Ferdinando skvere – mini miestelis | kl.lt

FERDINANDO SKVERE – MINI MIESTELIS

Istorinėje miesto dalyje esančiame Ferdinando skvere siūlome įrengti šiaurinės miesto dalies žemėlapį, kuriame atsispindėtų ikikarinis gatvių tinklas. Ateityje čia turėtų būti pastatyti ir žymiausių viešujų pastatų mini maketai.

Skverą įrėmins medžiai

Apie būtinybę atnaujinti Ferdinando skverą, kurį riboja Gegužės, Bokštų ir Jūros gatvės, kalbėta jau daug metų. Prieš daugiau nei dešimtmetį parengtas projektas, kuris taip ir liko neįgyvendintas.

Uostamiesčio savivaldybė viešųjų pirkimų būdu įsigijo senojo projekto korektūrą, kad šis atitiktų dabartinį laikmetį. Šie darbai jau baigiami.

"Senasis projektas buvo laikomas pagrindu, tačiau pakeitimų yra", – tvirtino Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Elida Mantulova.

Kaip ir senajame, pakoreguotame projekte numatyta, kad skverą įrėmins liepos. Skvero viduryje bus suformuota nedidelė kalvelė.

E.Mantulova atskleidė, kad taip daroma dėl kelių priežasčių. Pirmiausia siekiama išsaugoti senųjų medžių šaknis, kurios yra iškilusios į paviršių.

"Vienoje skvero pusėje medžiai pasodinti gana neseniai. Kitoje – situacija prastesnė. Tyrimus atlikę arboristai nurodė, kad čia augantys medžiai yra ligoti. Teigta, kad jie gyvuos ne ilgiau nei penkerius metus. Tyrimus dar kartosime. Jau dabar aišku, kad didžioji dalis lapuočių bus išsaugota", – pasakojo pavaduotoja.

Primins miesto istoriją

Ant būsimos kalvelės, centrinėje skvero dalyje, projektuotojai siūlo įrengti ikikarinės Klaipėdos šiaurinės dalies, kartu ir Vitės kvartalo po prijungimo prie miesto, žemėlapį.

Pastarajame atsispindėtų tuometis gatvių tinklas. Projektuotojai žalvarinėmis lentelėmis siūlo pažymėti tų laikų arterijų pavadinimus.

Taip pat – žymiausius to meto šioje miesto dalyje buvusius viešuosius pastatus, tramvajaus linijas. Būtų palikta galimybė kitam etapui – pažymėtose vietose pastatyti nedidelius minėtų statinių maketus.

"Ši idėja būtų įgyvendinta tada, kai apsispręs savivaldybė ir norės dalininkai. Taip skverą papuoštų miniatiūrų miestelis, atspindintis miesto istoriją. Manau, tai labai įdomus projektas tiek edukacine prasme, tiek kaip miestiečių ir turistų traukos elementas", – tvirtino pavaduotoja.

Darbai startuos kitąmet

Pasak E.Mantulovos, kažkada Ferdinando skvero vietoje yra buvusi bažnyčia. Ši erdvė taip pat galėtų būti pažymėta žemėlapyje. Vėliau būtų galima pastatyti ir bažnyčios maketą, proporcingą gatvelių tinklui.

Suvokiame, kad visų buvusių miesto bažnyčių neatstatysime.

"Suvokiame, kad visų buvusių miesto bažnyčių neatstatysime. Manau, kad būtų prasminga pažymėti buvusios bažnyčios vietą žemėlapyje ir įkurdinti maketą. Tai siūlo ir architektai", – pasakojo pavaduotoja.

Projektuotojai šiaurinės miesto dalies nedidelį maketą siūlo įrengti ir ant postamento. Jį būtų galima įdėmiai apžiūrėti, paliesti, o ant grindinio pamatyti, kas vienoje ar kitoje vietoje buvo.

Ferdinando skvero atnaujinimo projekto korektūra jau baigiama. Planuojama, kad darbai šioje viešojoje erdvėje startuos kitais metais.

GALERIJA

  • Ferdinando skvere – mini miestelis
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Anonimas

Na parašyta nėra,kad ir bus suoliukai...tai interpretuoti galima savaip. Tik tiek,būtų gerai jog jie būtų įtraukti į projektą,nes dažnai pamirštama apie juos. O dėl benamių, jų buvo ir bus, tai yra mūsų savivaldybės sopulys...Kad ir prie Maximos buvo suoliukai,bet panaikino dėl netvarkos,kurią kėlė benamiai,bet kuo kalta bobutė,kuri išėjusi iš parduotuvės norėtų prisėsti? Sėdinčių tikrai yra daug,bet suoliukai nyksta....

Gamtininkas

Arboristai nusprendė, kad krūmai ligoti. Nėra tokios krūmų ligos, kuri būtų sunkiai gydoma. Kitas dalykas, krūmai, jie ne medžiai, greitai auga. Bet ką reiškia frazė "didžioji dalis medžių bus išsaugota". Kas kėsinasi į juos? Valdininkai? Tai vis tik, kiek medžių išpjauti valdžia ketina?

Išmislas

Bet ar straipsnyje pararašyta. kad skveras bus be suoliukų? :) Be to visame centre pilna suolų. Kad tik būtų sėdinčiųjų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS