Darbas policijoje tampa prestižiniu? | kl.lt

DARBAS POLICIJOJE TAMPA PRESTIŽINIU?

Darbas policijoje tampa vienu geidžiamiausių, matyt, todėl pareigūnai vis labiau linkę nepažeisti įstatymų ir neprarasti privilegijuotos darbo vietos. Tačiau tai pasiseka ne visiems.

Naujokams – tūkstantis eurų

Pastaruoju metu norinčiųjų tapti policijos pareigūnais vis daugiau.

Per porą pastarųjų metų žymiai pakilo pradedančiųjų policininkų alga.

2016-ųjų liepos 1-ąją ką tik baigęs apie metus trunkančius mokslus policininkas gaudavo apie 400 eurų algos, o šiemet toks pat policijos naujokas uždirba 700 eurų.

Esama planų, kad po poros metų tokie pradedantys policininkai gautų tūkstančio eurų atlyginimą.

Aukštąjį universitetinį išsilavinimą įgiję žmonės, pageidaujantys tapti policininkais, stoja į policijos mokyklą klausyti įvadinių kursų.

Dar visai neseniai rinktis policininko profesiją ir stoti į kursus tekdavo jaunus žmones raginti, norinčiųjų buvo labai nedaug.

Dabar konkursas siekia populiariausių universitetų specialybių konkursus – kai į vieną kursų klausytojo vietą pretenduoja penki jaunuoliai.

Policininko profesijos patrauklumą lemia ir kiti veiksniai. Vienas pagrindinių – darbo stažas, būtinas gauti pensiją policininkams vis dar yra 20 metų.

Stiprus fiziškai žmogus, išėjęs iš tarnybos, dar gali dirbti ir užsidirbti algą, jau gaudamas pareigūno pensiją.

Norintieji tapti policininkais turbūt paskaičiuoja ir kitus privalumus – galimybė nemokamai lankytis sporto salėje ir daryti tai darbo metu, nemokamai tobulinti savo anglų bei rusų kalbų žinias, lankyti kitus kursus, už kuriuos kitos profesijos atstovai turi mokėti iš savo kišenės.

Kai kurie visiškai įprasti policininkams dalykai civilius gerokai stebina.

Pavyzdžiui, Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai dalyvauja Šiluvos ir Žemaičių Kalvarijos atlaiduose.

Drausmino įprastais būdais

Visi šie veiksniai didina policininkų profesijos patrauklumą. Tačiau prie gero greitai priprantama.

Apie tai byloja kai kurios baudžiamosios bylos ir dešimtimis skaičiuojami tarnybiniai patikrinimai, kurių išvados būna nepalankios pareigūnams.

Praėjusią savaitę apkaltinamuoju nuosprendžiu baigėsi baudžiamoji byla, kurioje kaltinimai buvo pateikti trims policininkams.

Jų veiksmai nebuvo išskirtiniai, šie trys pareigūnai tapo savotiškais atpirkimo ožiais, nes būtent jie tramdė neklusnų sulaikytąjį taip, kaip tai buvo įprasta, ir sužalojo žmogų.

Situacija 2016-ųjų gruodį buvo tipinė – girtas vyras buvo sulaikytas dėl administracinių teisės pažeidimų ir atvežtas į komisariatą.

Klaipėdietis buvo neramus, uždarytas į laikino sulaikymo kamerą, daužė duris, kėlė triukšmą.

Kaip vėliau tikino policininkai, baimintasi, kad jis susižalos, tad teks ne tik valyti kamerą, bet ir kviesti greitąją medicinos pagalbą.

Be to, panašūs į šį aršuoliai jau buvo gerokai apgadinę visiškai naujo komisariato kameras.

Raminamas vyras nerimo, todėl pareigūnai pasiėmė iš stalčiaus dažnai naudojamus daiktus – antrankius ir virvę. Surakino aršuolio riešus už nugaros, pririšo prie antrankių virvę ir permetė ją per kameros duris.

Kadangi ir tada vyras nenusiramino, pareigūnai patraukė už virvės ir pakabino vyrą viduramžių kankinimus primenančia poza. Didelius skausmus žmogus kentė apie valandą.

Nubaudė skirtingai

Kai ryte pažeidėją policininkai išleido, jis kreipėsi į medikus ir jiems papasakojo, kokiu būdu buvo sužalotas. Ši žinia pasiekė ne tik policijos komisariato Imuniteto skyrių, bet ir prokuratūrą.

Visi trys policininkai buvo atleisti iš tarnybos, o praėjusią savaitę Klaipėdos miesto apylinkės teisme išklausė nuosprendį.

Tik vienas iš trijų buvusių pareigūnų pripažino kaltę ir atlygino nukentėjusiojo patirtą žalą.

Nuoširdi atgaila ir faktas, kad buvęs pareigūnas susitaikė su nukentėjusiuoju, leido teismui atleisti jį nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą be užstato, nustatant vienerių metų laidavimo terminą.

Laiduotoja tapo šio vyro žmona.

Kiti du buvę policininkai kaltės nepripažino. Jiems teismas skyrė pusmečio laisvės atėmimo bausmę, o jos vykdymą atidėjo metams.

Visi trys buvę pareigūnai turės sumokėti beveik po 400 eurų į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Dar viena bausmė šiems vyrams, apie kurią garsiai neužsimenama – visi jie neteko galimybės naudotis pareigūnams suteikiamomis privilegijomis ir prarado galimybę po 20 metų tarnybos išeiti į pensiją.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Kvailas, užsakytas

RAŠINĖLIS... Matyt striptizo erelis, burunduko nurodymu stengiasi....

klp

20 metų pensijai reikalingas stazas pareigūnams, yra tarybinių laikų atgyvena. Yra ilgas sąrašas pavojingų profesijų, kurių darbuotojai privalo dirbti beveik dvigubai ilgiau. Todėl reikėtų suvienodinti šią ribą.

Dar

Pensininkai pareigūnai pamiršo paminėti:kad iš socialinių garantijų tik gydymas , pensija niekada nebus padidinta , kas grąžins per krizę sumazintus atlyginimus kur dar dingo mistinis asmeninis socdraudimas iš kurio anksčiau pensijas mokėjo. Daug ką galima paklausti. Bet , ar verta ? Bus labai gerai , jei vrm visiems pareigūnams padidins piniginį apmokėjimą. Kažkodėl daug kas pamiršta, kad pareigūnai įneša į biudžetą nemažai pinigų ir ne tik baudomis , be to , kaip ir visi gyventojai sąžiningai moka visus mokesčius.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS