Klaipėdos teatralų ambicijos stebina | kl.lt

KLAIPĖDOS TEATRALŲ AMBICIJOS STEBINA

Baigėsi laikas, kai šalies teatralai gali teikti pasiūlymus Auksiniams scenos kryžiams gauti. Šįmet į aukščiausius Lietuvoje teatro apdovanojimus pretenduoja išskirtinai daug uostamiesčio kūrėjų.


 

Baigėsi laikas, kai šalies teatralai gali teikti pasiūlymus Auksiniams scenos kryžiams gauti. Šįmet į aukščiausius Lietuvoje teatro apdovanojimus pretenduoja išskirtinai daug uostamiesčio kūrėjų.

Domisi Klaipėdos teatralais

Tarptautinę teatro dieną, kovo 27-ąją, vykstantys Auksinių scenos kryžių apdovanojimai – šventė ne visiems kūrėjams.

Mat įvertinti būna tik septyniolikoje nominacijų pripažinti paėjusių metų šalies geriausieji, todėl tarp menininkų neretai užverda aistros. Jas malšinti tenka komisijos nariams, kurie reitingavimo būdu nusprendžia, kas yra verčiausi gauti premijas.

Pagal premijavimo nuostatus, kandidatuoti gali profesionalūs teatrai, kūrėjų asociacijos ir fiziniai asmenys. Vertintojams šie privalo pateikti spektaklių įrašus.

Nominacijų formuluotes kasmet koreguoja vertinimo komisija. Pastaroji pretendentų nesiūlo, tik vertina.

"Anksčiau tokia teisė buvo suteikta meno kritikams, tačiau STT išaiškinimas suvaržė mus siūlyti savo kandidatus. Tiesa, nominacijų yra ir nuolatinių, be kurių teatro bendruomenė neįsivaizduoja apdovanojimų, bet bandymai kažką "šviežinti" ir pritaikyti tų metų kontekstui dažniausiai kūrėjų pasitinkami nepasitenkinimo šūksniais", – atviravo Auksinių scenos kryžių komisijos pirmininkė muzikologė Veronika Janatjeva.

Keletą kartų komisijos nariai jau susitiko su uostamiesčio kūrėjais, lankėsi Klaipėdos lėlių bei Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatruose, o šią savaitę svečiuosis atnaujintame Klaipėdos dramos teatre.

Pasipylė siūlymai

Auksinių scenos kryžių komisijos darbą organizuojanti V.Janatjeva atviravo, kad išrinkti verčiausius nėra lengva. Du mėnesius vykstantys svarstymai kartais net įžiebia konfliktą.

Šiųmečiame sąraše – daugiau nei 70 spektaklių.

Komisiją sudaro devyni skirtingų meno sričių atstovai, kurie stebi pasirodymus, juos vertina.

Anot pašnekovės, nuomonės neretai išsiskiria, todėl tenka posėdžiauti tris, keturis kartus, kol priimamas galutinis sprendimas.

"Lemiame ne tik spektaklių likimą, jų populiarumą, bet ir žmonių karjeros klausimą, kūrėjams tai labai svarbu. Atsiranda naujų įdomių veikėjų, kuriuos norisi išskirti, o tai, vaizdžiai tariant, papiktina senuosius žaidimo žaidėjus. Bet reikia būti atviriems – arba pavyksta padaryti geriau nei reikalauja profesinis padorumas, arba ne", – įsitikinusi pašnekovė.

Pastebima, kad šiemet uostamiestis Auksiniams scenos kryžiams nusiteikęs itin kovingai. Sąrašas kur kas ilgesnis nei pernai.

"Į Klaipėdą vasario 12 dieną važiuosime jau trečią kartą. Čia labai aktyvus teatrinis gyvenimas, sulaukėme daug pasiūlymų, todėl miestas drąsiai gali konkuruoti su Kaunu ir Vilniumi", – pastebėjo V.Janatjeva.

Tikisi sąžiningumo

Šiemet Auksiniams scenos kryžiams pateikta trylika uostamiestyje sukurtų meninių projektų. Juos pasiūlė profesionalūs teatrai, viešosios įstaigos ir dvi nepriklausomos kūrybinės grupės.

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pasiūlė net tris spektaklius: "Kaip prasisukti versle be didelio vargo", "Divizija", "Šaunuolynas", Klaipėdos dramos teatras – "Karalienę Luizę".

Sąraše šmėžuoja ir jaunųjų kūrėjų iniciatyvos – du Klaipėdos jaunimo teatro spektakliai "Ledas", "Šauktiniai", choreografo Taurūno Baužo šokio spektaklis "Pradžioje buvo Kafka" ir kiti.

Klaipėdos dramos teatro vadovas Tomas Juočys jau ruošiasi komisijos apsilankymui. Vadovas trumpai prasitarė tikintis spektaklio sėkme.

Pernai šio teatro aktorius Kęstutis Macijauskas atsiėmė apdovanojimą už tėvo vaidmenį spektaklyje "Paprastos beprotybės istorijos".

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovo Jono Sakalausko žodžiais, komisijos rankose – galingas įrankis, todėl pripažino tikįs, jog bus pasielgta sąžiningai.

"Komisija jau matė spektaklius ir padarys savo išvadas. Manau, kad "Divizija" neliks nepastebėta, kūrėjams tai būtų didelis paskatinimas. Konkurencija nemaža, tačiau visiškai skirtingose kategorijose. Matyt, didžiausias mūsų varžovas – Kaunas. O mes turime stiprių atlikėjų, nors komisijai gali pasirodyti kitaip", – teigė vadovas.

Ne taip optimistiškai nusiteikę pradedantieji menininkai. Uostamiesčio choreografas ir šokėjas T.Baužas sakė netikintis, kad laimės, esą konkurse dalyvauja dėl kitų priežasčių.

"Noriu perduoti žinią kitiems jauniems kūrėjams, jog nereikia prodiuserių, vadybininkų, norint statyti spektaklius. Pakanka tik užsidegimo, kuris gali atvesti ir komandą. Neišvengiamai turi būti šiek tiek fanatikas", – įsitikinęs jis.

Kovo 7-ąją paaiškės, kas šiemet džiaugsis aukštais įvertinimais.

Šiųmečiai apdovanojimai vyks sostinėje, Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

BKJ

ggg, jaunus kūrėjus reiktų palaikyti, o ne nuvertinti. O dar geriau - pasižiūrėti jų spektaklį, o ne daryti išvadas perskaičius straipsnį.

BKJ

ggg, jaunus kūrėjus reiktų palaikyti, o ne nuvertinti. O dar geriau - pasižiūrėti jų spektaklį, o ne daryti išvadas perskaičius straipsnį.

nervas

Man tai geriausiai buvo Šermukšnio teatro dienos .Nėr lygių...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS