Palanga laukia dūdų čempionato | kl.lt

PALANGA LAUKIA DŪDŲ ČEMPIONATO

Palanga po pusantrų metų kelioms dienoms taps skambančiu miestu – čia vyks prestižinis Europos varinių pučiamųjų orkestrų čempionatas. Mūsų kurortas atvilios tūkstančius šios muzikos gerbėjų.

Pasirašė oficialią sutartį

Toks čempionatas iki šiol vykdavo tik senosiose Europos valstybėse, palangiškiai ne vienerius metus įrodinėjo Europos varinių pučiamųjų orkestrų asociacijos atstovams, kad Palanga yra verta tokio renginio ir pajėgi jį organizuoti.

Pagaliau šiemet spalio pradžioje Vyriausybėje pasirašyta istorinė sutartis dėl šio čempionato organizavimo.

Sutartį parašais patvirtino Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus, Europos varinių pučiamųjų orkestrų asociacijos (EBBA) prezidentas Ulfas Rosenbergas bei generalinis sekretorius Koras Niehofas.

Europos pučiamųjų muzikos specialistų bei žiniasklaidos atstovų dėmesį prikaustančio renginio organizavimo bei administravimo planai aptarti ir su premjeru Sauliumi Skverneliu.

Pasirašant sutartį dalyvavo ir kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson.

Dabar jau tikrai žinoma, kad Europos varinių pučiamųjų orkestrai užplūs Palangą 2020 m. balandžio 25 – gegužės 3 dienomis.

Bilietų nelieka per dieną

Paprastai į čempionatą atvyksta apie 30 orkestrų, kiekvienas jų turi per 30 dalyvių.

Antra tiek ir dar daugiau kasmet į čempionatą atvyksta šių orkestrų gerbėjų bei lydinčių asmenų.

Daugybė žmonių kasmet nori ir stengiasi pamatyti šį unikalų reiškinį ir keliauja į tą šalį, kur jis rengiamas.

Paprastai bilietai į renginį pradedami pardavinėti vasario 1-ąją, o pastaruoju metu jie iššluojami per dieną.

Pasirodo, daugiausia bilietų nuperka šveicarai, po jų antri būna tų šalių žmonės, kuriuose prieš tai vyko čempionatas.

Bilietus į čempionato koncertus perka ir tą dieną juose nedalyvaujantys čempionato dalyviai.

Varinių pučiamųjų orkestrų muzikos mylėtojams kelionė į čempionatą yra puiki proga pažinti vis kitą šalį. Todėl jis yra labai svarbus ne tik Palangai, bet ir visai Lietuvai.

Kurortui patogus ir renginio laikas, mat balandžio gale ir gegužės pradžioje mūsų šalyje atostogų sezonas dar nebūna prasidėjęs, tad viešbučiai ir poilsiavietės dar nėra perkimštos.

Belieka viltis, kad oras tomis dienomis bus palankus ir džiugins pavasarine šiluma.

Čempionato struktūra ir formatas yra nusistovėjęs, tad dauguma čempionato koncertų vyksta po stogu, Palangoje jie bus rengiami 2,2 tūkst. žiūrovų priimančioje Koncertų salėje.

Bet organizatoriai turi laisvę parinkti koncertams  ir atviras erdves.

Visą dieną groja tą patį

"Gerai prisimenu, kaip pirmą kartą 2012 m. Osle pristačiau Palangą EBBA pagrindiniame susirinkime, ir visi buvusieji salėje suskubo savo kompiuteriuose ieškoti informacijos apie Palangą. Kai dabar kalbamės su Europos šalių kolegomis, kurie nuolat atvyksta į mūsų "Amber wind" renginius, panašių klausimų niekam nebekyla. Panašu, kad visi laukia šio renginio mūsų šalyje, kuri yra pirmoji iš Rytų Europos, priimsianti tokį čempionatą. Arčiausiai mūsų jis yra vykęs Vokietijos mieste Freiburge, o pradžią jis yra gavęs Didžiojoje Britanijoje. Čempionatai jau vyko Anglijoje, Norvegijoje, Belgijoje, Austrijoje, Škotijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, šiais metais jis organizuotas Olandijoje, kitąmet pavasarį keliaus į Šveicariją", – pasakojo Palangos pučiamųjų orkestro vadovas Vygantas Rekašius.

Tikėtina, kad daugybę žiūrovų sutrauks Europos jaunimo Brass band koncertai.

Į šį orkestrą deleguoja po porą savo jaunųjų muzikantų visos EBBA narės. Viso čempionato metu šis originalus orkestras rengia savo programą, įdomius pasirodymus ir nuspalvina visą čempionatą.

"Čempionatas yra ypatingas ir tuo, kad čempionų sekcijoje esantys apie 12 ar 13 orkestrai vieną dieną groja visi tą patį kūrinį. Jo trukmė siekia pusvalandį, o koncertas trunka daugiau nei šešias valandas. Paprastai tai yra solidus, šiais laikais parašytas kūrinys. Komisijos nariai sėdi ten, kur orkestrų nemato ir vertina juos tik pagal atlikimo kokybę. Nepatikėsite, bet pagauna begalinis azartas, norisi išgirsti, kaip tą patį kūrinį atlieka skirtingi orkestrai. Tokie renginiai sutraukia išmanančią publiką. O kai vyksta apdovanojimai, emocijos prilygsta "Eurovizijos" konkurso finalui", – dalijosi patirtimi V. Rekašius.

Kėlė daug reikalavimų

Kad mūsų pajūrio kurortas taptų šio prestižinio čempionato šeimininku, įtemptai dirbta ne vienerius metus, laimėta konkuruojant su daugeliu Vakarų Europos šalių miestų.

Siekdama išlaikyti per 40 metų susiformavusį renginio prestižą, EBBA kėlė didelius reikalavimus pageidaujantiems organizuoti šį čempionatą.

Norėdama tapti jo šeimininke, Palanga ne tik turėjo įrodyti turinti organizatorių komandos potencialą, bet ir pasiūlyti patogų susisiekimą su kurortu bei svečiams tinkamą infrastruktūrą.

Vienas iššūkių buvo pasiekti, kad kurorto Koncertų salė nepriekaištingai atitiktų keliamus reikalavimus.

"Norą tapti šio renginio šeimininke Palanga pareiškė dar 2013 metais, kada dar tik vyko modernios Koncertų salės statybos. Vėliau, jau pastačius salę, teko papildomai investuoti į salės natūralios akustikos tobulinimą", – pasakojo Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus.

EBBA atstovai ne kartą lankėsi kurorte, dalyvavo testuojant Palangos koncertų salę, ir tik, kai ji atitiko aukščiausius akustikai keliamus reikalavimus, šių metų gegužę EBBA vykdomasis komitetas vienbalsiai nusprendė 2020-ųjų čempionato organizavimą patikėti Palangai.

Š.Vaitkus įsitikinęs, kad toks sprendimas – labai svarbus įvertinimas ne tik Palangai, bet ir visai Lietuvai.

Išlaikė seną tradiciją

Palanga jau daugiau nei 100 metų didžiuojasi tradicija išlaikyti savo pučiamųjų orkestrą ir  rengti šio orkestro koncertus.

Ji išsikovojo teisę rengti šį čempionatą dar ir dėl šios priežasties.

Lenkiškas medicinos žurnalas 1901 m. gegužės numeryje rašė apie vasaros koncertus Palangos parke.

Akivaizdu, kad minėti 1900-ųjų įvykiai, nes gegužė Palangoje – dar ne sezono metas.

Šį straipsnį Poznanės bibliotekos suskaitmenintuose medicinos laikraščiuose "Noviny lekarskie" rado V.Rekašius.

Užuominą apie tai orkestro vadovas rado Palangos kraštotyrininkės surinktoje medžiagoje.

1933–1940 m. Palangos burmistru dirbęs Jonas Šliūpas yra minėjęs, kad išlaikyti orkestrą yra labai brangu, bet jis Palangoje vasarą gros.

Nuo 1953 m. Palanga išlaiko miesto orkestrą.

Kelerius pastaruosius metus Palangos orkestras vasarą vakarais groja nuo ketvirtadienio iki šeštadienio, o šie koncertai yra be galo populiarūs.

GALERIJA

  • Palanga laukia dūdų čempionato
  • Palanga laukia dūdų čempionato
Palangos savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS