Naujojoje Klaipėdos galerijoje – grafikės G. Oškinytės kūrybos „Klodai“ | kl.lt

NAUJOJOJE KLAIPĖDOS GALERIJOJE – GRAFIKĖS G. OŠKINYTĖS KŪRYBOS „KLODAI“

  • 0

Naujojoje Klaipėdos galerijoje centrinėje uostamiesčio gatvėje (Herkaus Manto g. 22) ketvirtadienį 17.30 val. – grafikės Gražinos Oškinytės-Eimanavičienės vernisažas.

Iki vasario 13-osios veiksianti žinomos dailininkės, Palangos miesto garbės pilietės G.Oškinytės-Eimanavičienės grafikos ir tapybos kūrinių paroda „Klodai” skirta autorės 75-mečiui.

G.Oškinytės-Eimanavičienės kūriniai yra kaip vientisos poetinės poemos apie dangų, žemę, vandenis ir požemius fragmentai, pasakojantys, pasak autorės, „apie žmogaus santykį su gamta, apie jo vietą visatoje“. Jiems popieriaus stačiakampiuose atveriamos naujos, neaprėpiamos erdvės.

Kūriniuose vyrauja paprasti motyvai: žolė, augalas, medis, kopa, kalnas, dangus, debesis, dangaus šviesulys (saulė, mėnuo). Nors moters ar vyro figūros juose pasirodo retokai, beveik kiekviename lakšte nuolat bylojama apie žmogų arba numanomas žmogus per gamtos formas byloja apie būties esmę.

Per kelis dailininkės kūrybos dešimtmečius sukurtuose darbuose išbandytos įvairios technikos – grafitas, pastelė, tušas ir plunksnelė, ofortas, kartono raižinys, akvatinta, koliažas. Tarp temų ir kūrinių atlikimo technikų egzistuoja įdomus ryšys – kiekviena jų sukurti darbai tiesiog natūraliai klostosi į ciklus, serijas, tęstinius lakoniškus pasakojimus apie dangų, žemę, kalvas lygumas, dangaus kūnus, horizontus, kurie neskiria, tik atveria. Regimi, bet daugiau vidiniai, nujaučiami žmogaus ir gamtos ryšiai kūrybos lakštuose metaforiškai išreiškiami minimalistinių aptakių formų, minkštų šešėlių, pustonių, subtilių faktūrų, tekstūrų ir simbolių, metaforų kalba. Nuolatiniu sidabrišku šviesos ir tamsos bangavimu arba dangaus kūnų nušvitimu / užtemimu kūriniai emanuoja ramybę ir paslaptį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS