Derybos dėl neteisėtų statinių Neringoje vėl pratęstos | kl.lt

DERYBOS DĖL NETEISĖTŲ STATINIŲ NERINGOJE VĖL PRATĘSTOS

Vyriausybė dar kartą pratęsė terminą susitarimams dėl neteisėtų statinių Kuršių nerijoje.

Aplinkosaugininkams ir paveldosaugininkams nesutariant, ką daryti su griūčiai pasmerktais statiniais, Vyriausybė pernai lapkritį buvo nusprendusi, kad derybų procesą reikia nutraukti, tuomet priimtas nutarimas turėjo įsigalioti šių metų vasario 1-ąją. Artėjant šiam terminui Vyriausybė nutarė procesą atidėti iki rugpjūčio, o trečiadienį jį dar kartą pratęsė – iki lapkričio.

„Šiandien vyksta keli teisminiai procesai dėl planavimo procedūrų, ginčijamos procedūros ir planavimo dalykai. Tad norėdami neužbėgti įvykiams už akių ir nepašalinti paskutinės galimybės taikiai susitarti visuomenės ir privataus intereso vardan, prašome Vyriausybės pritarimo pratęsti planavimo procedūrą iki šių metų spalio 31 dienos“, – Vyriausybės posėdyje trečiadienį aiškino aplinkos ministras Kęstutis Navickas.

Nutraukus Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo plano korekcijų derinimą, neteisėtais pripažinti statiniai turėtų būti griaunami.

Griūčiai pasmerkti statiniai Neringoje pastatyti gavus leidimus, tik jie vėliau panaikinti.

Vyriausybė buvo nurodžiusi Kultūros ir Aplinkos ministerijoms pernai iki praėjusių metų spalio vidurio baigti derinti Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo plano korekcijas. Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba siūlė, kad šiek tiek adaptavus galėtų likti stovėti neteisėti statiniai. Kultūros paveldo departamentas (KPD) sako, kad griauti ar pertvarkyti siūlomuose pastatuose paveldosaugos reikalavimai bei kultūros vertybių vertingosios savybės nėra pažeidžiamos, todėl jų visai nereikia griauti ar pertvarkyti. KPD siūlė rengti atskirą planą paveldosauginei teritorijai.

Institucijoms nesutarus nutarta plano koregavimo procedūrą nutraukti ir įgyvendinti 2012 metų Vyriausybės nutarimą. Pagal jį UNESCO saugomoje Kuršių nerijoje buvo numatyta nugriauti penkis objektus, kai kuriuos iš jų sudaro po kelis statinius. Iki šiol iš penkių griauti pasmerktų objektų nugriautas tik Juodkrantėje stovėjęs bendrovės „Meirona“ valdytas jachtų klubas ir žuvų restoranas bei druskos sandėlis Juodkrantės Gintaro įlankoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS