Girtuoklių paplūdimiuose mažėja | kl.lt

GIRTUOKLIŲ PAPLŪDIMIUOSE MAŽĖJA

Šį sezoną paplūdimyje laiką leidę ir alkoholį vartoję vasarotojai nesiveržė pasitikrinti blaivumo, nors tokia galimybė buvo. Gelbėtojai pastebi, kad girtaujančiųjų pliažuose gerokai sumažėjo.

Vartoja ir stipriuosius gėrimus

Uostamiesčio gelbėtojai paplūdimyje laiką leidžiantiems poilsiautojams anonimiškai pasitikrinti blaivumą siūlė trečią vasarą iš eilės. Alkoholio matuoklį biudžetinei įstaigai „Klaipėdos paplūdimiai“ vėl paskolino įmonė „Alkotesteris“. Už šią paslaugą įstaigai mokėti nereikėjo.

Dažniausiai alkoholio matuoklis buvo laikomas Pirmosios Melnragės paplūdimio gelbėtojų poste. Būtent į šį pliažo ruožą tradiciškai renkamasi girtauti.

Įtakos tokiam pasirinkimui gali turėti ir netoli paplūdimio veikiantis prekybos centras.

Šį sezoną blaivumą pasitikrino vos apie 100 žmonių. Palyginti su ankstesniais metais, labai mažai. Praėjusiais metais tokia galimybe pasinaudojo apie 800, o dar prieš metus – apie 1 150 poilsiautojų.

Biudžetinės įstaigos „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki teigė, kad tokiai tendencijai įtakos galėjo turėti kelios priežastys.

Pirmiausia – šią vasarą vyravę orai. Jie nebuvo labai palankūs leisti laiką paplūdimiuose. Tad poilsiautojų juose apsilankė mažiau.

„Taip pat pastebime, kad pasikeitė žmonių įpročiai. Girtavimo atvejų paplūdimiuose tikrai yra kur kas mažiau nei anksčiau. Žinoma, šiemet poilsiautojai vartojo ir stipriuosius gėrimus“, – sakė pavaduotojas.

Rekordų kol kas neužfiksuota

Dažniausiai pasinaudoti alkoholio matuokliu norėdavo vyrai. Moterų ateidavo vos viena kita.

„Tradiciškai kreipdavosi vyrai, kurie, pramogaudami paplūdimyje, išgėrė butelį ar du alaus ir norėjo vairuoti. Jiems būdavo nustatytas 0,2–0,4 promilės girtumas", – atskleidė pavaduotojas.

Poilsiautojai, kurie peržengdavo leistiną ribą, dar kurį laiką likdavo paplūdimyje, kol galės vairuoti.

Vienais metais blaivumo tikrinimas alkoholio matuokliu buvo virtęs ir pramoga. Tai padaryti ateidavo kompanijos. Daugiausia įpūtusį draugai sveikino ir vadino čempionu.

Šį sezoną kol kas neužfiksuota girtumo paplūdimyje rekordų. Didžiausias nustatytas girtumas siekė 1,68 promilės. Tiek įpūtė vienas vyras.

Ankstesnių metų statistika – kur kas įspūdingesnė. Praėjusiais metais vienam vyrui nustatytas 3,6 promilės girtumas. Dar metais anksčiau rekordininkais pripažinti du vyrai.

Vienam buvo nustatytas 4,75 promilės girtumas. Kitas pranoko net patį matuoklį. Įrenginys, kurį turi gelbėtojai, fiksuoja iki 5 promilių girtumą. Vyrui papūtus, prietaisas nieko neberodė.

„Matyt, žmogus buvo dar girtesnis“, – tada svarstė A.Siakki.

Įkaušusius išprašo lauk

Pasak pavaduotojo, alkoholio matuoklis tikrai reikalingas įrenginys paplūdimyje. Ypač jis pasitarnauja bandant išprašyti neblaivius asmenis iš paplūdimio.

„Matai, kad žmogus visiškai girtas, vos pastovi ant kojų. Prašai, kad paliktų paplūdimį, nes paprastai tokie asmenys kelia sumaištį, įžeidinėja aplinkinius, keikiasi. Be to, kelia pavojų sau – veržiasi maudytis ir gali nuskęsti. Jei toks žmogus nesutinka, kad yra neblaivus, pasiūlome pasitikrinti girtumą. Kai kurie, pamatę rezultatus, sutinka palikti paplūdimį ir nereikia kviesti policijos“, – pasakojo pavaduotojas.

Alkoholio matuokliu buvo tikrinami ir kai kurie skendę žmonės, jei šie sukeldavo įtarimų. Pasitaikydavo atvejų, kai į nelaimę jūroje patekdavo alkoholio vartoję asmenys.

Šį sezoną rūpesčių gelbėtojams kėlė ir neblaivūs nepilnamečiai. Dažniausiai alkoholį jie vartoja kopose. Buvo ne vienas atvejis, kai jie apsinuodijo, tekdavo kviesti medikus. Pasitaikė ir praradusiųjų sąmonę.

Uostamiesčio paplūdimiuose vartoti alkoholinius gėrimus draudžiama. Tai daryti galima tik čia esančiose kavinėse.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS