Į Klaipėdos miesto tarybą – Rusijos piliečiai | kl.lt

Į KLAIPĖDOS MIESTO TARYBĄ – RUSIJOS PILIEČIAI

Rusijos Federacijos piliečiai, kai kurie jų neslepiantys simpatijų Kremliaus politikai, kartu su visuomeniniais rinkimų komitetais veržiasi į Klaipėdos tarybą. Pasirodo, Savivaldybių tarybų įstatymas to nedraudžia. Žinia apie galimybę tokiems asmenims siekti miesto tarybos nario mandato, patiems įstatymo leidėjams buvo staigmena.

Nustebino kai kurios pavardės

Mažiausiai keturi Rusijos Federacijos piliečiai, deklaravę nuolatinę gyvenamąją vietą Klaipėdoje, būsimuose rinkimuose pretenduoja tapti uostamiesčio tarybos nariais.

Tai paaiškėjo Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) paskelbus Klaipėdoje valdžios sieksiančių visuomeninių rinkimų komitetų narių sąrašus.

Kai kurie tų narių yra gimę Klaipėdoje, čia deklaruota jų gyvenamoji vieta, tačiau faktiškai (bent vienas jų) pastaruosius metus nuolat gyvena Kaliningrado srityje Rusijoje, o į Klaipėdą atvyksta tik retkarčiais.

Minėti asmenys Lietuvos Respublikos pilietybės neturi, tačiau nusiteikę tapti Klaipėdos miesto tarybos nariais ir aktyviai dalyvauti miesto gyvenimo tvarkyme.

Liberalus teisės aktas

Pagal Savivaldybių tarybų įstatymą, kuris priimtas 1994 m., svetimos valstybės piliečiai turi teisę ne tik rinkti, bet ir būti išrinkti į vietines tarybas.

VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė patvirtino, jog dalyvauti savivaldybių rinkimuose kaip kandidatai turi teisę čia gyvenantys Lietuvos piliečiai, ES valstybės narės piliečiai ar kitos valstybės pilietybę turintys asmenys.

Kitaip tariant, savivaldybių rinkimuose kandidatuoti gali nuolatinis tos savivaldybės teritorijos gyventojas.

Įstatymas sako, kad nuolatiniu gyventoju laikomas Lietuvos Respublikos pilietis, kuris savo gyvenamąją vietą pagal teisės aktus deklaravo šios savivaldybės teritorijoje, taip pat čia gyvenantys ES ar kitų valstybių piliečiai, turintys teisę nuolat gyventi Lietuvoje.

Labai retas atvejis, kai norą kandidatuoti savivaldybių rinkimuose reiškia ne Lietuvos piliečiai.

"Ką reiškia kitų valstybių piliečiai? Tai gali būti ir JAV, ir Rusijos piliečiai taip pat. Labai retas atvejis, kai norą kandidatuoti savivaldybių rinkimuose reiškia ne Lietuvos piliečiai. Pamenu, 2015 m. Vilniaus savivaldybės rinkimuose dalyvavo Mark Adams, kuris tapo pirmasis tarybos narys ne Lietuvos, o kitos ES valstybės pilietis. Tai išimtiniai atvejai, kai tokie asmenys dalyvauja rinkimuose. O į Seimą, taip pat į Lietuvos prezidentus gali būti renkamas tik Lietuvos Respublikos pilietis, šiuo atveju kandidatas jau negali būti susisaistęs su kita valstybe", – teigė L.Matjošaitytė.

Beje, 2015 m. buvo pakeista Savivaldybių tarybų įstatymo 3 dalis, kuri papildyta nuostata, jog savo gyvenamąją vietą savivaldybės teritorijoje reikia deklaruoti 90 dienų iki rinkimų, kad būtų galima dalyvauti vietos rinkimuose.

Rinkimai vyks 2019 m. kovo 3 dieną.

Taigi, tie užsienio valstybių piliečiai, kurie savo gyvenamąją vietą Lietuvoje deklaravo iki gruodžio 3 d., faktiškai turi teisę dalyvauti būsimuose savivaldybių rinkimuose.

Atrado įstatymo landą?

Vienas savivaldybių tarybų įstatymo rengėjas, Seimo narys Arvydas Anušauskas buvo labai nustebęs, kai išgirdo, jog Klaipėdoje į rinkimus įsitraukė ne Lietuvos piliečiai.

Matau, kad šis įstatymas tapo akivaizdžia landa įvairiems veikėjams prilįsti prie valdžios.

"Rusijos Federacijos piliečiai? Bet, kiek pamenu, kai kažkada diskutavome, kalbama buvo tik apie tai, kad rinkti savivaldybių tarybas turi teisę ES valstybių piliečiai, kurie nuolat gyvena Lietuvoje. O įrašydami frazę "kitų šalių piliečiai" turėta galvoje kad ir Šveicarija, valstybė, kuri nepriklauso ES. Prisimenu tą diskusiją, bet kalbama buvo tik apie tai. Ir jokiu būdu nebuvo kalbos, kad tai būtų Baltarusijos, Rusijos, trečiųjų šalių piliečiai. Matau, kad šis įstatymas tapo akivaizdžia landa įvairiems veikėjams prilįsti prie valdžios. Nežinau, kokiu būdu ji atsirado", – pastebėjo A.Anušauskas.

Parlamentaras pripažino, kad Savivaldybių tarybų įstatymas – vienas dažniausiai taisomų teisės aktų, tačiau, pasirodo, ir čia buvo neapsižiūrėta.

"Man tai yra naujiena", – stebėjosi A.Anušauskas.

Tokia – europinė praktika

Buvęs Klaipėdos meras, parlamentaras Eugenijus Gentvilas, paklaustas, ką mano apie kitų valstybių piliečių dalyvavimą, renkant naują Klaipėdos valdžią, pažymėjo, jog tai yra sena europinė praktika.

"Pamenu, buvau seminare Estijoje, Kohtla Jervėje, degiųjų skalūnų gavybos centre. Ten dauguma gyventojų yra rusai, kurių didžioji dalis – Rusijos piliečiai ir jie turi teisę dalyvauti savivaldos rinkimuose. Tai yra ES šalių praktika, kai leidžiama nuolatiniams vietiniams gyventojams dalyvauti vietos savivaldos rinkimuose, nepaisant jų pilietybės", – pabrėžė E.Gentvilas.

Parlamentaro teigimu, tai yra normali europietiška situacija.

"Ar man patinka, kad žmonės, kurie dažnu atveju nedemonstruoja lojalumo Lietuvai, turi teisę rinkti vietinę valdžią, atsiranda klaustukas. Tiesą sakant, kai čia nuolatos gyvenantys rusakalbiai sąmoningai nesirenka Lietuvos pilietybės, nėra tragedija. Bet mes matome tam tikrus antilietuviškus pasireiškimus, kuriuos įgarsina V.Titovas, ir tai nėra gerai. Bet teisė yra teisė ir tos teisės mes negalime atimti", – teigė E.Gentvilas.

Kol E.Gentvilas vadovavo Klaipėdai, teigė nepamenantis, kad kitų valstybių piliečiai būtų kandidatavę vietos savivaldybių rinkimuose.

"Kas nutiktų, jei Rusijos piliečiai taptų Klaipėdos miesto tarybos nariais? Neatmetu, kad užsiimtų V.Titovo lygio politikavimu, bet kad jie keistų miesto savivaldos darbus, nemanau. Gal būtų sąmoningai aštrinami santykiai tarp lietuvių ir rusų. Žinoma, darnos taryboje tai neįneštų", – mano E.Gentvilas.

Kampanija įsibėgėja

Galimas dalykas, jog paaiškės, kad ir daugiau kitų šalių piliečių ketina išbandyti jėgas Klaipėdos savivaldybės rinkimuose. Tai išryškės labai netrukus.

Faktiškai liko kelios dienos iki gruodžio 8-osios, per kurias savivaldybių rinkimuose dalyvauti ketinantys asmenys turi užsiregistruoti savarankiškais politinės kampanijos dalyviais VRK.

Jei jie to nepadarys, neteks teisės dalyvauti šiuose rinkimuose.

"O pareiškinių dokumentų priėmimas prasidės nuo gruodžio 8 d. Tik tada bus aiškūs kandidatų sąrašai, paaiškės ir savarankiški kandidatai. Kol kas šią savaitę iki šeštadienio dar gali registruotis partijos, visuomeniniai rinkimų komitetai", – paaiškino VRK pirmininko pavaduotoja sekretorė Svetlana Misevičienė.

Iki antradienio VRK oficialiai jau buvo užsiregistravę visuomeninių rinkimų komitetai iš uostamiesčio – "Rusakalbė Klaipėda", "Titov ir teisingumas", "Vytautas Grubliauskas ir komanda".

Komitetas "Mano Klaipėda" dar rengia dokumentus.

Nors kai kurie visuomeniniai rinkimų komitetai viešai jau senokai deklaravo, kas iš jų atstovų pretenduos į mero poziciją.

Oficialiai ši informacija paaiškės tik tada, kai bus pradėti teikti pareiškiniai dokumentai, tai yra nuo gruodžio 8 iki gruodžio 28 d.

Ir juos jau teiks ne VRK, o apygardų rinkimų komisijoms.

Beje, Klaipėdos miesto rinkimų komisijos pirmininku lapkričio 27 d. VRK posėdyje jau patvirtintas liberalų atstovas Adolfas Gritėnas, kuris komisijai vadovavo ir per pastaruosius savivaldybių rinkimus.

GALERIJA

  • Nuostaba: vienas Savivaldybių tarybų įstatymo rengėjų Seimo narys A.Anušauskas nustebo, sužinojęs, jog Rusijos piliečiai Lietuvoje gali dalyvauti savivaldybių rinkimuose.
  • Nuostata: E.Gentvilas mano, kad jei užsienio piliečiams, gyvenantiems Lietuvoje, yra suteikta teisė dalyvauti vietos savivaldos rinkimuose, tai tos teisės negalime atimti.
Rašyti komentarą
Komentarai (49)

Petras

Jei Lietuvos piliečiai negali tvarkos įvesti ir apvaginėja miestelėnus, balsuosime už užsieniečius. Įstatymai tai leidžia, o kodėl gi ne, tai vis geriau nei liberalai.

to tremtiniai

tiek surasei apie rusus neapykantos, bet zodi naudoji rusiska niepriciom. Tai apsiciupinek kiek apsisikai ir rasyk nors lietuviskus zodzius.

Taip.

Aš noriu kad į valdžia ateitū būtent kremliniai ir vatnykai.Gal tada pasibaigtu dvasinis tvarto ir dėžučių teroras nuolatins melas visur ir apie viska o didžiulė korupcija bent sustotu ir nesiplėstu. Laukiu ir tikiuosi. Nes mūsų partiniai subingalviai visi iki vieno jau įrodė kad nieko gero vietinei visuomenei duoti negali.Veidmainia inpotenta.Tfu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS