Žiemos palydėtuvėms Klaipėdoje kuriamas rekordinis ledo akcentas | kl.lt

ŽIEMOS PALYDĖTUVĖMS KLAIPĖDOJE KURIAMAS REKORDINIS LEDO AKCENTAS

  • 7

Penktadienį į uostamiesčio Teatro aikštę trumpam sugrįš žiema, mat čia rengiamos kūrybinės ledo skulptorių dirbtuvės. Penki menininkai klaipėdiečius ir miesto svečius kviečia galbūt paskutinį kartą pasidžiaugti žiemos teikiamais malonumais ir pasigrožėti „šalčių pramonės“ stebuklais. Penkias dienas truksiančio skulptorių simpoziumo dalyviai iš ledo kurs rekordinio dydžio skulptūrą, skirtą Vėtrungių metams paminėti. Pabandyti apdirbti ledą galės ir patys žiūrovai.

Specialiai kalendorinės žiemos pabaigai skirtam renginiui buvo ruoštasi iš anksto – kuriamas rekordinio dydžio skulptūros projektas, buriami menininkai ir projekto partneriai, pjaunami ir sandėliuojami ledo luitai. Tai dar vienas bendruomeniškumo pavyzdys, įrodantis, jog įdomi ir prasminga idėja gali būti įgyvendinta net ir be didelio biudžeto, suvienyti verslą, kultūrą ir meną bendram tikslui. „Klaipėdoje gausu pavyzdžių, kai gražioms idėjoms įgyvendinti reikėjo tik bendro tikslo ir bendraminčių būrio. Šis projektas – taip pat toks“, - teigė projektą koordinuojantis viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ rinkodaros vadovas Raimondas Beliauskas.

Netikėtai šiltas vasaris pirminei projekto idėjai suteikė netgi naujų atspalvių. Ledinė vėtrungė primins ne tik apie kilnų tikslą gaivinti pamirštus Klaipėdos simbolius, bet sparčiai tirpdama atkreips dėmesį į nykstančius ar jau prarastus kultūros paveldo objektus, užmarštin nueinančias tradicijas ir netgi šiltėjantį klimatą.

„Labiau pavasarį, o ne žiemą primenantys orai ir mums sukėlė dvejonių, ar pavyks sukurti tai, ką sugalvojome. Pirma, kas man šovė galvą – visiems gerai žinomi K.Donelaičio poemos „Metai“ pirmųjų eilučių sakiniai apie vis aukščiau kylančią saulę, šalčių pramonę, kuri su ledais sugaišti pagavo ir į nieką virstantį sniegą. Taigi, jei ledo skulptūros „išgyvens“ iki kito savaitgalio, jos taps pačiais tikriausiais pavasario pranašais. Gaila, kad dėl saugumo teko atsisakyti minčių skulptūras padaryti atraktyvias, su čiuožyklėlėmis bei tuneliais vaikams, tačiau tikimės, kad ledo dirbtuvės vis dėlto suteiks teigiamų emocijų ir praskaidrins visų mūsų kasdienybę“,- sako viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ direktorius Romandas Žiubrys.

Ledo skulptūroms sukurti bus sunaudota maždaug  53 kubiniai metrai ledo. Planuojama, jog tam, kad būtų pasiektas Lietuvos rekordas, pagrindinė skulptūra – ledinė vėtrungė – bus ne mažiau kaip 8 m ilgio, 2 m pločio ir 2,5 m aukščio. Ją ir kitas skulptūras kurs darbo su ledu patirties jau turintys keturi skulptoriai: Albertas Danilevičius, Kęstutis Musteikis, Algirdas Bosas ir Jurgis Malinauskas.

Ledo skulptūrų dirbtuves Teatro aikštėje planuojama užbaigti š.m. vasario 25-ąją. Tuomet oficialiai bus fiksuoti ir  sukurtos vėtrungės matmenys, kurie bus pateikti didžiausios ledo skulptūros rekordui registruoti.

TIK FAKTAI:

Agentūros FACTUM leidžiamoje Lietuvos rekordų knygoje iki šiol yra fiksuoti šie ledo meno rekordai:

Didžiausia ledo skulptūra – 2,5 m aukščio, 2,3 m pločio, 5,5 m pločio (vertintas bendras skulptūros tūris);

Aukščiausia ledo skulptūra – 7,5 m aukščio;

Daugiausia vienu metu sukurta ledo skulptūrų – 27 įvairaus dydžio vienetai.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Anonimas

tik pas musu gali tokias sventes ruosti 10 laispniu silumos.Atsibudo :)

Anonimas

tik pas musu gali tokias sventes ruosti 10 laispniu silumos.Atsibudo :)

Anonimas

tik pas musu gali tokias sventes ruosti 10 laispniu silumos.Atsibudo :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS