Išaiškėjo Metų klaipėdietės konkurso finalininkės | kl.lt

IŠAIŠKĖJO METŲ KLAIPĖDIETĖS KONKURSO FINALININKĖS

Į uostamiestį pavasaris pradeda belstis tada, kai dienraštis "Klaipėda" paskelbia tradicinio konkurso Metų klaipėdietė finalininkes. Šiemet vasario vidurys – kupinas švenčių. Viena jų tapo žinia apie daugiausia balsų surinkusių klaipėdiečių sėkmę.

Atspindėjo visas sritis

Šiemet uostamiesčio žmonės ir dienraščio "Klaipėda" skaitytojai Metų klaipėdietę renka jau 17-ą kartą. Konkurso taisyklės per šį laiką beveik nesikeitė.

Kaip ir pirmaisiais konkurso metais, šiemet sausį uostamiesčio gyventojai buvo raginami prisiminti miesto moteris, kurios savo darbu, išskirtiniu poelgiu ar visuomenine veikla garsina Klaipėdą Lietuvoje ir pasaulyje ir dirba miesto žmonių labui.

Kasmet pasibaigus konkursui miestiečiai aktyviai aptarinėja Metų klaipėdietės rinkimus, džiaugiasi nominuotomis moterimis.

Tokių aptarimų metu kartais pasigirsta nuomonių, kad vieną dieną galime nebeturėti ką pasiūlyti konkurso rengėjams, kad visos darbščios, atjaučiančios, nuoširdžios, garbingos ir pasiekusios profesinių aukštumų moterys jau buvo pastebėtos bei pagerbtos.

Tačiau praeina metai ir sausis konkurso rengėjams atneša naujų staigmenų. Pretendenčių sąrašas pildomas ne dienomis, o valandomis.

Kaskart jame pasikartoja kai kurių anksčiau į sąrašą įtrauktų klaipėdiečių pavardės, bet atsiranda ir naujų, iki tol nedaugeliui girdėtų pavardžių.

O tai reiškia, kad gyvenimas tęsiasi, geranoriški žmonės pastebi to vertas moteris, reikiamu metu jas prisimena ir jų pavardes pasiūlo įtraukti į pretendenčių sąrašą.

Taip atsitiko ir šiemet. Žmonės išreiškė dėkingumą garbioms pedagogėms, nemažų laimėjimų pasiekusioms sportininkėms, pagyvenusių žmonių bei tautinių bendrijų aktyvistėms, mokslininkėms, labdaringos veiklos nepamirštančioms verslininkėms, svetimiems vaikams našlaičio dalios patirti neleidžiančioms mamoms, menininkėms, aktorėms, kūrėjoms, gyvūnų globotojoms, medikėms, vaikų lavintojoms bei visuomenininkėms.

Finale – ir senbuvės

Konkurso finale klaipėdiečiai raginami balsuoti už vieną iš septynių finalinio etapo dalyvių. Šešios moterys pagal nusistovėjusią konkurso rengimo tradiciją išrenkamos suskaičiuojant už jas atiduotus balsus.

Nebe pirmus metus techninės galimybės leidžia konkurso sekėjams stebėti, kaip auga atiduotų balsų skaičius, kiekvienas gali pamatyti, kiek už kurią moterį balsuota, ir pasistengti dėl savo favoričių.

Šį kartą už daugiausia simpatijų sulaukusias klaipėdietes atiduota tūkstančiai balsų.

Juos suskaičiavus paaiškėjo, kad kovo 8-osios vakare Metų klaipėdietės pagerbimo ceremonijoje šiemet dėkingumą ir dėmesį skirsime Klaipėdos tautinių kultūrų centro direktorei Jelenai Butkevičienei, Dailės studijos "Varsa" vadovei Loretai Laurinavičienei, vaikų laisvalaikio klubo "Aerobikos uostas" direktorei Loretai Vitkevičienei, Klaipėdos dramos teatro aktorei, gyvūnų namų "Linksmosios pėdutės" įkūrėjai Simonai Šakinytei, Pagyvenusių žmonių asociacijos prezidentei Kristinai Buslajevai ir Klaipėdos apskrities I.Simonaitytės viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotojai Laimai Pačebutienei.

Kelios moterys sulaukė vos truputį mažiau balsų ir nepateko į konkurso finalą. Galbūt kitais metais dienraščio "Klaipėda" skaitytojai už jas balsuos dar aktyviau.

Nustebo ir apsidžiaugė

Dailės mokytoja L.Laurinavičienė apsidžiaugė ir tikino nustebusi, kai pamatė savo pavardę tarp klaipėdiečių pasiūlytų pretendenčių.

Moteris tikino labai nesureikšminanti savo nuopelnų, bet apsidžiaugė, kai suprato, kad už ją atiduota daug balsų. Mokytoja įsitikinusi, jog už ją balsavo ne tik draugai ir vaikai, kaimynai, bet labiausiai – auklėtinių tėvai.

S.Šakinytė į konkurso finalą pateko trečią kartą. Linksmai nusiteikusi mergina įsitikinusi, kad ją labiausiai remia gyvūnų mylėtojai.

Loreta Vitkevičienė į konkurso finalą pateko antrą kartą. Pernai jai tai buvo didžiulė staigmena, šiemet žinia ją labai nudžiugino. Ji tikino laukianti susitikimo su pernai konkurso metu pažintomis moterimis ir mielai susipažinsianti su kol kas nepažįstamomis finalininkėmis.

J.Butkevičienė tikino nežinojusi, kad surinko vieną didžiausių balsų skaičių ir ją ta žinia labai nudžiugino. Moteris prisipažino daug metų stebinti konkursą ir visada žavėjosi tauria jo idėja.

"Labai smagu, kad nominuojamos moterys, atstovaujančios įvairioms gyvenimo sritims, kad nekuriami jokie apribojimai. Tuo konkursas ir įdomus ir labai reikalingas mūsų miestui", – teigė moteris.

K.Buslajeva stebėjo, kaip keitėsi balsavimo skaičiai. Gripu susirgusi moteris vylėsi, kad smagi žinia jai padės greičiau pasveikti.

Didžiausi jos rėmėjai yra Klaipėdos senjorai, tai ji pajutusi dalyvaudama viename renginyje, kai visą vakarą iš pensininkų girdėjo linkėjimus ir pažadus už ją balsuoti Metų klaipėdietės konkurse.

L.Pačebutienė prisipažino pretendenčių sąraše savo pavardę pamačiusi konkursui gerokai įsibėgėjus. Dar didesnė staigmena jai buvusi – didelis balsų skaičius ties jos pavarde. Moteris prisipažino, kad tai yra ne tik malonus netikėtumas, bet ir įpareigojimas.

Nusprendė vienbalsiai

Septintoji moteris į baigiamąjį Metų klaipėdietės  rinkimų etapą pateko iš garbių klaipėdiečių sudarytos komisijos sprendimu.

Šiemet kviesdami tokią komisiją dienraščio "Klaipėda" darbuotojai pasistengė, kad konkursas nebūtų išnaudotas rinkimų agitacijai. Todėl į komisiją buvo pakviesti į politiką nepanirę klaipėdiečiai.

Komisijoje dalyvavo konkurso garbės mecenatas bendrovės "Mūsų laikas" valdybos pirmininkas Rimantas Cibauskas, kapitonas Sigitas Šileris, prieš kelerius metus Metų klaipėdiete tapusi Janina Tulabienė, pirmosios Klaipėdos krašte privačios leidyklos-spaustuvės įkūrėjas ir vadovas Saulius Jokužys bei Klaipėdos dramos teatro vadovas Tomas Juočys.

Kad komisijos nariai nedarytų vieni kitiems įtakos ir nepaveiktų kolegų sprendimo, kiekvienas jų tylomis dar kartą susipažino su pretendenčių sąrašu, kuriame šiemet buvo 31 moters pavardė.

Visi penki komisijos nariai surašė, jų manymu, trijų verčiausių moterų sąrašo numerius.

Tikėtasi, kad nuomonės nesutaps ir teks, kaip ankstesniais metais, iš dažniausiai pasikartojančių pavardžių sudaryti trijų moterų sąrašą ir paprašyti komisijos narius iš tų trijų pasirinkti vienintelę, jų manymu, verčiausią.

Rado skirtingų argumentų

Šiemet įvyko savotiškas stebuklas – visi penki savo lapeliuose be kitų įrašė ties Virginijos Kochanskytės pavarde buvusį 13-ąjį numerį.

Taip paaiškėjo, kad visi penki komisijos nariai vieningai nusprendė, kad Klaipėdos universiteto dėstytoja, aktorė, daugiau nei ketvirtį amžiaus gyvenanti uostamiestyje, UNICEF geros valios ambasadorė V.Kochanskytė turi tapti Metų klaipėdietės konkurso finalo dalyve.

J.Tulabienė teigė, kad, jos manymu, aktorė yra viena tų, kuri pasaulyje skleidžia gerą žinią apie Lietuvą, būdama UNICEF geros valios ambasadore. Tai yra ne tik didelė garbė, bet ir nemenkas įpareigojimas.

Kapitonas S.Šileris prisipažino esąs nuoširdus aktorės gerbėjas ir pajuokavo neatsispiriantis ne tik jos talentui, bet ir moteriškam žavesiui.

S.Jokužys prisipažino pažįstantis V.Kochanskytę, nes yra prisidėjęs organizuojant ne vieną renginį, kuriame dalyvavo aktorė.

"Gerbiu ją kaip asmenybę, draugę, charizmatišką moterį, garsaus skulptoriaus Arūno Sakalausko žmoną", – savo pasirinkimą argumentavo S.Jokužys.

R.Cibauskas prisipažino, kad jį žavi šios moters entuziazmas, stiprybė, nepaisant trapios jos esybės.

"Kultūros žmonės dažnai atrodo pažeidžiami labiau nei kiti. V.Kochanskytė yra ne tokia, ji yra pavyzdys mums visiems ir profesinėje srityje, ir visuomeninėje veikloje. Žaviuosi, kad ji skiria daug laiko ir pilietinėms akcijoms", – teigė R.Cibauskas.

Paminėdamas, kad aktoriaus profesija yra verčianti konkuruoti, teatro vadovas T.Juočys pažymėjo, ši moteris labai palaiko jaunus artistus.

"Ji yra puikus žmogus. Ne kartą pajutau, kad mielai atsisakytų vaidmens dėl to, kad vaidinti galėtų jauni jos kolegos", – atviravo T.Juočys.

Žinia užpildė tuštumą

Kai vakar susisiekėme su V.Kochanskyte, ji buvo prislėgtos nuotaikos, nes ką tik atsisveikino su prieš porą dienų mirusiu asmeniškai pažinotu  Panevėžio vyskupu emeritu Juozu Preikšu.

Išgirdusi žinią, kad garbių klaipėdiečių komisija vienbalsiai pasirinko ją, V.Kochanskytė apsiašarojo.

"Savi, artimi žmonės, koks buvo ir vyskupas J.Preikšas, yra mano gyvenimo pamatas, siena. Labai liūdna, kai mažėja tos apsauginės sienos. Tokia žinia, kad už mane balsavo tokie ypatingi Klaipėdos žmonės, yra didelis džiaugsmas. Jaučiuosi suprasta, reikalinga, vertinama tai, ką aš darau. Jaučiuosi labai sujaudinta ir pagerbta. Metų klaipėdietės konkursas man yra didžiulė šventė ir džiaugsmas", – kalbėjo V.Kochanskytė.

Beje, S.Šileris ir R.Cibauskas antrąja savo favorite pažymėjo filologę ir aistringą kraštotyrininkę Jovitą Saulėnienę, skiriančią daug laiko Klaipėdos praeičiai.

Kapitonas atviravo, jog ši moteris jo pagarbos nusipelnė ir kaip jūrininko žmona.

Beje, J.Saulėnienės knyga apie karalienę Luizę yra viena perkamiausių ir ne kartą pakartotiniais tiražais išleista knyga. R.Cibauskas parėmė jos leidybą, knyga yra graibstoma iš Vokietijos į mūsų miestą atvykstančių svečių.

Laimėtojomis jau yra tapusios

sportinių šokių ansamblio "Žuvėdra" vadovė Skaistutė Idzelevičienė;

Klaipėdos vaikų ligoninės vyriausioji gydytoja Klaudija Bobianskienė;

mokytoja, parolimpinių varžybų laimėtoja Aldona Grigaliūnienė;

Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė;

buvusi Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Kristina Vintilaitė;

trijų mirusios draugės dukrų globėja tapusi Žaneta Norkuvienė;

Klaipėdos pilies džiazo festivalio prezidentė bei filantropė Inga Grubliauskienė;

Socialinių problemų sprendimų asociacijos bei Klaipėdos apskrities verslininkų asociacijos pirmininkė Nijolė Hansen;

verslininkė ir filantropė Loreta Bosienė;

juvelyrė Jurga Karčiauskaitė-Lago;

dokumentinių filmų kūrėja bei filantropė Dalia Kanclerytė;

sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos "Klaipėdos viltis" vadovė Janina Tulabienė, Onkologijos centro įkūrėja Aldona Kerpytė;

Klaipėdos universitetinės ligoninės gydytoja dermatologė Jolanta Česienė;

gyvūnų prieglaudos "Būk mano draugas" direktorė Galina Kučinskienė.

GALERIJA

  • Komisija: S.Šileris, R.Cibauskas, S.Jokužys, T.Juočys ir J.Tulabienė buvo vieningi siūlydami savo kandidatę.
Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Jurgita

Domiuosi Klaipėda ir jos iškiliais žmonėmis. Pavardės, išskyrus K. Buslajevą ir V. Kochanskytę, nieko nesako. Jos, matyt, žinomos, darbščios ir gerbiamos siauram savo veiklos rate. Bet mieste šimtai gerai dirbančių ir kažką veikiančių moterų, bet bėda ta, kad jos ne kapitonienės, skulptorienės verslininkienės, direktorienės, merienės ar ...

Jurgita

Domiuosi Klaipėda ir jos iškiliais žmonėmis. Pavardės

Diana

Loreta Laurinavičienė,buvo mano dukros mokytoja,prieš 15 metų. Pamenu labai gerai,dukrai labai patiko lankytis dailės būrelyje ir būtent ten ji nepraleisdvo dienos,ją ten traukte traukė.. Tik labai geri atsiliepimai apie šią mokytoją.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS