Gera žinia: Jūros šventės metu – nemokamos kelionės miesto autobusais | kl.lt

GERA ŽINIA: JŪROS ŠVENTĖS METU – NEMOKAMOS KELIONĖS MIESTO AUTOBUSAIS

Visas tris Jūros šventės dienas miesto autobusai keleivius veš nemokamai. Tam ketvirtadienį po ilgų ir aštrių ginčų pritarė miesto taryba. Politikai vieni kitiems siūlė pasitikrinti diagnozes. Pasigirdo įžvalgų, kad reikia ir sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos pagalbos.

Vietoj dviejų – trys dienos

Jūros šventė uostamiestį tradiciškai drebins paskutinį liepos savaitgalį.

Klaipėdos savivaldybė siūlė leisti dvi fiestos dienas – 28-ąją ir 29-ąją miestiečiams ir svečiams miesto autobusais važinėti nemokamai.

Viltasi, kad nieko nekainuojančios kelionės paskatins žmones persėsti iš automobilių į viešąjį transportą. Taip bus išvengta spūsčių, chaotiško mašinų statymo, sumažinta oro tarša mieste.

Skaičiuota, kad, suteikiant tokią lengvatą dviejų šventės dienų metu, savivaldybė viešajai įstaigai „Klaipėdos keleivinis transportas“ turėtų kompensuoti iki 48 tūkst. eurų.

Miesto tarybos Pirmosios nepriklausomos miesto tarybos frakcijos nariai pasiūlė nemokamai miesto autobusais leisti važiuoti ir liepos 27-ąją, penktadienį.

„Pagrindiniai Jūros šventės renginiai vyksta tris dienas. Jie sutraukia tūkstančius žmonių. Todėl būtų tikslinga leisti nemokamai naudotis viešuoju transportu ir liepos 27-ąją“, – atkreipė dėmesį frakcijos pirmininkas Vytautas Čepas.

Paskaičiuota, kad tai papildomai gali kainuoti iki 26 tūkst. eurų.

Daugiau pliusų nei minusų

Dauguma miesto tarybos narių pritarė, kad gyventojai ir svečiai miesto autobusais galėtų važiuoti nemokamai tris Jūros šventės dienas, tačiau dėl šio klausimo kilo aršūs ginčai.

Tarybos nariai domėjosi, kaip bus apskaičiuoti nuostoliai, kuriuos gali patirti viešoji įstaiga „Klaipėdos keleivinis transportas“, iš kur bus paimti pinigai, ar tai suderinta su strateginiu planu.

Atkreiptas dėmesys, kad nurodyta kompensacija yra preliminari. Ši bus paskaičiuota, įvertinus faktines sąnaudas. Pinigai šiam tikslui bus paimti iš miesto biudžeto.

Politikai taip pat klausė, ar nereikėtų pasitvirtinti nuolatinės skaičiavimo formulės.

Klaipėdos savivaldybės Transporto skyriaus vedėjas Rimantas Mockus tvirtino, kad tai planuojama padaryti. Tačiau pirmiausia norima pažiūrėti, ar pasiteisins tokia lengvata.

„Pirmą kartą turėsime, kai žmonės tris dienas galės autobusais važiuoti nemokamai. Vilnius ir Kaunas jau organizavo tokius nemokamus važiavimus renginių metu. Domėjomės jų patirtimi. Sužinojome, kad daugiau pliusų negu minusų. Daug žmonių persėdo į autobusus. Neigiamas dalykas, kad kai kurie nežinojo, jog kelionės nemokamos, ir bandė išsimušti bilietėlį. Nukentėjo ir komposteriai“, – komentavo R.Mockus.

Komposterius žada uždengti

Viešosios įstaigos „Klaipėdos keleivinis transportas“ direktoriaus Gintaro Neniškio teigimu, svarstoma, kaip padaryti, kad nesusipratimų būtų kuo mažiau.

„Planuojame civilizuotai uždengti elektroninius komposterius, kad žmonės jais nesinaudotų. Visos sistemos atjungti negalime. Ji rodo ir autobusų važiavimą realiu laiku, o tai labai aktualu Jūros šventės metu, kai būna daug apvažiavimų, nukrypimų nuo tvarkaraščių“, – tvirtino vadovas.

Politikai domėjosi, padarius nemokamas keliones, bus užtikrinta, kad visi keleiviai tilptų į autobusus. Atkreiptas dėmesys, kad Jūros šventės metu organizuojami papildomi maršrutai.

Taip pat pažymėta, kad nemokamai bus galima važiuoti tik autobusais. Maršrutinių taksi, kurie integruoti į vieningą miesto viešojo transporto sistemą, paslaugos išliks mokamos.

Tarybos narė Lilija Petraitienė klausė, ar nemokamai bus galima važiuoti ir kitų Jūros švenčių metu, ar tik šios. R.Mockus tvirtino, kad kol kas to pasakyti negalima.

„Žiūrėsime, kaip pasiteisins“, – teigė skyriaus vedėjas.

Pavadino rinkimine akcija

Politikų nuomonės dėl nemokamų kelionių Jūros šventės metu išsiskyrė. Vieni palaikė tokią idėją, kiti kardinaliai pasisakė prieš.

L.Petraitienė nurodė, kad balsuotų už, jei būtų „pramušta“, kad kiekvienos Jūros šventės metu kelionės autobusu būtų nemokamos. Politikė prisiminė, kaip nebuvo pritarta jos siūlymui lengvatines keliones miesto autobusais padaryti pradinukams.

„Viskas priklauso nuo to, kas pristato klausimą, liberalas ar ne“, – tvirtino politikė.

Tarybos narė Nina Puteikienė stebėjosi, kad praėjusį posėdį atsisakyta kompensuoti į Dainų šventę atvykusių mokinukų miegojimą ant čiužinių mokyklose. Iš jų buvo renkama po 2,80 eurų.

„Tada neatsirado nei politinės drąsos, nei sąžinės kompensuoti, nors tereikėjo 1,5 tūkst. eurų. Dabar laisva ranka duodate 70 tūkst. eurų. Kyla daug neaiškumų dėl šio klausimo. Šis sprendimo projektas panašus į priešrinkiminę akciją“, – tvirtino politikė.

Tarybos nario Alfonso Vildžiūno nuomone, žmonės išgers vienu bokalu mažiau ir susimokės už bilietą: „Kažkokių pasiūlymų šventei gali būti. Gal vienas maršrutas nemokamas ar nuo tam tikro laiko kelionės nekainuotų, bet ne visas tris dienas. Tai provincialus noras ne būti, o pasirodyti“.

Prilygino ligos istorijai

Opozicijos atstovas Arūnas Barbšys pripažino, kad problemų dėl transporto srautų Jūros šventės metu miesto centre kyla daug.

„Ar tikrai tinkamas sprendimas? Niekas neatsakė į klausimą, ar bus papildomų reisų, nebus taip, kad kelionės bus nemokamos, žmonės persės iš automobilių į autobusus, o važiuos, kaip silkės bačkoje, netilps“, – svarstė politikas.

Tarybos narys Valdemaras Anužis pritarė nemokamoms kelionėms miesto autobusais Jūros šventės metu ir kolegas kvietė baigti diskusijas bei balsuoti.

„Tai racionalus ir protingas sprendimas. Kitų miestų praktika teigiama. Šiandien girdžiu, kaip kiekvienas pradeda pasakoti savo ligos istoriją. Kiekvienas turėjo galimybę pateikti siūlymą. Raginu baigti niekam nereikalingas diskusijas, gerbti kitų laiką. Yra posakis, kad laikas – pinigai, o svetimas laikas – svetimi pinigai“, – tvirtino politikas.

Įtraukė ir A. Verygą

Vykstant aštrioms diskusijoms, V.Čepas atsiprašė už pateiktą pasiūlymą.

„Atrodo, kad iš esmės miesto biudžetą svarstome. Gal reikėjo atsiimti savo siūlymą. Būtų sutaupytas laikas, galų gale pinigai. Keistas klausimas, iš kur imsime pinigus – iš niekur kitur kaip miesto biudžeto. Galime visus metus plėšytis marškinius, kaip mylime bendruomenę, bet juk čia bendruomenei ir daroma. Ar bus blogai, kad kelionės nemokamos, sumažės spūstys. Tikrai nėra ko iečių laužyti. Ir keista, ir gaila“, – dėstė politikas.

Pasak tarybos nario Sauliaus Liekio, iš kai kurių tarybos narių pasisakymų atrodo, kad nemokamas transportas skatina alkoholizmą.

Siūlyčiau kreiptis į A.Verygą, kad tokius dalykus uždraustų. Labai žiauru.

„Siūlyčiau kreiptis į A.Verygą, kad tokius dalykus uždraustų. Labai žiauru“, – teigė politikas. Tarybos narė V.Žvikienė pridėjo, kad, ir išgėrus alaus, reikia turėti, kaip grįžti namo.

Tarybos nariui Arvydui Cesiuliui užkliuvo kolegų, „etatinių“ visuomenininkų pasisakymai, kad nemokamos kelionės Jūros šventės metu rinkimų akcija.

„Kaip jausimės gruodį? Nė vieno sprendimo negalėsime priimti, nes rinkimai labai arti. Turime daryti tokius darbus, kurie būtų geri miestiečiams“, – akcentavo politikas.

„Nesiūlysiu niekam pasitikrinti diagnozės. Kam priklauso pats nueis. Man truputį gėda. Įdomu, ar išėjo tas jaunuolis, kuris pasisakė posėdžio pradžioje, kad už nemokamas keliones ir nori, jog visi tarybos nariai pritartų. Man gėda už mūsų diskusiją prieš tuos jaunus žmones, kurie mus pakeis. Linkiu, kad tai jie padarytų kuo greičiau“, – tvirtino tarybos narys Rimantas Taraškevičius.

Suabejojo sprendimo teisėtumu

Replikos liejosi ir po pritarimo nemokamoms kelionėms autobusais Jūros šventės metu.

N.Puteikienė atitinkamų savivaldybės skyrių ir komitetų prašė, kad išaiškintų, ar šis sprendimas teisėtas, nepažeidė tvarkos.

„Juk lėšos nemokamoms kelionėms paimtos ne iš rėmėjų, ne iš valdančiųjų, o iš mūsų visų kišenės. Gaila, kad tokiais sprendimais diskredituojama opozicija. Jei nepritarsi, blogas“, – tvirtino opozicijos atstovė.

A.Barbšio nuomone, šis sprendimas gali būti neteisėtas: „Gaila, kad susilaukiame įžeidinėjimų. Vienas žmogus, susijęs su daktarais, ypač reiškiasi. Mediko etika versti elgtis kitaip“.

V.Čepas pabrėžė, kad visada galima atsiprašyti už savo pasisakymą ir sulaukti atleidimo arba ne.

„Mes keistai elgiamės. Visose tarybose yra dauguma ir mažuma. Dauguma tam ir buriasi, kad priimtų savo sprendimus. Opozicija kritikuoja. Už 8–9 mėnesių ateis kiti rinkimai. Nereikia virkauti. Tokia demokratijos paskirtis ir nieko kito nesugalvosi“, – teigė politikas.

V.Anužis kolegas kvietė įsiklausyti į alegorijas: „Nieko neįžeidinėju. Tik svarstome konkretų klausimą, o visi prisimena savo patirtis. Nukrypstama nuo klausimo esmės, gaištame laiką. Džiaugiuosi rinkimais. Jų metu priimama labai daug gerų sprendimų. Galėtų rinkimai kasmet būti“.

L.Petraitienė tvirtino supratusi, kad komentarai apie sveikatos tikrinimą skirti jai: „Mano psichikos sveikata yra gera“, – pabrėžė politikė.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

zioma

o kaune uz viska reik moket net parkavioma mindaugo prospekte , nu absurdas

Zinoma,

Sveikintinas sprendimas,tik tom dienom reiktu prie autobusu lango prideti reklama"NEMOKAMA"

siubas

Vėl į Klaipėdą ateina košmaras. Jei gyventojas neturi pinigų išvykti kur nors iš miesto, o šis košmaras jam baisus – ką daryti? Gal valdžia galėtų pagalvoti apie tuos žmones ir juos gelbėti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS