Dėl eurų – Neringos politikų suregzta schema | kl.lt

DĖL EURŲ – NERINGOS POLITIKŲ SUREGZTA SCHEMA

Neringos savivaldybėje tyliai suregztas planas dėl monopolio pozicijų išlaikymo sudomino Konkurencijos tarybą. Metų metais koncesijos sutartis su sava įmone pratęsinėjusi kurorto valdžia nusprendė įkurti dar vieną biudžetinę įstaigą su 200 etatų. Ar tokio plano griebtasi tam, kad į Neringą neįžengtų konkuruojančios įmonės?

Prašo 198 etatų

Vakar Neringos tarybos posėdyje savivaldybės politikai balsavo už tai, kad pernai gegužę įsteigtai biudžetinei įstaigai "Paslaugos Neringai" būtų skirtas maksimalus leistinas etatų skaičius – 198 etatai.

Ką veiks toks didelis biudžeto lėšomis išlaikomų darbuotojų būrys?

Panašu, jog bent pusmetį šie biudžetininkai veiks tą patį, ką veikia dar 100 darbuotojų, triūsiančių kitoje savivaldybės įmonėje – "Neringos komunalininkas".

Joje vasaros sezono metu iš viso pluša per 200 darbininkų.

Veiks dvi tokios pat įmonės

Kokių užmačių vedini Neringos politikai pernai sukūrė "planą chuliganą" kurti antrą kone identišką savivaldybės įmonę?

"Man šis klausimas iškilo dar pačioje pradžioje. Įtikinėjama, jog taip bus sutaupytos biudžeto lėšos. Tačiau jau įvardinta, jog tokios 200 etatų turinčios įmonės išlaikymui teks skirti 1 mln. 147 tūkst. eurų iš biudžeto. Tai yra milžiniški pinigai. Paimta didžiulė pinigų suma ir numatoma ją išleisti be jokio pagrindimo. Kam to reikia?" – retoriškai klausė Lietuvos liberalų sąjūdžio atstovas Neringos taryboje Andrius Bagdonas.

Kolegai antrina ir kitas tarybos narys, buvęs vicemeras Dovydas Mikelis, kuris ir atsako į šį klausimą.

D. Mikelis

"Dešimtmečiais sutartis buvo pratęsinėjama su savivaldybės įmone "Neringos komunalininkas", o ji baigsis kitų metų birželio 10 d. ir jos pratęsti nebus galima. Nuo liepos 1-osios yra draudžiami ir vidaus sandoriai. Tai reiškia, jog savivaldybė privalėtų skelbti konkursą viešųjų erdvių, tualetų, takų priežiūrai ir kitiems darbams", – teigė D.Mikelis.

Tai ką, valstybė valstybę apvaginės? Tokio plano griebtasi, kad būtų galimybė išvengti mokestinių prievolių?

Sutartį pratęsė tyliai

Įmonė "Neringos komunalininkas" konkursą savivaldybės takų, gatvių ir šaligatvių, prieplaukų, krantinių, kelių, viešojo transporto objektų bei rekreacinių takų, paplūdimių, želdynų, miškų priežiūrai ir paplūdimių gelbėjimo tarnybos paslaugų teikimui laimėjo 2009 m. birželio 10 d.

Anuomet ši sutartis buvo įvertinta 30 mln. litų (beveik 8,7 mln. eurų). Išeitų, jog metams šios paslaugos Neringos biudžetui atsieidavo apie 6 mln. litų.

Tuomet ir buvo pasirašyta koncesijos sutartis penkeriems metams. Vėliau ji buvo pratęsta.

Tačiau tai, kokiu būdu šis veiksmas buvo padarytas, taip pat kelia klausimų.

Aiškėja, jog 2014 m. Neringos savivaldybės administracijos direktorius Algimantas Vyšniauskas ir įmonės "Neringos komunalininkas" vadovė Danguolė Seselskytė pasirašė papildomą susitarimą dėl koncesijos sutarties pratęsimo.

Šiuo susitarimu koncesijos sutartis buvo tyliai pratęsta dar penkeriems metams, laikantis visų anksčiau numatytų sąlygų.

Apie tokį tylų susitarimą išgirdusi Konkurencijos tarybos Viešųjų subjektų priežiūros skyriaus vedėja Justina Paulauskaitė labai nustebo.

"Verta priminti, jog koncesijos sutartis neatleidžia savivaldybių nuo pareigos rengti viešuosius konkursus. Tokių sutarčių pratęsinėjimas yra tik būdas vengti Viešųjų pirkimų įstatyme numatytų prievolių. Žinoma, yra klausimas, ar yra rinka šioms paslaugoms, ar yra norinčiųjų teikti tokias paslaugas? Tik tokiais atvejais, jei rinkoje neatsirastų norinčiųjų dalyvauti konkursuose, galima mėginti ieškoti kitų būdų. Visą šią istoriją vertėtų panagrinėti, tačiau iš to, kas įvardinta, panašu, kad Neringoje yra bėdų", – pažymėjo Konkurencijos tarybos atstovė.

Į vadovo postą – be konkurso?

Neringos savivaldybės tarybos nariui A.Bagdonui kyla klausimų ir dėl "Paslaugos Neringai" vadovo paskyrimo.

Postas: pernai įkurtoje įstaigoje "Paslaugos Neringai" darbą gavo du Neringos mero D.Jasaičio šeimos nariai – žmona ir sūnus, kurie dirba rinkliavos poste. Vos įkūrus biudžeto dotuojamą įstaigą, tais pačiais metais nuspręsta išmokėti kalėdines premijas visiems darbuotojams. (Vytauto Petriko nuotr.)

Biudžetinei įstaigai, kai tik buvo baigta jos reorganizacija ir buvęs Neringos butų ūkis tapo "Paslaugos Neringai", vadovauti ėmė Arūnas Mažeikis.

"Aš negirdėjau, kad būtų vykęs viešasis konkursas šioms pareigoms užimti. Klausimų kyla, kaip A.Mažeikis iš karto tapo direktoriumi, nebuvo paskirtas laikinai eiti pareigas, kol įvyks konkursas? Jei Neringos savivaldybė deklaruoja, jog ji skaidriai priiminėja žmones į darbą, man dėl to kyla labai didelių abejonių", – abejojo A.Bagdonas.

Neringos savivaldybės atstovė spaudai Sandra Vaišvilaitė dienraštį informavo, jog A.Mažeikis įstaigos "Paslaugos Neringai" vadovo pareigas eina pagal terminuotą darbo sutartį iki kol bus sudaryta sutartis su asmeniu, laimėjusiu konkursą.

"Terminuota darbo sutartis sudaryta 2017 m. lapkritį. Terminuota darbo sutartis gali būti iki dvejų metų. Šiuo metu rengiama dokumentacija konkursui skelbti", – patikino S.Vaišvilaitė.

Pagal Darbo kodekso ir Viešojo administravimo įstatymo nuostatas, naujai įsteigtos įmonės vadovo atrankos konkursas privalo būti paskelbiamas ne vėliau kaip per pusmetį.

Įmonė įsteigta 2017 m. gegužę, o lapkritį pasirašoma sutartis su A.Mažeikiu.

Paskyrė patarėju

Klausimų kelia ir tai, jog šioje įmonėje dirbantis Neringos mero Dariaus Jasaičio partijos bičiulis socialdemokratas Česlovas Stonys, einantis administratoriaus pareigas įstaigoje "Paslaugos Neringai", netikėtai tapo mero visuomeniniu patarėju.

Iš biudžeto algą gaunantis administratorius Č.Stonys ne tik rūpinsis ūkio reikalais, bet ir bus mero ruporas?

Skelbiama, jog Č.Stoniui pavesta biudžetinės įstaigos patalpose priiminėti Juodkrantės gyventojus jiems aktualiais klausimais ir išklausyti jų godas.

Baugina atleidimo lapeliai

"Paslaugos Neringai" vadovui A.Mažeikiui, beje, taip pat socialdemokratui, buvo pasiūlyta itin tvirta kėdė, turinti Neringos valdžios palaikymą, o kitos šios savivaldybės įmonės "Neringos komunalininkas" darbuotojams šiuo metu – nerimo dienos.

"Ne sezono metu čia dirba apie šimtas darbuotojų, vasaros sezonui samdoma dar tiek. Įkūrus kitą kone analogišką įstaigą, kyla klausimas, koks likimas laukia visų šių žmonių? Niekas neaiškina, ar jie bus atleisti, ar bus pasiūlytos kitos pareigos kitoje biudžetinėje įstaigoje, kokios bus sąlygos? Beje, aš niekur nemačiau, kad būtų buvęs paviešintas išsamus ekonominis šio sprendimo pagrindimas. Pasvarstykime, tad kurgi ta nauda? Juk atleidžiant žmones iš pareigų teks sumokėti išeitines kompensacijas, sumokėti už neišnaudotas atostogas. O gal kam nors netiks siūlomos sąlygos įstaigoje "Paslaugos Neringai"? Kur jiems reikės dėtis?" – pastebėjo A.Bagdonas.

Klaustukai: savivaldybės tarybos nariui A.Bagdonui kyla klausimų, ar įstaigoje "Paslaugos Neringai" vadovo pareigas einantis A.Mažeikis, kuris, kaip Neringos meras D.Jasaitis, priklauso socialdemokratų partijai, postą gavo konkurso būdu ar ne?

Tarybos narys abejojo, ar, patvirtinus 200 etatų skaičių, šioje įstaigoje pavyks iš viso surasti tiek darbuotojų?

"Juk Neringos valdžia nuolat guodžiasi, jog neįmanoma rasti darbuotojų. Kaip jie ruošiasi užpildyti tiek etatų, jei "Neringos komunalininke" dirbančių žmonių tiesiog nebus įmanoma atleisti, nes iki kitų metų birželio tebegalioja koncesijos sutartis ir įmonė privalės vykdyti įsipareigojimus?" – klausė A.Bagdonas.

Rūpi reitingai

Tai, kad A.Bagdono svarstymai turi pagrindo, rodo Neringos savivaldybės administracijos direktoriaus ataskaitoje paskelbti duomenys.

"Praėjusiais metais įkūrus biudžetinę įstaigą "Paslaugos Neringai" ir į ją perkėlus dalį pagal darbo sutartį dirbančių administracijos darbuotojų etatų, administracijoje sumažėjo nuo 88 iki 66 etatų, o tai pareikalavo papildomo finansavimo, tačiau pagerino bendrą savivaldybės reitingą. Neringos savivaldybės administracijai praėję 2017 m. buvo gana sudėtingi, sunkiai sekėsi užpildyti laisvus etatus, darbuotojų stygius atsiliepė įvykdymo terminų ir darbų kokybei", – ataskaitoje guodėsi A.Vyšniauskas.

Visa ši etatų ekvilibristika kelia šypseną opozicionieriams.

"Dėl ko perkėlinėti etatus? O jei skundžiamasi, kad nerandama žmonių, tegul skelbia konkursą darbams atlikti. Puikus pavyzdys buvo butų ūkio priežiūros sritis. Nuolat tekdavo dotuoti, o tokias paslaugas teikianti įmonė neišsilaikydavo. Konkurso būdu atėjo įmonė, kuri užsiima namų administravimu, ir tai nėra našta savivaldybės biudžetui", – pažymėjo A.Bagdonas.

Metams – 325 tūkst. eurų.

Šiais metais Neringos savivaldybė įstaigai "Paslaugos Neringai" išlaikyti skyrė 325,2 tūkst. eurų asignavimų. Tačiau šiuo metu nėra aišku, iš ko duoną valgys 200 etatinių darbuotojų kitais metais?

Darbai: Neringos savivaldybėje turėtų būti itin švaru – miestą pusę metų švarins milijoninę dotaciją gaunanti įstaiga "Paslaugos Neringai" su 200 darbuotojų, tuo pat metu mieste plušės ir 100 "Neringos komunalininko" darbuotojų. (Sandros Vaišvilaitės nuotr.)

"Aiškaus plano nėra. Kodėl reikia 200 etatų, o gal realiai reikės perpus mažiau, o gal daugiau? Nemanau, kad įmanoma staiga surasti ir įdarbinti pusantro šimto žmonių. Čia yra mistika. Lietuvoje nelabai kas sugebėtų tai padaryti. O tarybai priėmus tokį sprendimą, šis netrukus įsigalios. Lyg ir buvo užsimenama, jog šie etatai atsiranda po kitų metų sausio 1-osios. Tačiau man kyla klausimas, kaip bus dėl finansuojamos biudžetinės įstaigos? Juk kitų metų biudžetą savivaldybė tvirtins tik vasario antroje pusėje", – klausė tarybos narys D.Mikelis.

Vengs mokesčių?

Prieš savaitę vykusiame jungtiniame Biudžeto, Finansų ir ūkio valdymo bei Kontrolės komitetų posėdyje, kur buvo svarstomas "Paslaugos Neringai" klausimas, tarybos narys Arūnas Burkšas minėjo, jog dėl to, kad kitų metų birželį pasibaigs koncesijos sutartis su įmone "Neringos komunalininkas", o jos pratęsinėti jau nebus įmanoma, gali būti, kad bus paralyžiuotas kurorto gyvenimas.

Šiame posėdyje kilus diskusijai, Neringos savivaldybės Administracijos direktorius A.Vyšniauskas netyčia atskleidė visas kortas.

Paaiškėjo ir kitos užmačios, kodėl Neringos politikų galvose gimė planas steigti biudžetinę įstaigą.

A.Vyšniaukas pateikė informaciją, jog per metus būtų sutaupoma 260 tūkst. eurų nemokant PVM.

"Tai ką, valstybė valstybę apvaginės? Tokio plano griebtasi, kad būtų galimybė išvengti mokestinių prievolių?" – stebėjosi D.Mikelis.


Komentaras

Justina Paulauskaitė

Konkurencijos tarybos Viešųjų subjektų priežiūros skyriaus vedėja

Kalbant apie įmonę "Neringos komunalininkas", tai, kad su šia bendrove buvo pratęsiama sutartis, kyla abejonių, ar tai yra teisėta ir pagrįsta Konkurencijos įstatymo prasme. Reikėtų žiūrėti į pačią pirmąją sutartį – kokiu pagrindu ji buvo sudaryta (konkursas ar ne), kokios buvo jos sąlygos. Bet pagrindo įtarti, kad čia kažkas negerai, tikrai yra. Nuolatinis sutarties pratęsimas dėl paslaugų teikimo galėtų privilegijuoti atitinkamą ūkio subjektą ir diskriminuoti kitus rinkos dalyvius, norinčius teikti paslaugas, kadangi jiems nebūtų sudaryta galimybė konkuruoti dėl tam tikrų paslaugų teikimo. Todėl toks pratęsimas galėtų sukelti abejonių dėl Konkurencijos įstatymo 4 straipsnio reikalavimų pažeidimo.

Šis klausimas galėtų būti įdomus ir Viešųjų pirkimų tarnybai, ar nėra pažeidžiamas Viešųjų pirkimų įstatymas savivaldybei neorganizuojant pirkimo. Klausimų yra ir dėl biudžetinės įstaigos "Paslaugos Neringai". Jeigu ji įkurta ūkinei veiklai vykdyti, savivaldybės pavedimas vykdyti ūkinę veiklą galimas tik jeigu nustatoma, jog rinka tokios pat veiklos nevykdo arba vykdo ne visa apimtimi, o savivaldybė privalo užtikrinti tokios viešosios paslaugos teikimą. Nematant įstaigos įsteigimo pagrindimo, tai sunku vertinti. Vis dėlto pagal nuostatus dalis numatytos veiklos būtų laikytinos administracinėmis paslaugomis, kurioms priekaištų konkurencijos prasme neturėtume, bet dėl dalies (pavyzdžiui, teritorijų tvarkymas, leidyba ir pan.) gali kilti abejonių, ar tikrai savivaldybės įmonė turėtų vykdyti tokią veiklą.

Konkurencijos tarybos nuomone, viešojo administravimo subjektų dalyvavimas tam tikros srities rinkoje vykdant ūkinę veiklą per įsteigtus ar valdomus ūkio subjektus paprastai nėra veiksmingą konkurenciją skatinanti priemonė, kuria viešojo administravimo subjektas įgyvendintų Konkurencijos įstatymo 4 straipsnio 1 dalyje nurodytą pareigą užtikrinti sąžiningos konkurencijos laisvę, ypač jei viešojo administravimo subjektas įgyvendina viešąjį administravimą savo įkurto ar valdomo bei su juo konkuruojančių ar galinčių konkuruoti ūkio subjektų atžvilgiu. Savivaldybės turėtų atsisakyti joms nebūdingų funkcijų, t. y. ūkinės veiklos vykdymo, kai rinkoje veikia ir tarpusavyje konkuruoja privatūs ūkio subjektai, o tai patikrinti savivaldybė gali skelbdama konkursą ar kitą konkurencingą procedūrą.

Komentaras

Darius Jasaitis

Neringos savivaldybės meras

D. Jasaitis

Savivaldybės įmonė buvo reorganizuota į biudžetinę įstaigą "Paslaugos Neringai", įgyvendinant šalies savivaldybėms keltus reikalavimus dėl savivaldybės biudžetinės įstaigos steigimo, vykdančios veiklą, susijusią su priešgaisrinės tarnybos funkcijų įgyvendinimu. Siekiant taupyti savivaldybės biudžeto lėšas, jas naudoti efektyviai bei gerinti teikiamų paslaugų kokybę, įmonė ir buvo reorganizuota į "Paslaugos Neringai".

Įstaigos veiklos sritis – Neringos savivaldybės perduotų funkcijų įgyvendinimas, viešųjų paslaugų teikimas Neringos gyventojams. Biudžetinei įstaigai "Paslaugos Neringai" buvo perduotos vykdyti šios funkcijos: visų pirma, Neringos savivaldybės priešgaisrinės tarnybos funkcija, įgyvendinant Lietuvos Respublikos priešgaisrinės saugos įstatymo reikalavimus. Taip pat vietinės rinkliavos už įvažiavimą į Neringą mechanine transporto priemone surinkimo administravimas, Neringos savivaldybei priklausančių pastatų ir teritorijų valymas ir priežiūra. Į "Paslaugos Neringai" buvo perkelti 28 šias funkcijas įgyvendinantys darbuotojai, dirbantys pagal darbo sutartis.

"Paslaugos Neringai" taip pat atlieka Neringos savivaldybės teritorijoje esančių konteinerinių tualetų tvarkymą ir priežiūrą, viešosios tvarkos kontrolę. Galime pasidžiaugti, kad įsteigta įstaiga leidžia efektyviau organizuoti Neringos kurorto priežiūrą – šiais metais pagerėjo viešųjų tualetų, gatvių valymas, viešosios tvarkos kontrolė. Visi įstaigos "Paslaugos Neringai" darbuotojai buvo skatinti vieną kartą per metus išmokant kalėdinę išmoką.

GALERIJA

  • Klaustukai: savivaldybės tarybos nariui A.Bagdonui kyla klausimų, ar įstaigoje „Paslaugos Neringai“ vadovo pareigas einantis A.Mažeikis, kuris, kaip Neringos meras D.Jasaitis, priklauso socialdemokratų partijai, postą gavo konkurso būdu ar ne?
  • D. Jasaitis
  • D. Mikelis
  • Pinigai: Neringos savivaldybės meras D.Jasaitis ir administracijos direktorius A.Vyšniauskas yra pasiryžę geriau iš biudžeto skirti 1,147 mln. eurų savai įstaigai, nei skelbti viešąjį konkursą takams, gatvėms ir tualetams valyti.
  • Pinigai: Neringos savivaldybės meras D.Jasaitis ir administracijos direktorius A.Vyšniauskas yra pasiryžę geriau iš biudžeto skirti 1,147 mln. eurų savai įstaigai, nei skelbti viešąjį konkursą takams, gatvėms ir tualetams valyti.
  • D. Mikelis
  • D. Mikelis
  • A. Bagdonas
  • Postas: pernai įkurtoje įstaigoje „Paslaugos Neringai“ darbą gavo du Neringos mero D.Jasaičio šeimos nariai – žmona ir sūnus, kurie dirba rinkliavos poste. Vos įkūrus biudžeto dotuojamą įstaigą, tais pačiais metais nuspręsta išmokėti kalėdines premijas vi
  • Darbai: Neringos savivaldybėje turėtų būti itin švaru – miestą pusę metų švarins milijoninę dotaciją gaunanti įstaiga „Paslaugos Neringai“ su 200 darbuotojų, tuo pat metu mieste plušės ir 100 „Neringos komunalininko“ darbuotojų.
Rašyti komentarą
Komentarai (39)

vilnius

nebūkite juokingi komentatoriai... ar jūs įsivaizduojate, kad be Bagdono ir Mikelio visi yra akli ir nemato kas vyksta... įsikandot du asmenis ir pezat, kad pezėti... Turbūt jau yra peržengtos ribos savivaliavimo ir kažkas rimtai pagaliau pajudins visą šitą nusistovėjusią klanų sistemą Neringoje

...

Kai tokioje mažoje savivaldybėje dirba vienas klanas... nieko gero ir negali vykti Lietuvos labui... labai gaila, kad patys to nesuvokia Neringiškiai!!!

neringiškis

Šiais laikais neskani tiesa vadinama purvo drabstymu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS