P. Domšaičio galerijoje – taktilinė dailės paroda | kl.lt

P. DOMŠAIČIO GALERIJOJE – TAKTILINĖ DAILĖS PARODA

  • 0

Prano Domšaičio galerijoje Klaipėdoje šį penktadienį 17 val. bus atidaryta taktilinė paroda „Blind Date“ (liet. „Aklas pasimatymas“). Ji perkelta į Klaipėdą iš Nacionalinės dailės galerijos Vilniuje, kur sulaukė didelio susidomėjimo.

Ekspoziciją sudaro dešimties XX a. lietuvių tapytojų – Liudomiro Slendzinskio, Mstislavo Dobužinskio, Vytauto Kairiūkščio, Stasio Ušinsko, Bronislovo Jamonto, Jono Vaičio, Vinco Kisarausko, Arvydo Šaltenio, Henriko Natalevičiaus ir Mikalojaus Šalkausko – paveikslai bei skulptorių Jono Aničo ir Mato Janušonio sukurtos jų reljefinės reprodukcijos, kurias galima liesti rankomis ir taip pažinti paveikslų turinį. Reljefinės reprodukcijos sukurtos, konsultuojantis su Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga bei ilgametę patirtį šioje srityje turinčiais Italijos specialistais. Šalia kiekvienos reprodukcijos lankytojai ras ausines – profesionaliai parengti garso įrašai pateikia išsamius paveikslų aprašymus ir instrukcijas – tai padės geriau susipažinti su tapybos darbų turiniu.

Parodos kuratoriai – kompozitoriai Matas Drukteinis, Agnė Matulevičiūtė ir Nacionalinės dailės galerijos edukacinių programų kuratorė Eglė Nedzinskaitė – siekė sudaryti sąlygas regėjimo negalią turintiems žmonėms susipažinti su nacionaliniu dailės paveldu. Nors paroda skirta regos negalią turintiems žmonėms, kartu tai reta galimybė visiems kitu pojūčiu – lytėjimu – atrasti vizualaus meno kūrinius.

„Dabar norime, kad su Lietuvos daile aklame pasimatyme susipažintų ir lytėjimo pojūčiu vizualaus meno pasaulį atrastų ne tik sostinės, bet ir kitų Lietuvos miestų bendruomenės. Kelionę pradedame nuo Klaipėdos bei tikimės, kad paroda aplankys ir kitus pagrindinius šalies miestus“, – apie planus kalbėjo M.Drukteinis, kviesdamas uostamiesčio bei viso Vakarų Lietuvos regiono neregių ir silpnaregių bendruomenę pasinaudoti proga patyrinėti taktilinius kūrinius ir praplėsti savo žinias.

P.Domašaičio galerijos vedėjos Kristinos Jokubavičienės teigimu, Klaipėdoje jau yra buvę panašių taktilinių parodų, bet galerijoje tokia – pirmoji. „Tikiu, kad menas turi būti prieinamas kuo platesnei auditorijai, taip pat žmonėms, turintiems vienokią ar kitokią negalią, patiriantiems socialinę atskirtį. Galerijos muziejininkės šiai parodai parengė specialius edukacinius užsiėmimus, skirtus žmonėms su regos negalia ir, žinoma, visiems daile besidomintiems lankytojams“, – sakė K.Jokubavičienė.

Taktilinė paroda „Blind Date“ P.Domšaičio galerijoje (Liepų g. 33) veiks iki gegužės 20 d. Ją aplankyti bus galima galerijos darbo laiku: antradieniais–šeštadieniais 12–18 val., sekmadieniais – 12–17 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS