Pirmą kartą Lietuvos kino ekranuose – I. Bergmano „Persona“ | kl.lt

PIRMĄ KARTĄ LIETUVOS KINO EKRANUOSE – I. BERGMANO „PERSONA“

  • 1

Šiemet kino pasaulis mini vieno žymiausių švedų kino ir teatro režisieriaus, rašytojo Ingmaro Bergmano 100-ąsias gimimo metines. Ta proga „Skalvijos“ kino centras Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje organizuoja kino klasikos vakarų ciklą, kuriame bus rodomas I.Bergmano filmas „Persona“ (1966).

Nors kino kritikai šį filmą išskiria kaip vieną svarbiausių ir ryškiausių gausioje I.Bergmano kūryboje, tačiau, kad ir kaip keista, Lietuvos kino ekranuose „Persona“ nebuvo rodyta.

„Šiandien aš jaučiu, kad kurdamas filmą „Persona“, o vėliau „Verksmai ir šnabždesiai“ (1973), padariau viską, ką galėjau. Ir šiais dviem atvejais, turėdamas visišką laisvę, aš pasiekiau žodžiais neapsakomas paslaptis, kurias gali perteikti tik kinas“, – apie filmo ypatingumą yra pasakojęs pats jo kūrėjas.

Anot kino kritikų, jis yra vienas iš tų retų kino režisierių, sukūrusių savo kino pasaulį ar net davusių pradžią naujam kino žanrui. Režisierius Alfredas Hitchcockas yra psichologinio trilerio pradininkas, o I.Bergmanas tapo vienu pirmųjų egzistencinių filosofinių santykių kino dramos kūrėjų.

Scenarijų šiam filmui I.Bergmanas pradėjo rašyti ligoninėje gydydamasis pneumoniją. Režisierius būsimą filmą pavadino „Persona“. Lotyniškai tas žodis reiškia kaukę, kurią dėvėdavo aktoriai Antikos laikais. Kartu tai ir garsiojo psichologo Karlo Jungo sugalvotas terminas, taip pat reiškiantis kaukę, skirtą savęs pristatymui kitiems, norint paslėpti tikrąjį save. Ne veltui abi filmo herojes – negalinčią prabilti aktorę Elizabet ir ją slaugančią seselę Almą – kino kritikai dažnai interpretuoja kaip vieną asmenį.

Aktores filmui surasti nebuvo sudėtinga, pasak I.Bergmano, jis nuo pat pradžių žinojo, kad Almos vaidmenį kurs jo mūza tapusi aktorė Bibi Andersson, o Elizabet – Liv Ullmann. Nors pastarosios aktorės jis iki tol nebuvo sutikęs, tačiau, vienoje nuotraukoje pastebėjęs neįtikėtiną šių moterų panašumą, nusprendė pasirinkti būtent ją.

Filmas buvo nufilmuotas Forės saloje prie Gotlando, kur, be „Personos“, režisierius nufilmavo dar septynis savo filmus, o vėliau ten ir apsigyveno. Skurdus, akmenuotas salos, apsuptos Baltijos jūros, peizažas, dažnai interpretuojamas kaip filmo veikėjų vidinių būsenų atspindys.

1967 m. „Persona“ Švedijoje pelnė „Auksinį skarabėjų“ kaip geriausias filmas, prizas įteiktas ir B.Andersson už geriausią aktorės darbą. 1968 m. Nacionalinė kino kritikų asociacija šį filmą apdovanojo kaip geriausią, taip pat įvertindama režisieriaus bei aktorės B.Andersson darbą.

I.Bergmano filmą „Persona“ rugpjūčio 16-ąją bus galima pamatyti Klaipėdos kultūros fabrike.

GALERIJA

  • Pirmą kartą Lietuvos kino ekranuose – I. Bergmano „Persona“
  • Pirmą kartą Lietuvos kino ekranuose – I. Bergmano „Persona“
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

AK

Sunku žinia-sklaidoje nurodyti pradžios laiką? Sunku Kultūros fabrikui susitvarkyti renginių tvarkaraštį, kuriame irgi nerasi? Kur ritamės?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS