Į mokyklą – briste per vandenį | kl.lt

Į MOKYKLĄ – BRISTE PER VANDENĮ

Draugystės parko teritorija, jungianti kelius net į penkias miesto mokyklas, po savaitgalio liūčių patvino tiek, kad moksleiviams teko sukti ratus, ieškant sausesnių takų.

Apsėmė tiltus

Po vandeniu atsidūrė net vienas parko tiltukų, užtvindyti ir mediniai suolai bei šiukšlių dėžės.

Klaipėdos „Vėtrungės“ gimnazijos direktorius Ramvydas Juška tikino, kad į mokyklą vedantys takai patvinsta dažnai.

„Parko teritorijoje esantys keliukai užliejami nuolat. Tiek žiemą, tiek rudenį vaikams tenka bristi vandeniu. Matyt, nėra tinkamo drenažo. Aplink yra trys tvenkiniai, du tilteliai. Tikėtina, kad juos jau spėjo apsemti, juk tiek lietaus“, – sakė R.Juška.

Mokyklos vadovas atskleidė, jog nauja drenažo sistema išgelbėjo neseniai įrengtą mokyklos stadioną.

„Pernai ir užpernai nepasitaikė tokių liūčių, tad ir takai sausesni buvo, o šiemet viskas po vandeniu“, – pastebėjo R.Juška.

Patvino kiemas

Savaitgalį iškritę gausūs krituliai nervus dėl paplūdusių gatvių tampė ne tik vairuotojams. Sodybas gelbėjo arčiau upių pakrančių įsikūrę naujakuriai.

Vandens lygis Danės upėje per kelias paras stryktelėjo į dideles aukštumas. Tačiau tikinama, kad jis nėra pasiekęs stichinę ribą. Vandens lygis pašoko ir Minijos upėje, bet iki stichinės žymos trūksta apie 60–80 cm.

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyrius pirmadienį sulaukė ne vieno gyventojo skambučio dėl liūčių iškrėstų aibių. Darželio „Pingvinukas“ administracija pranešė apie po vandeniu atsidūrusią automobilių stovėjimo aikštelę.

"O tai, kad Draugystės parkas pažliugęs, visai nestebina. Jei ir toliau taip lis, net namų rūsius ims semti tame rajone“, – tikino Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus specialistė Jolanta Rimkienė.

Šio parko tvenkinius specialistai yra gilinę, valę dumblą.

„Bet ne dėl tvenkinių valymo viskas atsidūrė po vandeniu. Bėda susijusi su aukštais gruntiniais vandenimis. O dar šis ruduo – ypač lietingas. Šiame parke nėra drenažo sistemų. Kai tvarkėme tvenkinius, svarstėme, kaip įrengti perviršiaus pralaidą į miesto lietaus nuotekų tinklus. Tada paaiškėjo, jog tokių trasų čia nėra. Aukšti gruntiniai vandenys yra ir Šiaulių gatvėje, grėsmė gali kilti šios gatvės daugiabučių rūsiams“, – apgailestavo J.Rimkienė.

Pajūrį merks lietus

Kol kas prognozės Vakarų Lietuvai nieko gero nežada. Lis visą savaitę.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Hidrologijos skyriaus vedėjas Jonas Šimkus suskaičiavo, jog Klaipėdoje per devynias spalio paras iškrito 78 mm kritulių.

„Visa spalio mėnesio norma siekia 92 mm. O čia per pirmą dekadą beveik tiek prilyta. Šilutėje iškrito 133 mm, o norma – 90 mm. Rugsėjį žemę pasiekę krituliai sunkėsi į žemumas, pelkes ir griovius. Dar palijus spalį, vanduo tiesiog neturi kur nutekėti. Jis, beje, negaruoja, augalų vegetacija susilpnėjusi. Todėl dabar viskas tvinsta“, – aiškino specialistas.

Klaipėdos krašte šį savaitgalį merkęs lietus daugelyje vietų paplovė ir taip duobėtus žvyrkelius.

„O prognozės sako, kad visą savaitę dienomis ir naktimis lis. Prie jau iškritusios mėnesio normos prisidės dar. Rugsėjį Vakarų Lietuvoje kai kur iškrito pusantro ar net dviejų mėnesių kritulių normos“, – reziumavo J.Šimkus.

Specialistas prognozavo, kad netrukus bus galima laukti žinių dėl užliejamo Rusnės kelio.

„Per 60–70 metų tik dvejus metus Rusnės kelias nebuvo užlietas. Tikėtina, kad ir dabar patvins. Nemuno deltoje iki stichinės ribos tetrūksta vos 15 cm. Itin aukštas vandens lygis ir Leitėje bei Šyšoje“, – aiškino specialistas.

GALERIJA

  • Tikslas: į mokyklą Draugystės parko takais skubantys moksleiviai nuo šiol turi sukti ratais, darydami poros šimtų metrų lankstą.
  • Į mokyklą – briste per vandenį
  • Į mokyklą – briste per vandenį
  • Į mokyklą – briste per vandenį
  • Į mokyklą – briste per vandenį
  • Į mokyklą – briste per vandenį
  • Į mokyklą – briste per vandenį
  • Į mokyklą – briste per vandenį
  • Į mokyklą – briste per vandenį
  • Į mokyklą – briste per vandenį
  • Į mokyklą – briste per vandenį
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Šiaulių g. gyventojas

Ponia J. Rimkiene, jei neturite medžiagos kuo užpildyti tuščios vietos laikraščio lapuose, tokiu atveju geriau užpildykite eilėraščiais, bet neskleiskite informacijos, visiškai neatitinkančios tiesos, nes esantys tvenkinių potvyniai Šiaulių g. Draugystės parke tiesiogiai susiję tik su nekompetetingai atliktais tvenkinių dumblo valymo darbais. Ir kas šiandiena prisiims tokią atsakomybę, kur žala padaryta žymiai didesnė nei nauda. Mano žmona čia užaugo nuo gimimo, aš gyvenu jau virš 20 m. ir nieko panašaus niekada nebuvo, o po tvenkinių išvalymo jau pirmaisiais metais, kada nebuvo nei kažkokių didesnių lietaus liūčių, nei kažkokios snieguotos žiemos ar ledų, jau buvo viskas apsemta. O gal kai apsems mūsų rūsius ir tada Šiaulių g. gyventojai susivienys, susimesim tuos pinigus ir nusamdysim nepriklausomus ekspertus

R

NEMELUOKIT, kad "ne dėl tvenkinių valymo viskas atsidūrė po vandeniu". Mes daug metų čia gyvenam ir matėm kaip buvo tvenkiniai "valomi" - pinigėliai "plaunami". Išardė viską. Jei nesugebat rasti "pralaidą į miesto lietaus nuotekų tinklus" atvažiuokit vietiniai parodys.......

Pats musa.pats rekia

tai dabar ir aiskeja padarytos klaidos po prudu renovacijos ,kabutese ,eile metu tenka praeiti tai nei vienais metais ,kol nejudino nieko,- viskas buvo gerai su vandeniu.Dabar padare nesamones ,ir iesko penkto kampo.juk vanduo varomas i tuos prudus is visos pievos ,tas pat ir su Sajudzio parko ,trinkeles sudejo ,paskui pradejo vazineti su masinomis,sodinti medzius,is ismale viska,vel perdejo ,apsiziurejo ,kad nepadare surinkimo vandens ,vel arde ,dejo nubegimui praejimus,dabar vel greta vyksta parko rekonstrukcija pilna purvo ir vandeniui nera kur nubegti ,greitai ten pribegs tiek vandens ,kuris kaupoiasi iskastose duobese ir aplies mokykla ir proto reikia netureti ,dar ir Jurininku prospekte iskase visa gatve,ar po tokiu lietu tie keliai laikys .o neduok Dieve ,jeigu dar asfaltas bus plonas sluoksnis,nes jau ir ta vagia ,visas miestas israustas ,ir nuo Siauliu banko vyksta kasimas,ar viasai aptemimas uzejo tokiu oru daryti remonta ,bet matyt pinigu daug turi dar ES fondai duoda..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS