Dėl raidžių gatvės pavadinime – ginčas | kl.lt

DĖL RAIDŽIŲ GATVĖS PAVADINIME – GINČAS

Miesto tarybos nariai susiginčijo, kiek raidžių gali būti gatvės pavadinime. Suabejota, ar pasiūlytas antrojo Klaipėdos krašto gubernatoriaus Jono Žiliaus–Jonilos vardas arterijai nebus per ilgas.

Reikės ilgos lentelės

Posėdžio metu miesto tarybos nariams siūlyta suteikti pavadinimus trims suplanuotoms gatvėms. Tą padarius, bus galima suteikti naujus adresus detaliaisiais planais suformuotiems sklypams.

Miesto taryba pritarė, kad prie Klemiškės gatvės suplanuota nauja gatvė būtų pavadinta Karališkių vardu. Toks pavadinimas arterijai suteiktas neatsitiktinai.

Pasak Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisijos, netoli šios vietos XVIII amžiuje buvo gražus Karališkių dvaras.

Medelyno kvartale suplanuotoms gatvėms bus suteikti Klaipėdai nusipelniusių žmonių vardai.

Viena arterija bus pavadinta 1923 m. Klaipėdos krašto sukilimo vadovo Ernesto Galvanausko vardu, kita – J.Žiliaus–Jonilos. Būtent dėl šio pavadinimo ir kilo daugiausia diskusijų tarp politikų.

Vicemeras Artūras Šulcas susirūpino, kad iš trijų žodžių sudarytas pavadinimas gali netilpti į lentelę arba pastaroji bus labai ilga.

„Ar tikrai reikia siūlyti tokius ilgus pavadinimus? Lentelės ilgis bus trys metrai. Ar negalima pavadinimo sutrumpinti? Ar reikia būtinai rašyti abi pavardes?“, – klausė vicemeras.

Pavardė negali būti kliūtis

Klaipėdos savivaldybės Geodezijos ir GIS skyriaus vedėjas Vytautas Nausėda aiškino, kad trumpinti tikrinių žodžių negalima. Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad Lietuvių kalbos komisija šiam pavadinimui priekaištų neturėjo.

Miesto tarybos narys, Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisijos pirmininkas Vytautas Čepas pasakojo, kad dėl šios gatvės pavadinimo ilgio diskutuota ir komisijos posėdžio metu.

„J.Žilius–Jonila yra žymus, Klaipėdai nusipelnęs žmogus. Negi šiuo vardu negali būti pavadinta gatvė dėl pavardės ilgio. Anksčiau yra buvę ir ilgesnių pavadinimų. Niekas problemų nedarė. Nepadarykime tokios klaidos, kaip su Herkaus Manto gatve. Ji užregistruota H.Manto. Atrodo juokingai“, – dėstė V.Čepas.

Tarybos narys Vygantas Vareikis teigė, kad siūlomame gatvės pavadinime yra 18 raidžių.

„Ateityje gatvėms, galbūt, bus norima suteikti ir buvusių ar dabartinio mero vardus. Jų varduose ir pavardėse yra daugiau nei 18 raidžių“, – atkreipė dėmesį tarybos narys.

„O jei dar ir pseudonimus pridėsi, iš vis ilgas pavadinimas gausis“, – šmaikštavo miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Išgelbėtų naujos gatvės

Pakeistos ir Antrosios Melnragės gatvės charakteristikos. Gatvė užsukta. Šioje dalyje bus ir lyginiai, ir nelyginiai namų numeriai. To reikėjo, nes Registrų centras neregistravo adresų. Pastarieji neatitiko reikalavimų.

Tarybos narys Arūnas Barbšys siūlė suformuoti naujas gatves Antrojoje Melnragėje.

„Dabar yra viena gatvė, kurios pavadinimas kilo nuo gyvenvietės pavadinimo. Atsiranda 6B, E, tuoj bus D ir F. Ar nereikėtų normaliai sutvarkyti to kvartalo gatvių, suformuoti naujas. Dabar ten didelė painiava. Be navigacijos reikiamo adreso nerasi. Nepritariu, kad gatvė būtų užsukta“, – tvirtino politikas.

V.Nausėda aiškino, kad, suformavus naujas gatves, keistųsi gyventojų adresai. Tai sukeltų nepatogumų ir žmonių nepasitenkinimą.

„Todėl ėjome paprastesniu keliu. Nenorėjome, kad žmonėms keistųsi adresai“, – komentavo vedėjas.

Sprendimo įgyvendinimui reikės 1,850 tūkst. eurų. Tiek kainuos 10 naujų gatvių krypties nuorodų įrengimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

luiza

grąžinkit ir Dangės upę.

vietinis

Grazinkite karalienes Luizes gatve, ne gincykites del okupantu pavardes ilgumo.Cepas koloborantas ir komunistas. Herkus Monte ir gatve buvo Montes.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS