Tenoras G. Oniani apie „Bohemą“: niekur kitur nebuvo tokios režisūros | kl.lt

TENORAS G. ONIANI APIE „BOHEMĄ“: NIEKUR KITUR NEBUVO TOKIOS REŽISŪROS

  • 0

Visą savaitę uostamiesčio muzikinio teatro trupės gretose repetuoja pasaulinio garso gruzinų kilmės tenoras George Oniani. Bonos operos teatre Vokietijoje dirbantis solistas režisierės Dalios Ibelhauptaitės statytoje G. Puccini operoje „Bohema“ atliks vieno iš pagrindinių herojų, Rudolfo, partiją. Ne pirmą kartą Lietuvoje apsilankantis įspūdingo balso savininkas pripažino, kad yra spėjęs prisirišti prie mūsų šalies, be to jaučiantis didelį malonumą pasirodyti tokios aukštos kokybės operos pastatyme.

Dramatiško balso jėga

„Klausydami G. Oniani atliekamo Rudolfo operos lankytojai pajus visai kitą „Bohemos“ atspalvį“, - tikino D. Ibelhauptaitė, „tai bus Rudolfas jėgos ir dramatizmo kupinu balsu, ne toks lyriškas, kaip, pavyzdžiui, Merūnas Vitulskis. Kiekvienas solistas tą pačią partiją atlieka kitaip, tuo pačiu ir visam spektakliui suteikdamas vis kitų reikšmės niuansų“.

G. Oniani į Lietuvą pirmą kartą atvyko 2006 m., kai D. Ibelhauptaitė dar tik kūrė lietuvių požiūrį į operą negrįžtamai pakeisiančią ir fenomenu tapsiančią „Bohemą“. Tuomet tenoras Rudolfo partija dalinosi su Edgaru Montvidu. Anot režisierės, G. Oniani į „Bohemą“ buvo pakviestas mat buvo ieškoma išskirtinio itališko tembro balsu pasižyminčio jauno žmogaus – tenoras turėjo puikias rekomendacijas ir buvo pasižymėjęs įvairiuose konkursuose, dalyvavęs svarbiuose pastatymuose, „kalbant apie G. Oniani svarbu akcentuoti jo nepaprastą balsą, tai yra dovana, kokią turi tik iškiliausi solistai. Taip pat manau, kad G. Oniani labai tinka „pučiniškas“ repertuaras, atliekant šio kompozitoriaus kūrinius reikia jėgos ir dramatizmo“, - sakė D. Ibelhauptaitė.

2006 m. užsimezgusi pažintis vėliau G. Oniani dar ne kartą atvedė į Lietuvą ir į kitus Bohemiečių pastatymus (operas „Manon Lesko“ ir „Katia Kabanova“).

Aistringas ir nuoširdus Rudolfas

Pats G. Oniani Rudolfo vaidmenį „Bohemoje“ įvardija kaip vieną mylimiausių, „myliu šią operą, nes G. Puccini joje iš solisto reikalauja ne tik dainavimo, bet ir vaidybos kaip dramos teatre. Dėl to „Bohemos“ sėkmei labai svarbu stiprus režisierius“.

Kalbėdamas apie savo personažą solistas nedangstė jo trūkumų, „Rudolfas yra poetas ir kaip viso pasaulio poetai jis savotiškas bei kiek atitrūkęs nuo žemės, bet jis yra geras draugas. Tiesa, mylėdamas Mimi jis elgiasi egoistiškai, bet myli aistringai ir nuoširdžiai“. Būtent tokį Rudolfą scenoje ir siekia įkūnyti tenoras.

Šis sezonas G. Oniani gausus darbų, grįžęs iš Lietuvos dainuos G. Verdi operoje „Atila“ Bonoje, dalyvaus Šaliapino muzikos festivalyje Kazanėje, vėliau laukia G. Puccini operos „Madam Baterflai“ Olandijoje ir „Toska“ Bonoje bei G. Verdi opera „Aida“ Batumyje.

Neprilygstamas „Bohemos“ pastatymas

„Bohema“ yra daugiausiai statoma opera pasaulyje. G. Oniani nuomone, tai didžia dalimi lemia žmonių mylima G. Puccini muzika, „jei opera patenka į talentingo režisieriaus rankas, jei solistai puikiai sudainuoja savo vaidmenis („Bohemoje“ nepakanka sudainuoti gerai), tuomet sėkmė garantuota“, - įsitikinęs atlikėjas.

Kalbėdamas apie šį savaitgalį Palangoje skambėsiančią operą G. Oniani akcentavo jos kokybę, „debiutavau „Bohemoje“ 2006 m., po to daug kartų ją atlikau įvairiuose operos teatruose, dirbau su įvairiais režisieriais, bet turiu pripažinti, kad niekur kitur nebuvo tokios režisūros! Kaip savo vaidmenis atliko kiti solistai, choras, orkestras – tai buvo aukščiausias lygis. Paminėtini ir nepaprastai efektingi kostiumai, scenografija. Pasaulyje retai sutiksi tokių profesionalių režisierių kaip Dalia Ibelhauptaitė – nepaprastas jos statytos „Bohemos“ populiarumas patvirtina, kad buvo sukurtas šedevras“, - pagyrų negailėjo garsus tenoras.

Solistas neslėpė simpatijų ir pačiai Lietuvai bei jos žmonėms, „myliu jūsų šalį, esu susidraugavęs su kolegomis, palaikome ryšius jau ne vienerius metus. Taip pat labai vertinu ir branginu Lietuvos žmonių dėmesį Gruzijai, mūsų tautos palaikymą“.

Tiksli operos gimimo diena

Spalio 25 d. „Bohemai“ sukako dešimt metų. Simboliška, kad pirmajame pastatyme dalyvavęs G. Oniani spektaklyje dalyvaus ir šį savaitgalį. Praėjęs dešimtmetis tik patvirtina šios operos genialumą – iki šiol tai yra vienas įsimintiniausių spektaklių Lietuvoje.

Jubiliejinė G. Puccini opera „Bohema“ bus rodoma Palangos koncertų salėje spalio 28-29 dienomis (penktadienį ir šeštadienį). Šeštadienį opera bus rodoma 50-ąjį kartą, o tai – dar viena sukaktis. Pagrindinius vaidmenis atliks George Oniani ir Viktorija Miškūnaitė. Scenografijos autorius Dick Bird, kostiumų dailininkas Juozas Statkevičius. Operą diriguos Tomas Ambrozaitis. Režisierius statytojas Gediminas Šeduikis.

GALERIJA

  • George Oniani
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS