Baltijos priekrantėje griežtės žvejybos kontrolė | kl.lt

BALTIJOS PRIEKRANTĖJE GRIEŽTĖS ŽVEJYBOS KONTROLĖ

Iš esmės pasikeis Baltijos jūros priekrantės verslinės ir mėgėjų žvejybos sąlygos.

Žvejyba traukiasi, kontrolė griežtėja

Tai yra ne Lietuvos žvejybos valdininkų iniciatyva. Žuvininkystės kontrolės reglamentą keičia Europos Sąjunga.

Galima tik spėlioti, kodėl didžiausi pasikeitimai susiję su Baltijos jūra? Galbūt ES institucijose laikomasi nuostatos, kad joje dėl buvusių postsovietinių šalių yra didžiausias chaosas.

Bet tuo pat metu postsovietinių šalių žvejai bene sunkiausiai ir laikosi. Jų laivai seni, techniškai silpni. Rytinės Baltijos žvejus labiausiai palietė ir ES mastu kasmet mažinamos kvotos.

Daugės sekimo priemonių

ES nuostata yra aiški, kad šiuo metu galiojanti žuvininkystės kontrolės sistema yra neefektyvi. Bus kuriama patikimesnė ir detalesnė žuvininkystės duomenų sistema. Atsisakoma išimčių laivams iki 12 metrų ilgio. Jų savininkai turės pildyti žvejybos žurnalus, iškrovimo deklaracijas ir elektroniniu būdu teikti duomenis apie sugautus žuvų kiekius. Taip pat telefonais su GPS turės būti sekama šių laivų pozicija jūroje.

Iškrautas žuvis patvirtintomis svarstyklėmis turės sverti registruoti kompetentingi asmenys. Tiek vietoje pagamintiems, tiek importuotiems žvejybos ir akvakultūros produktams bus taikomi atsekamumo reikalavimai.

Bus stiprinama žuvų išmetimų draudimo laikymosi kontrolė, numatomas privalomas stebėjimo priemonių (kamerų) taikymas rizikos vertinimo metu atrinktiems laivams. Bus griežtinama laivų variklių galios kontrolė. Netgi siūloma tam tikrų kategorijų laivuose įdiegti variklio galios stebėjimo ir registravimo įtaisus. Nustatomi ir nauji reikalavimai fiziniam laivų talpos tikrinimui.

Griežtinama ir mėgėjų kontrolė

Nauji sugriežtinti žvejybos reikalavimai palies ir žvejus mėgėjus, turistinę žvejybą jūroje.

Įvertinant nemažą mėgėjų žvejybos įtaką tam tikrų rūšių žuvų ištekliams, siūloma Europos Sąjungos mastu nustatyti šios žvejybos kontrolės priemones. Be mėgėjų licencijavimo, numatomas ir reikalavimas teikti duomenis apie sugautus žuvų kiekius.

Taip pat bus privaloma registruoti laivus, naudojamus žvejoti žuvų rūšis, kurioms taikomos specialios išsaugojimo priemonės, reikės ženklinti ir mėgėjų žvejybos įrankius.

Visi šie reikalavimai bus taikomi ir pavieniams fiziniams asmenims, ir įmonėms, organizuojančioms mėgėjų žvejybą, įskaitant varžybas. Išlieka draudimas parduoti mėgėjiškos žvejybos metu sugautas žuvis.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Baime valdo

Teisingai - viska drausti kontroliuoti sodinti vykdyti mirties bausmes ir t.t. Lietuvio atminti dar ilgai plevens gulago ideja, vergu filosofija.... Pakilkit LIETUVAICIAI is asmenines vergoves ir tik patys tape laisvi kursite laisva valstybe!

A

Nenustebčiau, kad tai mūsų specialistų iniciatyva ir pasiūlymais susižavėjusi ES ir griežtina kontrolę. Siekiant mažinti korupciją ir lėšų švaistymą reikia įvesti kontrolieriams pareigą vaikščioti su gps kišenėje, bei pildyti veiklos žurnalus, per 24 val pateikti pažymas kas nuveikta.

nusivyles

Lietuvos priekrantės žvejams ne naujiena,visu šitų nesąmoningu reikalavimu seniai laikosi,juk mes lietuviai iprate bėgti garvežio priekyje Valdininkai nemato ar nenori matyti .kad per tuos draudimus greit nebus kam žvejoti,jaunimui sunkus žvejo darbas nepatinka....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS