Intriguoja sidabro garsai iš Lietuvos, Latvijos ir Šveicarijos Alpių | kl.lt

INTRIGUOJA SIDABRO GARSAI IŠ LIETUVOS, LATVIJOS IR ŠVEICARIJOS ALPIŲ

  • 1

Kitą savaitę Klaipėdos koncertų salėje skambėsiančio stilinga koncerto „Sidabro garsai“ programa aprėps Lietuvos ir Latvijos kūrėjų bendrystę, laiko patikrintą klasiką ir mūsų dienų kūrybą, gimusią Šveicarijos Alpėse.

Fleitų kvartetas

Ją atliksiančio Lietuvos fleitų kvarteto koncerte dalyvaus solistė Gunta Gelgotė, muzikuosianti ir duetu su fleitininku Giedriumi Gelgotu. Menininkų poros atliekami specialiai jiems sukurti kūriniai žavės nuostabiomis soprano koloratūromis ir dangiškais fleitos pasažais. Sidabriniai skambesiai užlies Klaipėdos koncertų salės pirmojo aukšto fojė birželio 13-ąją.

Lietuvos fleitų kvartetas rengia koncertus įvairiose Lietuvos salėse, yra pasirodęs festivaliuose „Gaida“, „Art Genda“, „Musica Ficta“, „Atžalynas“, „Muzikų paradas“, „Kuršių Nerija“, Biržų muzikos festivalyje, taip pat tarptautiniuose festivaliuose „Forte Riga“ (Latvija), „FIMU 2002“ (Prancūzija) bei koncertuose Italijoje, Šveicarijoje, Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, Austrijoje ir kitur. Visi ansamblio nariai yra tarptautinių bei respublikinių konkursų laureatai. Tai G.Gelgotas (meno vadovas), Lina Baublytė, Fausta Drūlytė ir Suomijoje dabar reziduojantis Albertas Stupakas. Tarptautinį pripažinimą ansamblis pelnė 1999 m. Ilcacho mieste Prancūzijoje vykusiame kamerinės muzikos konkurse laimėjęs trečiąją vietą, prizą už geriausią šiuolaikinio kūrinio interpretaciją bei specialųjį prizą. Lietuvos fleitų kvarteto atlikėjai taip pat yra Britų fleitos asociacijos nariai ir kviečiami koncertuoti tarptautinėse Fleitų konvencijose. Pagrindinę Lietuvos fleitų kvarteto repertuaro dalį sudaro originalūs kūriniai, parašyti fleitų kvartetui, – nuo klasikos iki moderniausios šiuolaikinės muzikos.

Dviejų teatrų solistė

Kvarteto vadovas G.Gelgotas groja Lietuvos nacionaliniame simfoniniame orkestre, koncertuoja kaip solistas, kelis kartus jam akompanavo ir Klaipėdos kamerinis orkestras.

G.Gelgotė – koloratūrinis sopranas, studijavusi dainavimą Latvijos muzikos akademijoje bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje pas Reginą Maciūtę. Nuo 2009 m. ji yra Latvijos nacionalinės operos solistė, o nuo 2012 m. – Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistė. G.Gelgotė taip pat yra dainavusi „Vilnius City Opera“ pastatymuose, koncertavusi su Lietuvos ir užsienio orkestrais. Įvairių konkursų laureatė yra ir aktyvi šiuolaikinės muzikos atlikėja. Svarbus įvertinimas – Latvijos didysis muzikos apdovanojimas 2009 m. nominacijoje „Metų debiutas“.

Premjera Lietuvoje

Greta Johanno Sebastiano Bacho ir Wolfgango Amadeuso Mozarto opusų koncerte „Sidabro garsai“ skambės dabarties autorių Luciano Berio, Eugène Bozza, Marco Berthoumieux kūryba. Specialiai naują kūrinį „Atkal, yellow free“ sopranui ir fleitai parašė latvių kompozitorių pora Gundega Šmitė ir Dmitris Maronidis. Taip pat publika išgirs jau du dešimtmečius Lietuvoje gyvenančio latvio Martinio Vilumso kompoziciją „Gaismojumi“, o lietuviškai kūrybai atstovaus Jono Tamulionio kūrinys fleitų kvartetui „Jūra“.

Intriguoja ir tai, kad pirmą kartą Lietuvoje bus atliekamas šveicarų kompozitoriaus Andreaso Zurbriggeno opusas „Requiem for a Glacier“ / „Requiem ledynui“ fleitų kvartetui ir fonogramai. Jo sukūrimą inspiravo tirpstantis Alpių viršukalnių ledas, kurį autorius kasdien mato pro savo namų langus. „Ledynai miršta. Jei prognozės pasitvirtins, tai visi Alpių ledynai išnyks iki 2100-ųjų“, – mano autorius, atvyksiantis paklausyti savo kūrinio lietuviškos premjeros. „Requiem ledynui“ pasaulinė premjera įvyko ledo urve Šveicarijos kalnuose. Beje, A.Zurbriggenas – ne tik kompozitorius, bet ir muzikologas bei žurnalistas, rašantis straipsnius apie lietuvišką muziką.

Kaip skamba muzika, parašyta už lango stebint tirpstantį ledyną, bus galima sužinoti atėjus į koncertą „Sidabro garsai“.

Pradžia – 18.30 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kad

latviai geriausiai ir gražiausiai dainuoja iš visų Pabaltijo šalių (net senukai) tai žinojau.Va pasižiūrėsim kaip šį kartą latvė dainuos..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS