Klaipėdos dramos teatre įsikurs „Pūkuotuko pasaulis“ | kl.lt

KLAIPĖDOS DRAMOS TEATRE ĮSIKURS „PŪKUOTUKO PASAULIS“

Klaipėdos dramos teatre prasidėjo spektaklio vaikams „Pūkuotuko pasaulis“ repeticijos pagal to paties pavadinimo britų rašytojo A.A.Milne’o pasaką, išleistą 1926 m. Mažuosius teatro žiūrovus Mikė Pūkuotukas pakvies į premjerą kovo 17, 18 ir 24 dienomis teatro Didžiojoje salėje.

Pakels Pilies tiltą

Su teatro kolektyvu darbuojasi jaunų kūrėjų komanda: režisierius Paulius Tamolė, scenografė ir kostiumų dailininkė Lauryna Liepaitė (jie adaptavo kūrinį scenai), kompozitorė Agnė Matulevičiūtė, kino režisierius klaipėdietis Tomas Smulkis. Žiūrovai scenoje pamatys aktorius Artūrą Lepiochiną (Mikė), Karoliną Kontenytę (Paršelis), taip pat Rimantą Pelakauską, Reginą Arbačiauskaitę, Simoną Šakinytę, Reginą Šaltenytę, Donatą Stakėną. Visų paslapčių spektaklio kūrėjai neišduoda, bet patikino, kad žiūrovų laukia staigmenos.

Viena iš jų, – kad spektakliui bus labai svarbios vaizdo projekcijos. Jose Mikės giria bus Klaipėdos miestas ir veiksmas vyks įvairiose jo vietose. Pagal pasakojimą, Mikė su Paršeliu istorijos pabaigoje iškeliauja, o spektaklyje jie išplauks Danės upe. Teatras džiaugiasi, kad uostamiesčio savivaldybė davė leidimą kovo 10 d. pakelti Pilies tiltą ir spektaklio kūrybinei grupei, kino režisieriui T.Smulkiui nufilmuoti reikalingus vaizdus, kuriuos publika matys tarsi Mikės akimis.

Kūrybinės dirbtuvės

P.Tamolė (g. 1984) – aktorius, šokėjas, režisierius, dalyvaujantis Lietuvos mokyklose vykstančioje kūrybiško mokymo programoje – turi daug darbo su vaikais ir jaunaisiais žiūrovais patirties. Lietuvos nacionaliniame dramos teatre su dailininke L.Liepaite 2016 m.  jis sukūrė spektaklį vaikams „Raudonkepurė“ pagal J.Pommerat pjesę, pernai pastatė spektaklį jauniems žiūrovams „Be skambučio“, kuris sėkmingai keliauja po Lietuvos mokyklas.

Pauliui svarbus pasiruošimas spektaklio kūrimui, į jį su savo komanda jis įtraukia ir būsimus žiūrovus, dalijasi mintimis, konsultuojasi su įvairių sričių specialistais. Tad Klaipėdos dramos teatre buvo surengtos kūrybinės „Pūkuotuko pasaulio“ dirbtuvės, jose dalyvavo 5–10 metų vaikai. Kol Paulius bendravo su jų tėvais ir domėjosi, ko jie tikisi iš spektaklio vaikams, Lauryna kalbino mažuosius: jie piešė savo kelią į teatrą ir pasakojo, kas jiems įsiminė, kas įdomiausia Klaipėdoje. Ryškiausius įspūdžius ir vietas, pastatus, kurie patinka vaikams, ir pamatys publika „Pūkuotuko pasaulyje“: mat visa Mikės giria ir draugai – Paršelis, Nulėpausis, Pelėda ir Kengūra su Riuku – įsikurs Klaipėdoje. Klaipėdiečiai galės atpažinti savo miesto vietas, pajusti garsinę jų atmosferą. Kūrėjai pasirinko rodyti pastatus, išlikusius po 1854 m. Didžiojo Klaipėdos gaisro, ir nuo to laiko stipriai nesikeitusius. Miesto istorijos klausimais juos noriai konsultuoja Klaipėdos pilies muziejaus istorikai.

Ką pastebi vaikai

Spektaklio kūrėjai Lauryna, Agnė ir Paulius pasakojo apie „Pūkuotuko pasaulio“ pradžią.

Lauryna: Pastebėjome, kad vaikams didžiausią įspūdį daro viešbučio „Amberton“ (vadiname jį KD) pastatas. Dar piešia parką, parduotuvę, šviesoforą, darželį, mokyklą – kur lankosi dažniausiai, savo namą ir šeimą, labai svarbus keltas ir visa jo laukimo sistema. Po Didžiojo gaisro susiformavo toks senamiesčio vaizdas, kokį matome dabar. Kurdami mes remiamės istoriniais pastatais. Juose ir gyvens spektaklio veikėjai. Mums svarbu atkreipti vaikų žvilgsnius į tuos pastatus, o paskui jau tėvai, mokytojai galės drauge pasigilinti į jų istoriją, sužinoti, kas ten seniau gyveno, gal norės užsukti į muziejų.

Agnė: Teatro salėje yra puikios galimybės kurti atmosferinį garsą. Garsų pasaulis taip pat bus dokumentiškas. Matysime dokumentinius vaizdus, juos filmuoja Tomas, aš naudosiu garso įrašus iš tų vietų. Bus ir muzikos. Bet pagrindas – garso dizainas iš įvairių vietų, įvykių.

Paulius: Spektaklis skirtas visai šeimai, norime, kad ji smagiai praleistų laiką. Jame lauksime 5–10 metų vaikų. Pakvietėme žiūrovus į kūrybines dirbtuves – turbūt taip kuriasi teatro bendruomenė. Mums svarbu, kad susitiktume ne tik spektaklyje, kad būtų daugiau progų pasikalbėti. Tikimės, kad bendravimas su atėjusiais, kurie piešė, noriai kalbėjosi su mumis, išliks. Tiesa, į dirbtuves prieš pietų miegą atėjo mažesni žiūrovai, o popiet – vyresnieji...

Lauryna: Tos grupės labai skiriasi. Mažiems svarbus atstumas iki teatro, o vyresnieji daugiau pastebi. Mažiukai mato viską, kas jų šeimos rate, – parkas, darželis, namai, mamos darbas, jie dar nestebi Klaipėdos. O vyresnieji įsidėmi, ką mato pakeliui.

Ko tikisi žiūrovai

Paulius: Klausėme, ko žiūrovai tikisi iš spektaklio vaikams. Pasak klaipėdiečių, teatras jiems labai svarbus, cituoju: „tai antra vieta po bažnyčios. Į jį eini pasipuošęs, jis pakeičia tavo dieną“. Jie tikisi su šeima patirti gerų emocijų, atrasti gyvą ryšį. Nuskambėjo ir tokia frazė: „Teatre yra pasaulis, kurio mes paprastai nematome.“ Jie tikisi pamatyti pasaulį, kuris pilnas įspūdžių, praturtina, suteikia naujų žinių ir inspiruoja idėjas. Mūsų uždavinys sukurti tą kitokį pasaulį. Žiūrovai laukia interaktyvaus teatro: „Pūkuotuko pasaulyje“ vyks artimas aktorių bendravimas su vaikais. Tai lemia ir erdvės sutvarkymą.

Lauryna: Žiūrovai sėdės ne, kaip įprasta, salėje, o spektaklio erdvėje, centre.

Paulius: Mūsų aktoriai skirtingų kartų, mokyklų, požiūrių. Dar įdomu, kad spektaklyje susitiks teatras su kinu, vaizdus kuria kino režisierius T.Smulkis.

Lauryna: Iš pradžių personažų pozicijos ir pasaulėžiūra skiriasi, vėliau jie pamažu susivienija. Ir aktoriai – skirtingų patirčių. Jie labai atviri, džiaugiasi nauja komanda ir noriai kuria. Galbūt ši pasaka – ir bendravimo, bendradarbiavimo pavyzdys – tai, ko mums labai trūksta.

Spektaklio visai šeimai „Pūkuotuko pasaulis“ premjera Klaipėdos dramos teatre – kovo 17, 18, 24 dienomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Mama

Šaunuolis tas mūsų dramteatris! Matai, ką sugalvojo! Nemiega ant restauruoto teatro pamatų, kruta, stengiasi, kad publika ateitų ir kai restauracijos grožis nublanks. Būtinai atvesiu savo vaiką į premjerą, suintrigavote.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS