Kultūros dienai – unikali premjera Klaipėdoje | kl.lt

KULTŪROS DIENAI – UNIKALI PREMJERA KLAIPĖDOJE

Balandžio 15-ąją pasauliui minint Tarptautinę kultūros dieną klaipėdiečių laukia unikali muzikinė premjera. Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre skambės vieno talentingiausių šiuolaikinių kompozitorių Karlo Jenkinso kūrinys „Ginkluotas žmogus: Mišios už taiką“.

Mišios už taiką

Naujojo tūkstantmečio sutikimui parašytos šiuolaikinės mišios sulaukė fenomenalaus populiarumo visame pasaulyje: jos daugiau kaip 1000 kartų jau skambėjo žymiausiose koncertų salėse 20 pasaulio šalių.

Britų kompozitoriaus K.Jenkinso partitūrą „Ginkluotas žmogus: Mišios už taiką” Klaipėdoje gyvai įgarsins kone 150 atlikėjų – du chorai, simfoninis orkestras bei solistai. Viso koncerto metu bus rodomas specialiai šiam kūriniui sukurtas to paties pavadinimo dokumentinis filmas.

„K.Jenkinso Mišios drauge su filmu Lietuvoje bus atliekamos pirmąkart. Unikalu ir tai, kad šis kompozitorius į pasaulietinį mišių žanrą įpynė musulmonų kultūros, antrojoje dalyje maldai kviečia imãmas. Apskritai „Ginkluotas žmogus“ – tai taikos kvietimas, peržengiant politinius, religinius ir kitus prieštaravimus“, – akcentavo kūrinį diriguosiantis maestro Dainius Pavilionis.

Demokratiški, skaidrios harmonijos, dinamiški melomanų ir eilinių klausytojų širdis paliečiantys K.Jenkinso kūriniai skelbia aktualias žmonijai idėjas.

Mišias „Ginkluotas žmogus“ K.Jenkinsas sukūrė 2000 m. Karališkojo arsenalo muziejaus užsakymu, minint naujojo tūkstantmečio pradžią. Kūrinys buvo dedikuotas Kosovo krizės aukoms atminti. Kaip ir Benjamino Britteno „Karo Requiem“, K.Jenkinso mišios – tai karą smerkianti muzikinė kompozicija, parašyta chorui, solistams, musulmonų šventikui ir simfoniniam orkestrui.

Kartu su filmu

Kūrinys pagrįstas Renesanso epochos dainos „L’homme armé“ („Ginkluotas žmogus“) tema. Atsigręžęs į karais paženklintus žmonijos istorijos tarpsnius, britų kompozitorius per muziką siekia įvertinti jų padarinius ir kviečia puoselėti viltį, jog naujasis tūkstantmetis bus taikos, o ne karo epocha.

Kūrinyje susipina tradicinės mišių dalys, liturginiai bei bibliniai tekstai, įvairių laikotarpių anglų poetų ir rašytojų tekstai, tradicinė musulmonų malda, citatos iš „Mahabharatos”, mintys apie Hirošimos tragediją ir daug kitų epizodų. Mišiose skamba Rudyardo Kiplingo, Alfredo Lordo Tennysono ir Sankichi Toge, išgyvenusio Hirošimos tragediją ir po kelių metų mirusio nuo leukemijos, eilės.

Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre balandžio 15 d. skambėsiančią muzikinę drobę lydės H.Oweno 2007 m. sukurtas dokumentinis filmas „Ginkluotas žmogus”. Lietuvoje jis bus rodomas pirmąkart.

„Šis filmas atliepia ir palydi mišių tekstais perteikiamus apmąstymus: agresijos, karo nuojautos, karinius susidūrimus ir jų padarinius, pagaliau šviesesnės ateities viltis”, – pristatydamas mišias papildantį filmą sake K.Jenkinsas.

Vienam didingiausių šiuolaikinių chorinių kūrinių atlikti Kultūros dienos proga susiburs Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestras ir choras, Klaipėdos kultūros centro Žvejų rūmai mišrus choras „Cantare”, solistė Dalia Kužmarskytė bei imãmas, vyriausiasis muftijus Romas Jakubauskas. Dirigentas – D.Pavilionis, chormeisteriai – Vladimiras Konstantinovas ir Artūras Dambrauskas.

Apie kompozitorių

Dr. Karlas Williamas Jenkinsas (g. 1944) – Didžiosios Britanijos (Velso) muzikantas ir kompozitorius, 2005 m. apdovanotas Britų imperijos ordinu. K.Jenkinsas muzikinę karjerą pradėjo Velso nacionaliniame jaunimo orkestre kaip obojininkas. Vėliau studijavo muziką Kardifo universitete, Londono karališkojoje muzikos akademijoje.

Nemažą muzikinės karjeros dalį K.Jenkinsas buvo džiazo atlikėjas: grojo obojumi, saksofonu, klavišiniais. 1969 m. su bendraminčiais įkūrė džiazo kolektyvą „Nucleus“, grojo džiazroko grupėje „Soft Machine“.

Vėliau K.Jenkinsas kaip kompozitorius dirbo medijų srityje. Jo reklamų garso takeliai pelnė prestižinius „Creative Circle Gold“ ir „Golden Lion“ apdovanojimus.

1995 m. pasirodė pirmasis albumas „Adiemus: Songs of Sanctuary“ iš K.Jenkinso „Adiemus“ serijos. Šis ambient muzikos projektas, apimantis stambius kūrinius moterų chorui, mušamiesiems ir orkestrui, sulaukė pasaulinės šlovės ir pelnė 15 auksinių ir platininių apdovanojimų.

Pastaraisiais metais K.Jenkinsas kuria muziką Londono karališkojo baleto, Karališkojo arsenalo muziejaus, festivalio „BBC Proms”, „Opus“ televizijos ir Velso princo užsakymu. Žymesni kūriniai: „Ginkluotas žmogus: Mišios už taiką“ (2000), Requiem (2005), Stabat Mater (2008).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS