Benamių šou Klaipėdoje: „Heil Hitler!“ | kl.lt

BENAMIŲ ŠOU KLAIPĖDOJE: "HEIL HITLER!"

Kiekvieno kruizinio laivo uostamiestyje laukiama su nerimu. Ypač šį jausmą kelia neprognozuojami benamiai, kurių dabar ypač padaugėjo miesto centre. Vienas pusnuogis vyras praeivius šiurpino atsisėdęs ant kėdės prie gatvės atitvarų. Dažnas klaipėdietis pripažįsta, kad tokių žmonių elgesys ir gąsdina, ir kelia pasišlykštėjimą.

Vietoj lovos – pievelė

Po žiemos uostamiesčio gatvėse pastebima vis daugiau benamių. Ypač centrinėje miesto dalyje, senamiestyje. Praėjusią savaitę vienas jų miestiečius pašiurpino Mokyklos gatvėje.

Pusnuogis vyras sėdėjo ant kėdės prieš viaduką važiuojant iš pietinės miesto pusės į šiaurę, prie atitvarų. Šalia buvo pasidėjęs savo daiktus – kelis maišelius.

Vyras lyg niekur nieko rūkė, ant kėdės pasikabinęs striukę.

Vis dažniau užfiksuojami asocialūs asmenys, kurie girtauja viešose vietose. Gyventojai nuolat skundžiasi, kad benamiai girtauja ir kelia orgijas skverelyje, esančiame Galinėje gatvėje.

Patikrinimą kartu su policijos pareigūnais surengę kontrolieriai čia rado ant suoliuko miegantį vyrą. Pas jį tuo metu atėjo moteris, nešina alaus bambaliu.

Pora nebespėjo pratęsti išgertuvių. Pabudinus vyrą iš gilaus sapno, jiems abiem teko pasiaiškinti pareigūnams. Alus buvo išpiltas.

Padauginus alkoholinių gėrimų, nevengiama prigulti ne tik ant suolų, bet ir įsitaisyti, šviečiant saulei, pievelėse. Tą daro ne tik benamiai, bet ir šiaip išgerti mėgstantys asmenys.

Du miegantys "riteriai" buvusiame Vydūno mokyklos stadione užfiksuoti vieno sekmadienio vidurdienį. Vyrai gulėjo skirtingose aikštės pusėse. Vienas buvo nusiavęs batą ir kojinę.

Kaulija rūkalų ir centų

Pasak Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjos Kristinos Vintilaitės, asocialūs asmenys grįžo į savo įprastas vietas, kurias šaltuoju metų laiku buvo palikę.

Benamiai vėl būriuojasi M.Mažvydo alėjoje, prie buvusio kino teatro "Žemaitija", šalia prekybos centro Tiltų gatvėje, girtauja Skulptūrų parke, vakarėlius rengia prie prekybos centro, esančio Priestočio gatvėje, konteinerių.

"Pastarojoje vietoje benamiai nuolat rinkdavosi ir vartodavo alkoholį. Rasdavome kiekvieną kartą nuvykę darbo dienos pabaigoje. Kurį laiką jie čia nesirinkdavo, o dabar vėl pradėjo", – pasakojo vedėja.

K.Vintilaitė atkreipė dėmesį, kad pagrindinė benamių traukos vieta – šiukšlių konteineriai. Jie išsirenka reikalingus daiktus: ką galima parduoti, apsirengti ar net suvartoti.

"Tokių vaizdelių dažnai užfiksuojama", – tvirtino vedėja.

Mieste naktinėti mėgstantys klaipėdiečiai pastebėjo, kad yra suaktyvėję ir asmenys, kurie prie miesto centre esančių pasilinksminimo vietų kaulija cigarečių ar centų.

"Teko susidurti su keliais tokiais vyrais. Iš pažiūros jie neatrodo tikri benamiai, tačiau vaikšto nešini maišais. Man tokie žmonės kelia baimę", – pasakojo viena klaipėdietė.

Maudosi fontane

Uostamiestyje prieš savaitę startavo turistinis sezonas – į miestą atplaukė pirmasis kruizinis laivas. Nuo trečiadienio turistai į Klaipėdą užsuka vis dažniau.

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė Romena Savickienė tvirtino, kad kol kas incidentų, kuriuos sukeltų benamiai ar kiti asocialūs asmenys, išvengta.

"Tai buvo tik pirmas laivas. Gal dėl to benamiai dar neišlindo. Problema gali išryškėti vėliau", – tvirtino vadovė.

Pasak R.Savickienės, prieš atplaukiant kiekvienam kruiziniam laivui kyla nerimas, ar turistai liks patenkinti miestu. Baimę kelia ir benamiai, kurie puola turistus prašydami išmaldos ar pademonstruoja jiems kitokį savo šou.

"Visada norisi, kad turistams miestas paliktų kuo geresnį įspūdį ir emocijas. Benamiai, išmaldos prašytojai tikrai nesuteikia grožio. Ne tik turistai, bet ir miestiečiai nesijaučia saugūs, kai reprezentacinėje miesto vietoje – Teatro aikštėje ant suoliuko guli kažkoks žmogus, nesiprausęs šimtą metų, ar maudosi fontane Karlskronos aikštėje", – dėstė direktorė.

Turistams – fašistų pasisveikinimas

R.Savickienė džiaugėsi, kad pernai, lyginant su ankstesniais metais, benamių miesto centre buvo mažiau.

Tam įtakos veikiausiai turėjo prieš daugiau nei dvejus metus priimta tvarka, draudžianti elgetauti senamiestyje ir duoti išmaldos pinigais visame mieste.

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai patikrinimus atlieka kartą per savaitę.

"Džiaugiamės bendradarbiavimu su policija. Esame jiems išsiuntę grafiką, kada atplaukia kruiziniai laivai ir kada išplaukia. Prašome, kad tuo laiku pareigūnai dažniau patruliuotų. Tai drausmina benamius", – pabrėžė vadovė.

R.Savickienė tvirtino, kad skirtingais metais asocialūs asmenys pateikia skirtingą savo šou.

"Vienais būna labai daug išmaldos prašytojų. Sako, kad neturi už ką nusipirkti duonos, nors matosi, kad įsigis alkoholio. Kitais metais išsišokdavo tie, kurie jautė malonumą gąsdindami turistus. Kai kurie rėždavo frazes, kurios glumindavo: "Heil Hitler". Buvo ir užpultų ir apvogtų turistų. Pernai tokių situacijų išvengėme. Esame dėkingi pareigūnams", – komentavo direktorė.

R.Savickienė tvirtino, kad geriausia būtų, jei benamiai nepatektų į senamiestį, tačiau pripažino, jog vargu ar tai įmanoma padaryti.

Prigula ne tik valkatos

Gelbėti viešose vietose drybsančių asmenų nuolat vyksta greitosios pagalbos medikai.

Pasak Klaipėdos greitosios pagalbos stoties vyriausiojo gydytojo Rimvydo Juodviršio, per parą sulaukiama po kelis tokius iškvietimus. Pastaruoju metu jų nėra padaugėję.

"Tokių iškvietimų visada užtenka. Pasitaiko, kad viešose vietose prigula ne tik benamiai, bet ir tvarkingi alkoholio padauginę žmonės", – komentavo vadovas.

R.Juodviršis atkreipė dėmesį, kad dažniausiai gulintiems viešose vietose net nereikia medikų pagalbos. Jei šie yra sąmoningi, perduodami policijai. Būna, kad jie patys pabudinti nueina.

"Į gydymo įstaigą gulintys viešose vietose asmenys vežami, jei yra susižaloję ar jiems nuo alkoholio yra sutrikusi sąmonė", – pasakojo vadovas.

Už elgetavimą – įspėjimas

Pernai kontrolieriai buvo užfiksavę 14 elgetaujančių žmonių. Šiemet tokių – tik vienas.

"Elgetaujančių benamių yra tikrai sumažėję. Tačiau atlikdami patikrinimus juos matome ir viešose vietose, ir aptinkame apleistuose pastatuose, ir prie konteinerių", – teigė Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Vilius Valys.

Anot K.Vintilaitės, jei benamis tik sėdi, nepažeidinėja viešosios tvarkos, neprašo išmaldos, neverčia konteinerių, taikyti sankcijų jam negalima.

Senamiestyje elgetaujantiems žmonėms skiriamos ne piniginės nuobaudos, nors tokia galimybė yra, o apsiribojama įspėjimu.

"Šiuo atveju ir dviejų eurų bauda baigtųsi bylos nagrinėjimu. Išmaldos prašantis žmogus tokių pinigų vis tiek nesumokės. Reikėtų ieškoti pažeidėjo gyvenamosios vietos, kuri neaiški, Mokesčių inspekcija turėtų išieškoti pinigus. Visi būtų įdarbinti, išleista būtų daug pinigų, o naudos jokios. Tad labiau orientuojamės į prevenciją", – pabrėžė vedėja.

Vieni mirė, kiti pasikeitė

K.Vintilaitė akcentavo, kad patikrinimų metu benamiams siūloma ir pagalba. Tačiau pasikeisti bando tik labai maža jų dalis.

Anot V.Valio, prieš trejus metus, kai buvo ruošiamasi patvirtinti elgetavimą senamiestyje draudžiančią tvarką, buvo organizuojami patikrinimai ir skaičiuojama, kiek mieste yra benamių.

Tada jų nustatyta 50. Pakeisti gyvenimą, pasiūlius pagalbą, panoro penki.

"Nors benamiai ir neprašo išmaldos, vis tiek su jais susiduriame patikrinimų metu. Dabar jų galima suskaičiuoti apie 40. Vieni mirė, kiti pasikeitė. Žinoma, tikslaus skaičiaus pasakyti negalime", – tvirtino V.Valys.

K.Vintilaitės teigimu, sudėtinga pasakyti, kaip reikia išspręsti šią miesto problemą, kai žmonės nenori patys keisti savo gyvenimo. Vedėjos nuomone, pirmiausia, ką turėtų padaryti nuolatinės gyvenamosios vietos neturintys asmenys, tai atsisakyti alkoholio.

GALERIJA

  • Reginys: pusnuogis benamis, ant kėdės sėdėjęs Mokyklos gatvėje prie atitvarų, traukė pravažiuojančių vairuotojų ir praeivių žvilgsnius.
  • Vieta: saldžiam miegui tinka ir pievelė senamiestyje.
  • Šuolis: mieste galima išvysti ir vaizdą, kaip vyras perbėga gatvę ir pro langą neria į apleistą pastatą.
  • Pasirinkimas: „sanitarai“ patikrina ir prie savivaldybės Liepų gatvėje stovinčius konteinerius.
  • Kristina Vintilaitė
Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Nezbitauskas žino

Demokratija be tvarkos yra ne demokratija, bet anarchija. Kai anarchija įsigali, tvarkos be fizinių ir kitokių bausmių nebeįvesi. Kai bus visai blogai, niekur nedingsime - palikę plepalus apie žmogaus laisvę ir tolerancijas, perimsim Singapūro patirtį.

ostapas

ką turim tą turim, ponai. ir nera ko sleptis. bomžynai betvarkė ir vagystės.

Aišku kad

būtinai reikia priverstinio gydymo programos su vėlesne apgalvota integracija į visuomenę.Proceso trukmė žmogui-3metai.Bet..Kas tą patvirtins, kas padarys programą ir kas realizuos?Seimui-dzin, jis darbo kodeksą liberalizuoja, vyriausybėje tuo labjau nėra noro.Nes mastai didžiuliai ir darbas juodas..Tai tgul būna kaip buvo.Va parėkime apie šnapso kenksmingumą Lietuvai, dar surinkime N parašų kad kažkas kažką uždraustų, kontroliuotų, mažintų ir baustų.Valioooo.Ir gerai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS