Klaipėdoje – nenuilstanti džiazo fiesta | kl.lt

KLAIPĖDOJE – NENUILSTANTI DŽIAZO FIESTA

  • 22

Beveik 150 muzikantų ir atlikėjų iš Lietuvos bei užsienio, tarp kurių – garsiausios pasaulio džiazo ir „world“ muzikos žvaigždės, kone dvi dešimtys įvairių muzikinių pasirodymų ir koncertų, renginių ar seminarų, kelios dešimtys burėmis pasidabinusių bei džiazuojančius vėjus gaudančių laivų ir, svarbiausia, dešimtys tūkstančių Klaipėdą užplūdusių gerą muziką mėgstančių gerų žmonių – visa tai jau kitą savaitę Lietuvos uostamiestį sudrebinsiančiame 24-ajame Klaipėdos pilies džiazo festivalyje.

Džiazuojančiomis burėmis pasidabinusi džiazo fiesta šiemet į savo pagrindinius nemokamus koncertus Kruizinių laivų terminale kvies ketvirtadienį, penktadienį ir šeštadienį: birželio 7, 8 ir 9 dienomis žiūrovams paruoštas muzikos stilių įvairove pasižymintis unikalus džiazo ir „world“ muzikos kokteilis. Šių metų programa ypatinga ir tuo, kad festivalio publika galės pasimėgauti atlikėjų iš itin skirtingų ir egzotiškų pasaulio šalių – Kubos, Irako, Tuniso, Izraelio ir kt. – pasirodymais.

Muzikos stilių įvairovė

Vienas ryškiausių 24-ojo festivalio programos deimantų – bosinės gitaros deivė ir „funk groove“ muzikos žvaigždė iš JAV Nik West.

„Žodžių „sprogstamasis muzikinis užtaisas“ šįkart jau nepakaks, norint apibūdinti šią išskirtinės energijos, charizmos, stiliaus ir talento atlikėją. Itin sparčiai gerbėjų širdis užkariaujanti 29-erių N.West jau gali pasigirti koncertais kartu su Lenny Kravitzu, Johnu Mayeriu ar Prince, kviestiniu pasirodymu TV projekte „Amerikos dievaitis“, nuotraukomis ant žurnalų viršelių bei gautais prestižiniais apdovanojimais. 2018-aisiais jos hitas „Purple Unicorn“ pelnė laurus JAV nepriklausomuose muzikos apdovanojimuose“, – pasakojo Klaipėdos pilies džiazo festivalio organizatorė Inga Grubliauskienė.

Neabejojama, kad nesutramdomoji N.West ir Klaipėdą akimirksniu užkrės linksmos beprotybės nuotaika, juolab kad ji tapo pagrindiniu, menininko Algio Kriščiūno nutapytu, 24-ojo festivalio simboliu. Scenoje N.West pasirodys drauge su savo muzikantų grupe.

Pasinerti į nenuilstamą džiazo ritmą pagrindiniuose festivalio koncertuose taip pat kvies kompozitorius ir saksofono virtuozas iš Izraelio Tevetas Sela, unikalaus muzikos instrumento „RayJam“ kūrėjas iš Tuniso Nabilas Khemiras, egzotiškieji kubiečiai „Havana Libre“, Ukrainos „futuristinio džiazo“ ambasadoriai „Pokaz Trio“, energingasis penketukas iš Danijos „Jazz Five“, Klaipėdoje šiuo metu gyvenančių muzikantų iš Lietuvos, Italijos ir Ispanijos jungtinis eksperimentas „Sabor Latino united forces“, vokalinė grupė iš Norvegijos „Nordic blue“.

Netikėti ir laukti susitikimai

„Festivalio scenoje žiūrovai išvys ir „moterimi orkestru“ dažnai vadinamą Švedijos muzikos žvaigždę Gunhild Carling. Ši kerinčio balso atlikėja profesionaliai groja ir įvairiais muzikos instrumentai – trombonu, trimitu, arfa, dūdmaišiu, fleita, bandža ar fortepijonu. Mažo to, G.Carling gerbėjus stebina dar vienu savo unikaliu talentu – gebėjimu vienu metu groti net trimis trimitais, – intrigavo I.Grubliauskienė. – Išties, G.Carling koncertai neprimena įprastų pasirodymų, jie tampa įsimintina, įtaigia, entuziazmu ir pozityvia nuotaika trykštančia sensacija.“

Jungtinės Furato Qaddouri ir jį lydinčių muzikantų grupės pajėgos iš Irako, Egipto ir Libano kvies pasimėgauti tikra arabiškų naktų romantika. Arabų styginio muzikos instrumento kanūno virtuozas F.Qaddouri ne tik ištobulino savo gebėjimus groti šiuo instrumentu, bet ir, derindamas tradicinės arabų, džiazo bei kitus muzikos stilius, suformavo savitą muzikos stilių. F.Qaddouri jau aplankė daugybę festivalių Artimuosiuose Rytuose ir Europoje, o Klaipėdoje jis pristatys programą „Baghdadi Jazz“. Scenoje F.Qaddouri ir jo muzikantų grupė pasirodys drauge su Klaipėdos kameriniu orkestru.

24-ajame festivalyje savo pasirodymą taip pat surengs lietuvišku prieskoniu pagardintas ispaniškasis Perico Sambeato ir Viktorijos Pilatovič duetas. Klaipėdoje gimusi, šiuo metu Ispanijoje gyvenanti atlikėja Viktorija ir saksofono virtuozas ispanas Perico – ne tik ypatingi džiazo atlikėjai, bet ir Berklio muzikos koledžo Valensijos filialo dėstytojai. „Kartu pažymėsiu, kad P.Sambeatas kritikų vadinamas vienu geriausių ne tik Ispanijos, bet ir Europos alto saksofonininkų, o V.Pilatovič gali pasigirti gausybe solinių ar bendrų su kitais muzikantais įrašų, ne vienu apdovanojimu ir pasirodymais garsiausiuose Europos festivaliuose. Klaipėdoje šis duetas surengs koncertą drauge su Klaipėdos džiazo orkestru“, – teigė Klaipėdos pilies džiazo festivalio organizatorė.

Įvairūs „džiazuojantys“ renginiai

Trečiadienį festivalis pakvies į „džiazuojančios parodos“, tapusios jau daugiau nei festivalio tradicija, atidarymą Baroti galerijoje (Aukštoji g. 1). Šiemet galerija pristatys tapytojo, instaliacijų ir scenografijų autoriaus, parodų, meno projektų dalyvio ir kuratoriaus Audriaus Gražio paveikslų parodą. Prisiekusio melomano ir tikrojo džiazo gerbėjo tapyba visuomet turėjo sąlytį su šia muzika. Didelė dalis jo kūrinių atsirado skambant džiazui, todėl savo spalvų sinkopėmis, potėpių ritmika A.Gražio darbai neretai panašūs į perėjimą iš garso į šviesos bangą.

24-asis Klaipėdos pilies džiazo festivalis pristato ir unikalų muzikos terapijos seminarą „Muzika gydo“, vyksiantį penktadienio vidurdienį Šv. Pranciškaus onkologijos centro koplyčioje (Savanorių g. 4).

„Tai seminaras, į kurį kviečiami atvykti visi, kurie siekia įveikti savo vidinius ar net išorinius barjerus bei atrasti muziką kaip būdą išsaugoti vidinę ramybę ir gyvenimo džiaugsmą. Čia itin laukiami žmonės su fizine negalia, nes Klaipėdos pilies džiazo festivalio komanda tiki, kad muzika daro stebuklus“, – tvirtino I.Grubliauskienė.

Jau trečiąjį seminarą „Muzika gydo“ ves nemenką patirtį muzikos terapijos srityje sukaupęs muzikos pedagogas Linas Švirinas. Seminaro metu pasirodys L.Švirino suburtas klausos negalią turinčių klaipėdiečių ansamblis „Muzikavimo džiaugsmas“, atlikėja Jakaterina Kosmakova, Klaipėdos socialinių paslaugų centro „Danė“ globotiniai. Renginyje skambės aktorės Eglės Jackaitės skaitomos žymiausių Lietuvos ir užsienio poetų eilės – ištraukos iš aktorės kūrybinio vakaro „Jausmų džiazas“. Seminare planuoja dalyvauti ir festivalio svečias tunisietis N.Khemiras.

Taip pat kitą penktadienį visi jaunieji Klaipėdos muzikantai ir ne tik jie kviečiami į S.Šimkaus konservatorijoje (S.Šimkaus g. 15) vyksiančią vieno žymiausio Lenkijos bosinės gitaros virtuozo ir džiazo muzikos revoliucionieriaus Wojteko Pilichowski meistriškumo pamoką. W.Pilichowski biografijoje – 14 solinių ir dar per 200 kartu su kitais žymiais atlikėjais įrašytų albumų, parduotų daugiau nei 6 mln. kopijų tiražu. Kartu jis – ir kelių muzikos vadovėlių autorius, specialių meistriškumo stovyklų, seminarų ar pamokų iniciatorius bei dėstytojas. Priminsime, kad šio muzikanto pasirodymas tapo vienu įsimintiniausių praėjusių metų festivalio Klaipėdoje akcentu.

Plazdant jachtų burėms

Kitą penktadienį vakare Danės upėje bus surengtas jau trečiasis „džiazuojančių“ jachtų paradas.

O tęsiant ilgametę festivalio ir Lietuvos buriuotojų sąjungos draugystę, birželio 8–10 dienomis stipriausios Lietuvos kreiserinės jachtos susirungs Lietuvos ORC čempionate „Klaipėda Jazz“. Neabejotina, kad tai bus viena sportiškiausių Lietuvos regatų Baltijos jūroje, padovanosianti neužmirštamų akimirkų tiek dalyviams, tiek žiūrovams. Čempionato dalyviai varžysis ne tik dėl geriausiųjų Lietuvoje titulo, bet ir dėl „Klaipėda Jazz“ pereinamosios taurės.

Duoklę festivalis atiduos ir jauniesiems miesto buriuotojams. Kito sekmadienio vidurdienį Drevernoje vyksiančioje džiazuojančioje regatoje susirungs vaikų „Optimist“ klasės jachtos.

Klaipėdos pilies džiazo festivalis – gera muzika geriems žmonėms – birželio 7–9 dienomis Klaipėdos Kruizinių laivų terminale.

XXIV Klaipėdos pilies džiazo festivalio programa

Birželio 6 d. 18 val. Baroti galerijoje (Aukštoji g. 1) – „JAZZ vizualieji menai“: Audriaus Gražio (Vilnius) tapybos darbų parodos atidarymas, grupė „Janis Amantovs & friends“ (Latvija, Lietuva).

Birželio 7 d. 17 val. Kruizinių laivų terminale – „Sabor Latino united forces“ (Lietuva, Latvija, Ispanija, Italija), N.Khemiras ir „Raimondas Dauginas Exotic Band“ (Tunisas, Portugalija, Lietuva), „Nordic blue“ (Norvegija).

Birželio 8 d. 11 val. – regata „Lietuvos ORC čempionatas Klaipėda Jazz“ Kuršių mariose, Baltijos jūroje, 12 val. Šv. Pranciškaus onkologijos centre (Savanorių g. 4) – seminaras „Muzika gydo“, 16 val. S.Šimkaus konservatorijoje (S.Šimkaus g. 15) – W.Pilichowski meistriškumo pamoka, 18 val. Danės upėje – „džiazuojančių“ jachtų paradas: Lietuvos buriuotojų sąjunga ir S.Šimkaus konservatorijos pučiamųjų orkestras, 18.15 val. Klaipėdos piliavietėje – iškilmingas Klaipėdos miesto vėliavos pakėlimas, 18.30 val. Kruizinių laivų terminale – „Pokaz trio“ (Ukraina), „Havana Libre“ (Kuba), T.Sela su grupe (Izraelis, JAV, Lietuva), G.Carling su grupe (Švedija), 00.30 val. viešbučio „Amberton Klaipėda“ vasaros terasoje „SKY2“ (Naujojo Sodo g. 1A) – „Jam session“.

Birželio 9 d. 11 val. – regata „Lietuvos ORC čempionatas Klaipėda Jazz“ Kuršių mariose, Baltijos jūroje, 18 val. Kruizinių laivų terminale – „Jazz Five“ (Danija), P.Sambeatas, V.Pilatovič ir Klaipėdos džiazo orkestras (Ispanija, Lietuva), F.Qaddouri su grupe ir Klaipėdos kameriniu orkestru (Irakas, Egiptas, Libanas, Lietuva), N.West su grupe (JAV), 00.30 val. viešbučio „Amberton Klaipėda“ vasaros terasoje „SKY2“ (Naujojo Sodo g. 1A) – „Jam session“.

Birželio 10 d. 11 val. – regata „Lietuvos ORC čempionatas Klaipėda Jazz“ Kuršių mariose, Baltijos jūroje, 12 val. Drevernoje – vaikų „Optimist“ klasės jachtų regata „Klaipėda Jazz Dancer“.

Visi Klaipėdos pilies džiazo festivalio renginiai – nemokami.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Tata

Ačiū Dievui!Pasibaigė siaubingas košmaras! Toks "muzlo mėgėjų sabasas už miesto ribų,Nereikia piršti per prievarta svetimų standartu.

Jonė

O mes, senamiesčio gyventojai, turėsime palikti miestą. Aišku, būtų kur kas smagiau, jei tas džiazas vyktu kur nors toliau nuo miesto.

na

pasiskaicius komentaru, atrodo, kad klaipedoj tikrai vien tik alkoholikai ir degeneratai gyvena, apake nuo savos neapykantos
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS