765-ąjį gimtadienį Klaipėda pasitiks išlydėdama burlaivius | kl.lt

765-ĄJĮ GIMTADIENĮ KLAIPĖDA PASITIKS IŠLYDĖDAMA BURLAIVIUS

  • 12

 Rugpjūčio 1-ąją Klaipėda švenčia 765 gimtadienį. Turtinga gimtadienio renginių programa prasidės prieš vidurdienį, kuomet bus išlydėti „The Tall Ships Races 2017“ burlaiviai.

Liepos 28-rugpjūčio 1 dienomis, Klaipėda tapo beveik 84 didžiųjų „The Tall Ships Races 2017“ burlaivių namais. Rytoj, rugpjūčio 1-ąją, nuo 11 val., didingi istoriniai burlaiviai pradeda atsišvartavimą nuo krantinių. Visi klaipėdiečiai ir miesto svečiai kviečiami išlydėti aštuoniolikos šalių burlaivius, kuriuos geriausia stebėti nuo molo.

Miesto gimtadienio šventę šiais metais lydės ne tik tradicija tapę renginiai - įspūdinga gimtadienio kulminacija taps Klaipėdos valstybinio teatro premjera, kompozitoriaus Jono Jurkūno sukurta džiazo oratorija. Kaip kad gyvybės imtasi iš vandens, taip ir kūrinio dramaturginė linija plėtėsi iš Pamario krašto sakmių ir mitų užuominų, užkoduotų tautosakoje ir jos motyvais išsiskleisiančių poezijoje.

Oratorija aprėpia šio krašto istorijos aušrą ir žengia per įvairius jos gyvenimo tarpsnius iki pat mūsų laikų: nuo atsparos abiejų ordinų gniaužtuose iki Klaipėdos sukilimo. Oratoriją atliks Kauno miesto simfoninis orkestras, Klaipėdos choras „Aukuras“, Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vaikų operos studija bei džiazo solistai. Miesto gimtadienio svečių taip pat lauks dar nematytos istorinės pramogos - sakalininko pasirodymas ir plėšriųjų paukščių parodomoji programa leis pajusti miesto įkurtuvių laikmečio dvasią.

„THE TALL SHIPS RACES“ BURLAIVIŲ IŠLYDĖJIMAS

11.00 Didžiųjų burlaivių lenktynių 2017 („The Tall Ships Races 2017“) burlaiviai pradeda atsišvartavimą nuo Klaipėdos uosto krantinių

Kruizinių laivų terminalas, Danės krantinė

12.00–14.00 Burių paradas uosto akvatorijoje ir už uosto vartų

Matoma nuo Kruizinių laivų terminalo krantinės, Smiltynės, šiaurinio ir pietinio molų

15.00 Didžiųjų burlaivių lenktynių 2017 („The Tall Ships Races 2017“) paskutinio etapo į Ščeciną (Lenkija) startas

Baltijos jūra

MIESTO GIMTADIENIO RENGINIŲ PROGRAMA

Rugpjūčio 1 d., antradienis

Jono kalnelio sala

16.00–22.00 val. karių ir amatininkų istorinė stovykla, istoriniai laivai.

16.00–17.00 val. koncertuoja „Folks“

16.00–17.00 val. senoviniai žaidimai

17.00–18.00 val. koncertuoja „Obelija“

18.00–18.15 val. garbių svečių sveikinimo žodis miestelėnams

18.15–19.00 val. sakalininko pasirodymas, plėšriųjų paukščių parodomoji programa

19.00–20.00 val. koncertuoja „Gyvata“

20.00–20.30 val. senovinių kovų turnyras

20.30–22.00 val. koncertuoja Joryj Kloc (Ukraina)

Renginio metu pristatoma senovinė virtuvė, autentiški ir istoriniais receptais paremti patiekalai,  aludarystė, vyks šiupinio ir kitų patiekalų degustacija.

Klaipėdos Pilies muziejaus Frydricho poterna

17.00 val. Iškilminga Klaipėdos miesto Kultūros Magistro žiedų įteikimo ceremonija. (Renginys uždaras. Dalyvavimas – su pakvietimais).

Teatro aikštė

22.00 val. Džiazo oratorija „Pamario giesmės“ (kompozitorius Jonas Jurkūnas).

Kaip kad gyvybės imtasi iš vandens, taip iš pajūrio, pamario krašto sakmių ir mitų užuominų, įkoduotų tautosakon ir jos motyvais išsiskleisiančių poezijoje, dėliojosi specialiai Klaipėdos miesto gimtadieniui sukurtos oratorijos dramaturginė linija. Kūrinys sieks priešistorę bei istorijos pradmenis, gentinį, „vikinginį“ mūsų laiką; jame taip pat sugrumės istorinės šio Lietuvos krašto kovos už būvį – nuo atsparos abiejų ordinų gniaužtuose iki Klaipėdos sukilimo. „Pamario giesmėse“ atsispindės ir miesto savasties paieškų laikas, ir neblėstanti viltis, kad jūra atveria pasaulį. Lietuvai, jūrų valstybei.

Dirigentas: Vladimiras Konstantinovas.

Atlikėjai: Kauno miesto simfoninis orkestras, Choras Brevis, Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro solistai ir vaikų operos studijos choras, kviestiniai solistai

Visi renginiai nemokami.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

gimtadienis-nupezes..

o Jūros šventė turbūt gražiausia iš kada nors buvusių.Ir fontanai ir fejerverkai o labjausiai-burlaiviai!Gal pagaliau ateis laikai kai atėjusi iš vakarų prasčiokų kultūra ir jų beskoniai kūriniai užleis vietą estetikai, harmonijai ir grožiui?

Povilas

Taip, Memel = Nemunas, o Nemuno ziocio pavadinimas yra Russ (istorijos tvarkytojai dar nespejo RUSnes pervadinti) - is ten ir krasto pavadinimas - Prussia (PO-RUSSIA, PO = palei (pav. PO-VOLZHJE, PO-LESSJE))

to Povilas

Vokiečiai Memeliu vadino Nemuną, o ne Dangę, jie manė, kad marios tai dar Nemunas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS