Etnokultūros centre – R. Balkutės paskaita bei filmo peržiūra | kl.lt

ETNOKULTŪROS CENTRE – R. BALKUTĖS PASKAITA BEI FILMO PERŽIŪRA

  • 0

Rugsėjo 16 d. 18 val. Klaipėdos etnokultūros centre Daržų g. 10 vyks Ritos Balkutės paskaita  „Kaip užkalbėjimai buvo perduodami šeimos nariams“ bei filmo „Lietuvių tikėjimai ir žinios apie sveikatą“ peržiūra. Kviečiame susipažinti su šia nepaprasta etninės kultūros dalimi.  

Svarbiausia ir vaizdingiausia liaudies magijos raiškos forma yra užkalbėjimai. Tekstuose užfiksuota tai, kas slypi ir maginiuose ritualuose, apeiguose, ir liaudies tikėjimuose, papročiuose. Užkalbėjimai – vienas archaiškiausių, mitinę pasaulėžiūrą atspindinčių tautosakos žanrų. Kadangi užkalbėjimai tiesiogiai susiję su praktine magija, jie yra prieinami tik palyginti nedidelei žmonių grupei. Jų tekstai dažniausiai laikomi paslaptyje, dėl to kinta mažiau, nei kitų tautosakos žanrų, ir išlieka įdomiu, vertingu senųjų tradicijų pažinimo šaltiniu. Paplitusi nuomonė, kad užkalbėjimų niekam negalima persakyti, nes po to jie nebeveiks, apsunkina jų rinkimą, paplitimo ir įvairovės nustatymą. Paprastai užkalbėjimai buvo perduodami su tam tikromis apeigomis iš lūpų į lūpas pirmam ar paskutiniam vaikui.

 Liaudies medicina yra lietuvių tradicinės kultūros dalis. Ji pagrįsta žmonių sukauptomis žiniomis ne tik apie ligas, jų gydymo būdus ir priemones, bet ir žiniomis kaip jų išvengti, saugoti sveikatą, augalų rinkimo tradiciją. Lietuvių liaudies medicina tai ne tik konkrečios gydomosios medžiagos, gydymo būdai bet ir tam tikros teorinės žinios, siejamos su senąja pasaulėžiūra, užfiksuota mituose, sakmėse, tikėjimuose, papročiuose, burtuose. Šia temai yra skirtas filmas „Lietuvių tikėjimai ir žinios apie sveikatą“, kurį sudaro dvi dalys. I. Pašnekink žolę, akmenį, vandenį (Ask the Grass, the Rock, the Water). Pirmoje dalyje atskleidžiamos lietuvių liaudies žinios apie augalus, jų ypatybes, rinkimo ir naudojimo būdus, žoliavimo tradicija, kuri buvo perduodama iš lūpų į lūpas. Čia pamatysime, kad kai kurioms ligoms gydyti buvo naudojamos simpatinės magijos žinios. Šioje dalyje taip pat parodoma, kad gyvybinių galių, sveikatos žmonės sėmėsi iš šventų akmenų (Joniškio apylinkės), šaltinių (Užpalių šventasis šaltinis) ir kt. Šventieji paveikslai taip pat nuo seno garsėjo pagalba ligoniams.

Filme senieji pagoniški papročiai persipina su krikščioniškais. II. Nuo raganų, nuo piktų žmonių, nuo juodų akių (Against Witches, Wicked People and Evil Eyes). Antroje dalyje atskleidžiama burtų ir magijos tradicija. Filme pasakojama apie vieną garsiąją burtininkę Verkienę iš Šventosios.

Šioje dalyje išgirsime pasakojamus apie žmones, turinčius blogas akis, kurios galėjo pakenkti žmonėms, naminiams gyvuliams, paukščiams, augalams ar daiktams ir pamatysime ką darė, norėdami apsaugoti karves ir žmones nuo blogų akių arba keresių. Filme pamatysime vaizdingiausią liaudies magijos raiškos formą – užkalbėjimus, kurių pagalba buvo siekiama paveikti žmogų, jo ligą ar gyvūną. Jie buvo perduodamos iš lūpų į lūpas pirmam ar paskutiniam vaikui… Filme pristatoma šios magijos tradicija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS