Klaipėdos knygų mugė: nuo knygų pristatymų iki edukacinių užsiėmimų | kl.lt

KLAIPĖDOS KNYGŲ MUGĖ: NUO KNYGŲ PRISTATYMŲ IKI EDUKACINIŲ UŽSIĖMIMŲ

  • 3

VI Klaipėdos knygų mugė, vyksianti spalio 4–6 d., minės valstybės atkūrimo šimtmetį, tad neatsitiktinai šios mugės pavadinimas – "Laimei, Rėza". Šiais metais mugė šįkart grįžta su dar platesne renginių programa.

Laukia renginių puokštė

L.Rėza pirmasis savo lėšomis išleido Kristijono Donelaičio poemą "Metai". Leidimui šiemet sukanka 200 metų.

Klaipėdos knygų mugės atidarymo, kuris vyks spalio 4 d. 12 val., proga bus pristatoma nauja kompaktinė plokštelė "Metų" metai: Vyžlaukio "viežlybieji" ir "nenaudėliai". Pirmą kartą vienoje plokštelėje įrašytas visas K.Donelaičio literatūrinis palikimas, kurį įskaitė Klaipėdos miesto aktoriai.

Valstybės atkūrimo šimtmečiui paminėti veiks Kauno apskrities viešosios bibliotekos parengta paroda "Tarpukario Lietuvos šventės ir iškilmės", nudžiugins aktorės Virginijos Kochanskytės ir klarnetisto Valdo Andriuškevičiaus atliekama programa "Šimtmečio dialogas: dedikacija Sigitui Gedai ir Maironiui", dzūkų vakaras "Dzūkiškai ant jūros kranto".

Kiekvienais metais knygų mugė pasižymi itin didele renginių gausa, stengiamasi pritraukti svečių iš užsienio šalių.

Taip pat laukia Astridos Petraitytės "Algirdas. Iš Kauno. Kuriant valstybę", Vasilijaus Safronovo, Vytauto Jokubausko, Vyganto Vareikio, Hektoro Vitkaus "Didysis karas visuomenėje ir kultūroje: Lietuva ir Rytų Prūsija", Lietuvos nepriklausomųjų rašytojų sąjungos "Vardą rašysim ant laiko delnų" knygų pristatymai.

Šeimas turėtų sudominti edukacinės dirbtuvės "Šimtas inkilų laisvės paukščiams", kurių metu inkilus gražinsime lietuviškais žodžiais ir šimtmečio simbolika.

Svečiai iš užsienio

Jau šeštus metus spalio pradžioje vykstanti ir tradicija tapusi Klaipėdos knygų mugė šįkart grįžta su dar platesne renginių programa, kurioje numatomi ne tik susitikimai su knygų autoriais, leidėjais, bet ir įvairios edukacijos, parodos, spektakliai.

Knygų mugės organizatorė ir sumanytoja Klaipėdos apskrities viešosios I.Simonaitytės bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Laima Pačebutienė džiaugėsi, kad kiekvienais metais knygų mugė pasižymi itin didele renginių gausa, stengiamasi pritraukti svečių iš užsienio šalių.

Šie metai ne išimtis, nes, bendradarbiaujant su Vilniaus dailės akademijos Klaipėdos fakultetu, kūrybines "Pop-up" knygos kūrimo dirbtuves pristatys iliustratorius, grafinio dizaino meistras Ericas Singelinas iš Prancūzijos, taip pat vyks kūrybinis užsiėmimas su iliustratore Agathe Demois (Prancūzija).

Norintieji geriau pajusti knygų mugės tarptautiškumo skonį, galės dalyvauti susitikime su vaikų rašytoja R.Helmsdal (Farerų salos, Danija) arba romano "Raudonos pelytės" autore Jutta Noak (Vokietija).

"Mūsų tikslas, kad kiekvienas, užsukęs į knygų mugę, ne tik norėtų nusipirkti knygų, bet ir rastų sau patinkamą renginį ar edukaciją. Jei žmogus norės pasilikti čia ilgiau, tai bus didžiausias darbo įvertinimas", – kalbėjo organizatorė L.Pačebutienė.

Gurmanams – nauji atradimai

Šiais metais rašytojų sąjungos leidykla atsiveža ką tik pasirodžiusią Sigito Gedos dienoraščių knygą "Žalieji pergamentai", norvegiškai jūrišką Roy Jacobseno romaną "Neregimieji", bus pristatomas ir ketvirtasis rašytojos Monikos Budinaitės romanas "Selfų slėnis".

Leidykla "Charibdė"  į mugę atveža meninį albumą "1 000 architektūrinių šedevrų", kurioje ne tik 1 000 pastatų, bet ir aprašyta architektūros istorija, pasaulio architektų biografijos.

Leidykla "Andrena" kvies skaitytojus įsigyti lietuvių autorių leidinius: naują Irenos Stulpinienės knygą "Fizika širdimi", Evaldo Kazragio literatūrinius etiudus "Gyvenimo fizikas", jaunos rašytojos Lijanos Simanonytės detektyvinį romaną "Išlikti".

Leidykla "Eglė" parengė staigmeną – Remigijaus Žukausko romaną "Labdarinė fėja", kuris, pasak pačių leidėjų, pretenduoja būti geresnis net už Harį Poterį, taip pat Viganto Giedraičio fotoalbumą "Tarp vėjų ir vandenų".

Leidykla "Žara" pristatys prof. dr. E.Skerstono naujausią leidinį "Mada. Prabanga. Stilius".

Klaipėdos universiteto leidyklos direktorė Lolita Zemlienė teigė, kad uostamiesčio skaitytojus sudominti moksline literatūra nėra paprasta, tačiau vis dėlto žada pristatyti mokslines monografijas, studijų knygas.

Knygų mugėje laukia dar daug kitų skirtingų žanrų knygų, kurias kiekvienas turės galimybę pavartyti, paskaityti, o labiausiai patinkančias įsigyti mažesnėmis nei siūloma knygynuose kainomis.

Knygų mugė leidėjų akimis

Jau ne pirmus metus uostamiestyje vykstanti knygų mugė sulaukia vis didesnio leidyklų susidomėjimo.

Leidyklos "Charibdė" vedėja Rita Kubilienė įsitikinusi, kad knygų mugės yra kultūrinis įvykis, labai svarbus ne tik leidėjams, bet ir visai bendruomenei. Anot jos, geriausios knygų mugės yra tos, kurioms ir leidėjai, ir mugių šeimininkai gerai pasirengę. "Jei galima pasakyti komplimentą, tai Klaipėdos knygų mugė yra viena sėkmingiausių Lietuvos knygų mugių", – tikino R.Kubilienė.

Leidyklos "Eglė" direktorius Antanas Stanevičius, paklaustas apie knygų mugių lankytojų skirtumus skirtinguose miestuose, pabrėžė, kad klaipėdiečiai yra mieli, draugiški, šilti: "Vilniuje daugiausia suvažiavusiųjų iš visos Lietuvos, tad jie labai įvairūs. Kaune yra senosios inteligencijos, kuri be kultūros gyventi negali. Gaila, kad jos mažai telikę."

Leidyklos direktorius prasitarė, kad kolegos iš kitų Lietuvos miestų apie Klaipėdos knygų mugę kalba kaip apie Pažadėtąją Žemę – vien ilgesingi ir dvasingi prisiminimai.

Tačiau leidėjai įžvelgia ir knygų rinkoje kylančius pavojus, kurie temdo entuziazmą. Leidyklos "Andrena" vadovė Nijolė Petrošienė teigė, kad knygų rinka yra atsidūrusi padidėjusios rizikos zonoje.

"Ji yra įtempta ne tik dėl monopolistinių leidyklų veiklos, bet ir dėl el. knygų ypač greito brovimosi į knygų rinką. Taip pat agresyvėja kopijavimas, plagijavimas, autorių teisių pažeidinėjimas. Kol kas leidėjai sunkiai suranda efektyvių sprendimo būdų nuo išvardytų blogybių apsisaugoti. Nepaisant visko, Lietuva vis dar skaito", – konstatavo Nijolė Petrošienė.

Spalio 4–6 d. Klaipėdos knygų mugėje vyks keturiasdešimt trys renginiai, iš kurių net 23 nemokamos edukacijos.

Klaipėdiečiai kviečiami apsilankyti ir puikiai praleisti laiką vienoje spalvingiausių knygų mugių Lietuvoje.

GALERIJA

  • Klaipėdos knygų mugė: nuo knygų pristatymų iki edukacinių užsiėmimų
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

sukramtymas

Ji vyks ten, kur ir visada. Reikia orientuotis. Juk savaime aišku.

Kur?

Juokingai, viska aprase, o svarbiuso- kur?, ne. Reiketu dirbti atidziau, juk ne bulka valgote, o zinias, kurias skaito plati auditorija.

Kur?

Gal parašykite, kur vyks ta mugė?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS