Valstybės šimtmetį šlovins muzika | kl.lt

VALSTYBĖS ŠIMTMETĮ ŠLOVINS MUZIKA

  • 0

Klaipėdos koncertų salės 2018-ųjų sausio ir vasario repertuaro afiša traukia dėmesį ypatingais projektais – pradedant laikmečio aktualijas žyminčiais ar įspūdingus kūrinius bei atlikėjus pristatančiais ir baigiant netikėtose erdvėse vyksiančiais renginiais. Tikimasi, kad tiek melomanai, tiek jaunieji klausytojai tarp jų atras sau įdomiausią programą.

Virtuozų duetas

Sausio 10-ąją uostamiesčio publikai muzikuos virtuozų duetas. Pianistai Kasparas Uinskas ir Jevgenijus Božanovas, daug koncertuojantys kaip solistai, prieš kelerius metus nutarė parengti programą kaip fortepijoninis duetas. Tai buvo labai sėkmingas projektas, kurį jiedu pakartojo dar keletą kartų, sužavėdami gausią Lietuvos publiką. Klaipėdiečiai vėl turės galimybę išgirsti šių dviejų aukščiausio lygio ir savitų partnerių dialogą. Kelias dienas Klaipėdos koncertų salėje vyksiančius dueto įrašus naujai kompaktinei plokštelei vainikuos koncertinis pasirodymas. Koncerto „Virtuozų duetas“ programoje bus Sergejaus Prokofjevo, Sergejaus Rachmaninovo ir Maurice’o Ravelio kūriniai.

Pasak amerikiečių kritiko, „J.Božanovas vienoje muzikinėje frazėje išgauna daugiau garso atspalvių nei dauguma pianistų per visą savo gyvenimą...“ „...Didis pianistas ir muzikas...“, „...kvapą gniaužiantis jausmingumas, tai buvo absoliučiai magiška...“ – taip apie K.Uinsko skambinimą rašė užsienio muzikos kritikai. O ką apie „Virtuozų duetą“ pasakytumėte jūs? Puiki proga ateiti į koncertą ir susidaryti savo nuomonę, ypač jei dar jų neteko girdėti.

Dėlionės orkestrui

Klaipėdos kamerinio orkestro meistriškumo savaitę sausio 12-ąją vainikuos baigiamasis koncertas „Improvizacijos aistra“. Orkestro meno vadovas Mindaugas Bačkus šįkart ryžosi peržengti akademinės muzikos ribas ir praplėsti savo kolektyvo kompetencijos akiratį improvizacijos ir džiazo muzikos gebėjimais. Savaitę su orkestru dirbs ir improvizuotą programą rengs lietuviškojo džiazo guru Vladimiras Čekasinas.

Klaipėdos kamerinio orkestro programa „Dėlionė orkestrui IV“, skambėsianti sausio 19-ąją, irgi bus neįprasta. Visų pirma tuo, kad trumpi šios programos koncertai vyks visą dieną skirtingu laiku įvairiose miesto erdvėse. Orkestro kamerinių ansamblių pasirodymai mumatyti kavos namuose „Kavos architektai“, I.Simonaitytės viešojoje bibliotekoje, LCC tarptautiniame universitete, sporto ir sveikatingumo klube „Impuls“, knygyne „Pegasas“, o Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje susirinks ir koncertuos visas orkestras.

Meno vadovo M.Bačkaus iniciatyva orkestro dėlionė skambės nuo ankstyvo ryto iki vėlyvo vakaro ten, kur nesitikėtum ją išgirsti. Taip tikimasi telkti bendruomenę, muzikos gerbėjus ir surinkti orkestro dėlionę kartu su klausytojais.

Koncertas visai šeimai

Sausio 24-ąją į sceną sugrįš muzikinis vaidinimas visai šeimai „Žaismingos muzikos orkestras koncertuoja su Mere Popins“. Bus kartojamas prieš pora metų didelio susidomėjimo sulaukęs edukacinis projektas. Šis spektaklis sukurtas P.Travers tekstų ir M.Dunajevskio muzikos, skambančios kino filme „Iki pasimatymo, Mere Popins“, motyvais.

Renginys skiriamas visai šeimai, nes dabartinės kartos mamos bei tėčiai užaugo lydimi filmo herojų dainų. Turbūt ne viena iš mamų vaikystėje norėjo būti tokia elegantiška kaip Merė Popins. Turbūt dauguma svajojo apie tokią kaip jos suknelę, skėtį ar rankinę...

Klaipėdos jaunimo teatro aktorių Evelinos Šimelionės ir Donato Želvio, projekto režisierės ir aktorės Laimos Akstinaitės bei Klaipėdos kamerinio orkestro atliekamas spektaklis išsilies džiugiomis ir spalvingomis emocijomis. Suaugusiuosius jis trumpam sugrąžins į vaikystę, primins dainas ir svajones. Merė Popins scenoje linksmai auklės vaikus ir kurs stebuklus. Žavėsimės šios ledi Tobulybės išvaizda bei išmintimi, o namo grįšime prisipildę nuoširdaus gerumo.

Iš trijų Baltijos šalių

Baltijos valstybių nepriklausomybės 100-mečiui dedikuotas koncertas „Baltijos laisvė“ publikos lauks sausio 25-ąją.

Lietuva, Latvija ir Estija – tarsi trys bendraamžės seserys, prieš 100 metų atvertusios naują – laisvės puslapį savo valstybių istorijos knygose. Jas vienija ne tik Baltijos jūra, Baltijos kelias ar dainų šventės, UNESCO pripažintos Pasaulinio žodinio ir nematerialaus kultūros paveldo šedevru. Jų vienybę liudija ir glaudus koncertinių institucijų bei menininkų bendradarbiavimas.

Programoje „Baltijos laisvė“ skambės trijų Baltijos šalių kompozitorių kūriniai. Didžiausia koncerto intriga – šių metų Lietuvos nacionalinės premijos laureatės kompozitorės Justės Janulytės naujo kūrinio „Here at the quiet limit“ premjera. Bus atlikti žymiausių Estijos ir Latvijos kūrėjų Erkki Sveno Tüüro bei Peterio Vasko opusai. Beje, pastarasis autorius studijavo Vilniuje ir gerai kalba lietuviškai.

Šią unikalią baltiškąją programą rengia Lietuvos kamerinis orkestras, Estijos nacionalinis vyrų choras ir solistai – vokalistai. Klaipėdos koncertų salė bus pirmoji „Baltijos laisvės“ stotelė, po kurios projektas keliaus į Kauną, Vilnių ir Taliną.

„Turangalila“ – giesmė meilei

Savo 29-ojo gimtadienio išvakarėse sausio 31-ąją Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, vadovaujamas ir diriguojamas maestro Gintaro Rinkevičiaus, uostamiesčio melomanus pradžiugins ypatinga muzika – prancūzų kompozitoriaus Olivier Messiaeno simfonija „Turangalila“. Šiame įspūdingame 10 dalių ir daugiau nei valandą trunkančiame kūrinyje O.Messiaenas kūrė religiją iš meilės. Fatališka meilė, kuriai neįmanoma atsispirti, čia neatsiejama nuo mirties – tai tarsi kūno ir proto ribų peržengimas, susiliejimas su begaline kosmine erdve. Pavadinime supinti du sanskrito kalbos žodžiai: Turanga – tai bėgantis laikas, judesys ir ritmas; Lila – tai meilė, žaismas: dieviškosios kūrybos, gyvenimo ir mirties žaismas. „Turangalila“ – tai himnas meilei ir džiaugsmui, judesiui ir ritmui, laikui, gyvenimui ir mirčiai.

Šio įspūdingo opuso solinę fortepijono partiją gros fortepijono virtuozas Alexanderis Paley. Paryžiuje ir Niujorke gyvenantis menininkas ne kartą yra prisipažinęs, kad Lietuva jo gyvenime tapo viena brangiausių šalių. Žymus pianistas yra ilgametis G.Rinkevičiaus ir Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro kūrybinis partneris.

Prancūzų pianistas Bruno Perrault atliks solinę partiją unikaliu muzikos instrumentu – Marteno bangomis. Egzotiškas ir labai retai koncertuose skambantis elektroninis instrumentas bus specialiai atgabentas šiam projektui iš Prancūzijos.

„Dainuok, mano siela“

Koncerte „Dainuok, mano siela“ vasario 2-ąją pasirodys Viktorija Miškūnaitė (sopranas) ir Eugenijus Chrebtovas (baritonas). Abu solistai yra pagrindinių vaidmenų atlikėjai Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre.

Metų operos solistės nominaciją ir Auksinį scenos kryžių geriausios operos solistės kategorijoje pelniusi V.Miškūnaitė savo kūrybinėje biografijoje jau turi sukaupusi brandžių vaidmenų, surinkusi tarptautinių konkursų ir meistriškumo kursų patirtį. Nuo pat mažens ji degė begaliniu noru dainuoti.

Ukrainoje gimęs E.Chrebtovas viename interviu teigė, kad jam geriausia yra Lietuvoje, ten, kur namai. Jo idealas – dainininkas, kuris sugeba nemeluoti sau, būti atviras ir profesiškai sąžiningas. E.Chrebtovas yra sukaupęs solidų profesinių pasiekimų ir įvairių meninių patirčių bagažą.

Pasak solistams akompanuosiančio pianisto Dariaus Mažinto, koncerte skambės žinomų operų arijos, lietuvių autorių kūriniai, taip pat Richardo Strausso vokalinis ciklas, kuris buvo sukurtas mylimajai sužadėtuvių proga. Bus ir Vytauto Barkausko satyrinis ciklas apie kiškį ir kitus gyvūnus.

Fortepijono revoliucionieriai

Penki kompozitoriai, penkios gyvenimo istorijos, lėmusios tai, kaip šiandien suprantame pianizmą ir mėgaujamės fortepijono garsais, – jaunosios kartos atlikėjos Julija Bagdonavičiūtė ir Živilė Kudirkaitė savo koncerte pristatys penkis fortepijono korifėjus, sugebėjusius kadaise „mušamuoju“ instrumentu buvusį fortepijoną priversti dainuoti, jausti ar skambėti kaip visas orkestras. Programoje „Fortepijono revoliucionieriai“ vasario 7-ąją skambės Ludwigo van Beethoveno, Ferenco Liszto, S.Prokofjevo, S.Rachmaninovo ir Claude’o Debussy kūriniai.

Julija ir Živilė yra 2017-aisiais pajūryje vykusios jaunųjų pianistų profesiniam tobulėjimui skirtos vasaros akademijos „Klaipėda Piano Masters“ laureatės. Julija šiuo metu studijuoja Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje Vilniuje bei Veimaro F.Liszto muzikos akademijoje (Vokietija), o Živilė – Vytauto Didžiojo universiteto Menų akademijoje Kaune. Abiejų pianisčių kūrybinėse biografijose įrašyti laimėjimai tarptautiniuose konkursuose, dalyvavimas meistriškumo klasėse ir aktyvi koncertinė veikla.

Gitaros fiesta

„Šįkart mes „švęsime“ gitarą“, – teigė Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovas M.Bačkus, prieš kelerius metus inicijavęs pirmąją programą, nuo kurios prasidėjo atskiriems instrumentams dedikuojamų fiestų ciklas. Dabar atėjo eilė gitarai, vienam seniausių muzikos instrumentų, kurio stygų skambesys jaudina milijonus širdžių visame pasaulyje.

„Gitaros fiestoje“ vasario 9-ąją pasirodys tiek pripažinti šio instrumento meistrai, tarp kurių bus ir Baltijos gitarų kvartetas, tiek kylantys jaunieji atlikėjai. Skambės kūriniai įvairių tipų gitaroms – nuo akustinės iki elektrinės, kuriai atstovaus Eugenijus Jonavičius bei Tomas Varnagiris. Tai bus originalios kompozicijos, sukurtos pačių gitaristų, vienas iš jų – Chrisas Ruebensas, bei žinomų autorių kūriniai, aranžuoti gitarai ir kameriniam orkestrui.

Gitara yra vienas populiariausių ir universaliausių instrumentų. Juo išmokti groti paprastas melodijas ar pritarti dainuojant gali beveik kiekvienas, taip atrasdamas save muzikoje. Profesionalių atlikėjų rankose gitara skamba kaip visavertis koncertinis instrumentas. Tai liudys ir koncertas „Gitaros fiesta“.

Inspiruota C.Debussy

Pasirodymais su orkestrais, solinėmis programomis ir įrašais Lietuvos bei užsienio melomanams gerai žinomas pianistas Gabrielius Alekna imasi vokalinio kamerinio žanro kartu su taip pat Niujorke gyvenančia, studijas garsiojoje Juilliardo mokykloje baigusia ir aktyviai koncertuojančia dainininke Darynn Zimmer. Vasario 23-iąją Klaipėdoje skambėsianti programa „Prieš tau užgęstant“ inspiruota abiejų atlikėjų dievinamo lygiai prieš 100-metį mirusio prancūzų kompozitoriaus C.Debussy muzikos, kurioje susijungė daugiaprasmės simbolistų aliuzijos, efemeriškos impresionizmo spalvos, kerinti laisvė ir iki mažiausių detalių tobula konstrukcija.

Į vokalinių miniatiūrų programą taip pat įsiterps kūriniai solo fortepijonui. Klausytojai dar išgirs C.Debussy pirmtako Gabrielio Fauré, Roberto Schumanno ir Hugo Wolfo bei amerikiečių kompozitorių vokalinę kūrybą – nuo dar vieno sukaktuvininko Leonardo Bernsteino iki Ricky’o Iano Gordono bei iš Lietuvos kilusios Lori Laitman dainų premjerų.

Primins garsų miuziklą

Vasario 28-ąją – dar vienas koncertas visai šeimai – „Žaismingos muzikos garsų orkestras“. Jis primins miuziklą, kurio dainas mintinai moka visi šio žanro gerbėjai. Tai kūrinys, jau beveik šešis dešimtmečius neprarandantis savo populiarumo; tikrais įvykiais paremta istorija, jaudinanti skirtingų kartų žmones visame pasaulyje. Tai – „Muzikos garsai“, visiems puikiai žinomas ir visų mėgstamas miuziklas, pagal kurį pastatytas muzikinis filmas tapo vienu komerciškai sėkmingiausių kūrinių kino istorijoje. Jis ir įkvėpė Klaipėdos koncertų salės edukacinio projekto visai šeimai „Žaismingos muzikos garsų orkestras“ tęsinį.

Smagią muzikinę teatrinę improvizaciją minėto miuziklo temomis scenoje kurs profesionalūs jaunosios kartos aktoriai Evelina Šimelionė, Gytis Šimelionis, būsimoji aktorė Livija Krivickaitė ir dainuojantys vaikai iš Klaipėdos Vydūno gimnazijos bei lopšelio-darželio „Ąžuoliukas“. Jiems akompanuos Klaipėdos kamerinis orkestras.

„Kartais užmirštame būti geri. Ypač tiems, kurie yra šalia. Pamirštame, kad reikia šypsotis vieni kitiems, branginti vienas kitą ir dažniau būti visiems kartu. O muzika gali labiau mus suartinti. Klausykimės muzikos, dainuokime, suaugusieji, kartu su vaikais ir šypsokimės!“ –sveikindamas publiką su Naujaisiais – Lietuvos valstybės šimtmečio – metais, ragino Klaipėdos koncertų salės kolektyvas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS