Efemeriniai sapnai skambant muzikai | kl.lt

EFEMERINIAI SAPNAI SKAMBANT MUZIKAI

  • 0

Koncertas „Efemeriniai sapnai“ vilioja apsilankyti Klaipėdos koncertų salėje, kur sausio 16 d. 18.30 val vyks Rygos saksofonų kvarteto pasirodymas. Jaukioje pirmojo aukšto fojė valandėlei įsikurs ne tik kvartetas, bet ir publika, pasiilgusi čia retokai skambančios klasikinės saksofono muzikos.

Belgo Adolfo Sakso išrastą muzikos instrumentą dauguma įsivaizduoja skambantį dažniau džiazo ir lengvosios muzikos nei klasikos koncertuose. Jį dažnai girdime ir šokių aikštelėse. Kartais saksofonui skiriamas charakteringas solo simfoniniuose kūriniuose, nors į simfoninio orkestro sudėtį šis instrumentas nėra įtrauktas. Klasifikuojant saksofonus jie dažnai priskiriami prie klarnetų, tačiau iš tikrųjų tai yra klarneto ir obojaus junginys. Pirminę saksofonų šeimą sudarė 12 instrumentų, iš kurių šiandien labiausiai yra paplitę sopranas, altas, tenoras ir baritonas. Visais jais ir gros Rygos saksofonų kvarteto nariai: Katrina Kivleniecė (sopraninis saksofonas), Artis Simanis (altinis saksofonas), Ainaras Šablovskis (tenorinis saksofonas) ir Baiba Tilhena (baritoninis saksofonas).

Pernai kūrybinės veiklos 25-metį paminėjęs kvartetas už aktyvią koncertinę veiklą ir aukštą meistriškumą buvo įvertintas Latvijos didžiuoju muzikiniu apdovanojimu (Liela Mūzikas Balva). Ansamblis koncertavo beveik visoje Europoje, taip pat Kanadoje, Kinijoje ir JAV. Jau keletą kartų rygiečiai pasirodė ir Klaipėdos koncertų salėje. Kvartetas taip pat yra pagrindinis Rygoje vykstančio tarptautinio saksofono muzikos festivalio „Saxophonia“ dalyvis.

Šįkart Rygos saksofonų kvartetas pristatys programą kartu su savo tautiečiu, jaunosios kartos akordeono atlikėju Savva Zihsu. Talentingas solistas jaučiasi laisvai atlikdamas įvairių žanrų ir stilių muziką, pradedant baroko ir baigiant tango nuevo kūriniais.

Akordeonas tiek Lietuvoje, tiek Latvijoje nuo seno yra mėgstamas ir populiarus muzikos instrumentas. Dėl savo malonaus tembro jis buvo ir tebėra įvairių švenčių palydovas. Pastaruoju metu – akordeono renesanso laikotarpis ir klasikinės muzikos scenose. Tam daugiausia įtakos turi užaugusi stipri profesionalių atlikėjų karta, pamažu keičianti instrumento įvaizdį ir plečianti repertuarą.

„Efemerinių sapnų“ programą sudarys originalios XX a. ir XXI a. autorių kompozicijos akordeonui solo ir su saksofonų kvartetu. Rygos saksofonų kvartetas įvairina savo repertuarą ir naujais lietuviškais kūriniais. Koncerte bus atlikta Vaidos Striaupaitės-Beinarienės „Scherzo“ premjera. „Scherzo – tai nuotaikinga pjesė, kupina nenutrūkstančios energijos, džiazo ritmų ir besiveržiančio polėkio“, – pasakojo kūrinio autorė.

Jeigu programoje skamba akordeonas, tikėtina, jog bus atliekama Astoro Piazzolllos muzika. Šiuo atveju – jo populiarusis tango „Angelo milonga“. Šios ir dar daugiau intrigų publikos laukia latvių atlikėjų koncerte „Efemeriniai sapnai“.

GALERIJA

  • Efemeriniai sapnai skambant muzikai
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS