdo projekcijų kūrėju tapo Rimas Sakalauskas už vaizdo projekcijas spektakliams „Apreiškimas Marijai“ bei „Oidipo mitas. Tėbų trilogija“

Geriausia muzikos kūrėja pripažinta Rita Mačiliūnaitė už muziką spektakliams „Septyni fariziejaus Sauliaus penktadieniai“ ir „Kodas: Hamlet“.

Apdovanojimas už spektaklį vaikams skirtas režisieriui Jonui Terteliui ir jo kūrybinei grupei, sukūrusiems spektaklį „Kaulinis senis ant geležinio kalno“.

Teatras plius kategorijoje Auksiniu scenos kryžiumi pasipuošė spektaklio-žaidimo „Kodas: Hamlet“ kūrėjai: režisierė Olga Lapina, kompozitorė Rita Mačiliūnaitė-Dočkuvienė, dailininkė Renata Valčik ir vaizdo projekcijų autorius Jonas Tertelis.

Metų debiutante tapo aktorė Greta Petrovskytė už Greis vaidmenį spektaklyje „Apvalytieji“ ir Jaunosios sesers vaidmenį spektaklyje „Vestuvės“.

Specialus prizas – Boriso Dauguviečio auskaras – teko choreografams ir šokėjams Airidai Gudaitei ir Laurynui Žagevičiui.

Komisija geriausius praėjusių metų scenos pastatymus ir menininkus atrinko iš 81 pasiūlymo, dar keturi pasiūlymai buvo pateikti Padėkos premijai gauti.

Geriausi teatro kūrėjai antradienį apdovanoti 25 kartą. Pirmieji įvairių sričių teatro menininkų apdovanojimai surengti 1992 metų kovo 27-ąją, taip Tarptautinės teatro dienos proga pagerbiant scenos menininkus už jų per sezoną nuveiktus darbus.

Nuo 2004 metų pagrindiniu kiekvienos nominacijos prizu tapo Rūtos Ničajienės sukurtas Auksinis scenos kryžius su įkomponuotu 1930 metais įsteigtu Valstybės teatro garbės ženkleliu, kuriuo tarpukario Lietuvoje buvo apdovanojami labiausiai nusipelnę teatro menininkai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ne pirmas kartas

"Pirmą kartą „Auksinį scenos kryžių“ už režisūrą laimėjo opera" - būtinai tuščioj vietoj reikia išlaužti "sensaciją", o faktai nesvarbu... - vos prieš pora metų už operos "Kornetas" pastatymą tame pačiame teatre kryžių laimėjo Gintaras Varnas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS