Dujų fabrike – muziejus? | kl.lt

DUJŲ FABRIKE – MUZIEJUS?

Žiebiasi viltis pagaliau atgaivinti istorinį dujų fabriką, esantį Liepų gatvėje. Klaipėdos savivaldybė ketina teikti paraišką gauti ES fondų lėšų užteršto šios teritorijos grunto išvalymo darbams.

Po kojomis – nuodai

Prieš 92 metus pastatytas dujų fabrikas Liepų gatvėje kol kas pašalinių aplenkiamas ratu ne tik dėl apverktinos istorinio pastato būklės, bet ir dėl pavojų sveikatai keliančio grunto, kuriame galima rasti įvairių nuodingų medžiagų.

Liepų gatvės 47 numeriu paženklinta teritorija išnuomota senovinių automobilių entuziastui Augustinui Jankevičiui.

Vyras norėtų čia įrengti senovinių automobilių muziejų.

Teritoriją žvalgę archeologai netikėtai ėmė jausti sveikatos sutrikimų, kasinėjant gruntą žmonėms svaigo galvos.

Paaiškėjo, kad grunte rasta ne tik naftos produktų, bet ir medžiagų, tokių kaip naftalenas, fenantrenas, antracenas, fluorantenas, pirenas, chrizenas, benzo(a)pirenas ir kitų.

ES lėšų nepakaks

"Teritorija išnuomota privatininkui, tačiau jis negali vystyti paveldo pastatų tol, kol nėra išvalytas gruntas. Šiuo metu yra kvietimai teikti paraiškas pagal Aplinkos apsaugos programą. Jei pareiškėjas yra savivaldybė, o žemė yra valdoma privataus subjekto, gali būti skirta ne daugiau, kaip 200 tūkst. eurų", – situaciją komentavo Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Elida Mantulova.

Praėjusiais metais buvo atlikta studija, kuri turėjo atsakyti, koks turėtų būti šios teritorijos grunto valymo tvarkymo būdas ir kiek tai kainuotų.

"Buvo pasiūlytas labai brangus būdas, kuriam programos pinigų nepakaktų. Teritorijos savininkai paprašė leidimo kitaip tvarkyti teritoriją. Buvo dar kartą analizuojama, kokį būdą rinktis, parengtas naujas tvarkymo planas. Mes prašėme, kad jis būtų suderintas su Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentu", – pasakojo E.Mantulova.

Šių metų pavasarį toks planas buvo parengtas, tačiau jis sulaukė Geologijos tarnybos pastabos.

Paaiškėjo, jog pigesnis užteršto grunto valymo būdas netenkina specialistų ir jie mano, kad gruntas bus nepakankamai išvalytas.

"Ši pastaba neriboja mums galimybės teikti paraišką gauti finansavimą. Nors laiko nėra daug. Kvietimai paraiškoms bus paskelbti iki rugpjūčio pabaigos. Todėl svarstome, kaip pasielgti. Susitikome su sklypo savininkais ir kalbėjomės, kad jie pateiktų įrodymus ir įtikintų Geologijos tarnybą, jog šis tvarkybos būdas yra tinkamas arba įsipareigotų prisidėti, jei gautų lėšų neužtektų visiems reikalingiems darbams", – tikino E.Mantulova.

Grunto nekeis

Rangovo šiems darbams teks ieškoti viešųjų pirkimų būdu. Privatininkai sutinka prisidėti savomis lėšomis.

"Verslininkai mano, kad Geologijos tarnybos pastabos neužkerta kelio teikti paraišką. Nors mes šiokių tokių grėsmių matome. Turime įsitikinti, kad bus lėšų viso šio projekto įgyvendinimui. Verslininkai turi raštu įsipareigoti, kad prisidės, ir tai yra paskutinis reikiamas dokumentas", – pastebėjo E.Mantulova.

Paaiškėjo, jog geologams užkliuvo tai, kad niekas nežada iškasinėti ir išvežti iškasto grunto iš Liepų gatvės.

Norima jį valyti perkasant ir apdorojant specialiomis medžiagoms, kurios turėtų naikinti chemikalų pavojų.

"O tai ir netinka Geologijos tarnybai. Anksčiau buvo siūlyta nukasti labai daug grunto ir atvežti naujo", – teigė administracijos direktoriaus pavaduotoja.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

ezys

>>> o jums atrodo, kad vandenviete ima vandeni is to uztersto sluoksnio? :) Ir is ES tegali skirti tik 200 000 euru, o likusia dali tures padengti privatininkas, tad kokia jam nauda is to? jis ka gal savo pinigu neturi kur deti? :D

>

Manau,eiline,ES milijonu skalbykla."Duju Fabrike" 50 metu gyveno,daug seimu,uzaugo kelios kartos, ...!?Salia,uz 200 metru,Klaipeodos vandenviete,kuri 100 >... metu eme artezini vandeni, VISAM miestu, ...!?Po karo, "fabrikas", nebeveike-jame gyveno zmones. 75 metai praejo, ... ? Kaip suprantu,pagal,ES milijonu, "skalbeju","isvadas"(???),visi,Klaipedos(siaurines ,senamiescio dalies) gyventojai, "privalo ismirti",jei,"chebra","ne pasisavins" ES milijonu ? P.S Laukite "tesinio",salia II vandenvietes,P.Komunos g.,buvo-tebera kelios transporto imones ... ?Vien zo,supratote,dar kelios, "pionieriu stovyklos" ,Giruluose-Karkleje, bus "isisavintos".

medis

Ten turi viską išmėžti iki gruntinių vandenų ir dar giliau..kitaip ten po metų teks iš naujo viską tvarkyt..geriau iš kart normaliai sutvarkykit, o ne mokėkite kaip skūpas du kart.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS