Apie perpildytus konteinerius dera pranešti | kl.lt

APIE PERPILDYTUS KONTEINERIUS DERA PRANEŠTI

  • 9

Ne kartą mačiau prie namų stovinčius atliekų rūšiavimo konteinerius perpildytus. Žmonės dažniausiai į varpeliais vadinamus konteinerius nebesutalpina sukaupto kartono ir plastiko. Todėl kai kurie šiukšles meta į buitinių atliekų konteinerius arba tiesiog palieka maišeliuose ant žemės. Kur kreiptis, kad šios atliekos būtų išvežtos tada, kai konteineriai pripildyti?

Ramunė Šličienė:

KRTAC Ekologinės infrastruktūros skyriaus viršininkė:

Ir antrinių žaliavų, ir komunalinių atliekų konteinerius Klaipėdoje aptarnauja viena įmonė – bendrovė "Ecoservice Klaipėda". Ant kiekvieno konteinerio yra nurodytas telefono numeris, kuriuo patartume ir net labai prašytume gyventojus paskambinti, kai pamato talpykles perpildytas. Vaizdo kamerų ar daviklių, fiksuojančių, ar konteineriai jau yra pilni, neturime. Todėl kiekvienas gyventojas, kuriam rūpi jo kiemo švara ir tvarka, pamatęs pilnus atliekų konteinerius, turėtų apie tai informuoti vežėjus. Taip gyventi bus patogiau ir švariau.

Konteineriai ištuštinami ir sukauptos atliekos išvežamos pagal iš anksto sudarytą grafiką. Tačiau gyvenimas kasdien nėra vienodas. Šventinėmis dienomis atliekų išmetama daugiau. Savaitgaliais, ypač pavasarį, žmonės yra linkę labiau tvarkytis ir atsikratyti nebereikalingų daiktų. Todėl numatyti, kada, kuris ir kurioje vietoje vienas iš mieste esančių 1 500 konteinerių prisipildys, nėra paprasta. Taip pat pasitaiko atvejų, kai neatsakingai rūšiuodami gyventojai didele plastiko ar kartono pakuote užkemša konteinerio angą ir kiti gyventojai nebeturi galimybės atsikratyti pakuočių atliekomis, nors konteineris pustuštis. Bet kuriuo atveju, gyventojų skambutis atliekų vežėjui ar KRATC kokybės inspektoriui padėtų palaikyti tvarką kiemuose.

Kuo daugiau antrinių žaliavų gyventojai išrūšiuoja, tuo didesnė tikimybė, kad ateityje mokesčiai jiems už atliekų tvarkymą ne didės, o galbūt net mažės. Mat už išrūšiuotų atliekų išvežimą, sutvarkymą ir perdirbimą Lietuvoje sumoka verslo įmonės. Gyventojai moka tik už tas atliekas, kurios išmetamos į komunalinių, bendrųjų atliekų konteinerius. Todėl kuo daugiau savo atliekų žmonės išrūšiuos, tuo mažiau jų išmes į komunalinių atliekų konteinerius. O tai reiškia, kad kuo rečiau šių konteinerių vežėjams teks važiuoti jų tuštinti, tuo mažiau atliekų atiduosime sudeginti. Visa tai yra prielaidos atliekų tvarkymo mokesčiui mažėti.

Įvairios pakuotės sudaro iki dviejų trečdalių visos atliekų masės. Visos jos turėtų patekti į rūšiavimo konteinerius ir nukeliauti į perdirbimo įmones.

Jeigu Klaipėdos mieste pamatėte perpildytą konteinerį, paskambinkite atliekų vežėjui tel. (8 46) 38 3473 arba KRATC kokybės inspektoriams (8 46) 39 0781.

Laukia klausimų

Dienraštyje tęsiama rubrika "Klausk specialisto". Į daugiausia dėmesio sulaukiančias klaipėdiečių aktualijas atsako kompetentingi savo srities specialistai. Siųskite savo klausimus info@kl.lt ir mūsų dienraščio žurnalistai pateiks atsakymus, gautus iš miestą prižiūrinčių įmonių, paslaugų teikėjų ar atsakingų institucijų.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

to geras

tam yra nemokamas KRATC telefonas 8 800 13344 :)

?

prie Reikjaviko2nr konteneriai - nuvazinejo lepa ,sutrupino saligatvius , Kas atsakys? Perkelkit konteinerius prie gatves , o vietoje kur yra dabar pasodinkite padoriu pora medeliu.

to tuo

tai kiek moki?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS