Kariniuose įtvirtinimuose – naujas muziejus | kl.lt

KARINIUOSE ĮTVIRTINIMUOSE – NAUJAS MUZIEJUS

Giruliuose esantys kariniai įtvirtinimai netrukus gali padovanoti dar daugiau istorijos žinių apie Antrojo pasaulinio karo mūšius pajūryje. Šeštadienį būrys Pasieniečių klubo vyrų rankomis atkasinės pietinės gynybinių įtvirtinimų "Memel Nord" dalies duris. Netrukus čia atsiras pasieniečių muziejus.

Garsins profesiją

Zenitiniams pabūklams skirtuose įtvirtinimuose jau kurį laiką veikia Antrojo pasaulinio karo istorija besidominčių entuziastų ekspozicija.

Pasieniečių klubo Klaipėdos būrio atstovai nusprendė visuomenei atverti ir kitos bunkerio dalies duris.

"Pietinė dalis yra ne tik susprogdinta, bet ir užversta smėliu. Pats bunkeris priklauso Pajūrio regioninio parko direkcijai. Vadinamasis "dzotas" saugomas valstybės kaip kultūros paveldo objektas. Direkcija pritarė mūsų idėjai išvalyti šią bunkerio dalį ir pritaikyti visuomenės pažinimui. Mes ketiname jame įrengti pasieniečių muziejų, nes tokio uostamiestyje nėra", – pasakojo Pasieniečių klubo Klaipėdos būrio vadas Gediminas Povilaitis.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pakrančių apsaugos pasienio rinktinėje Klaipėdoje yra sukaupta eksponatų kolekcija, bylojanti pajūrio krašto pasieniečių istoriją.

Atkasė duris

Kol kas vyrų idėją įgyvendinti trukdo smėlio sluoksnis, kuris palaidojo net bunkerio duris.

"Technika čia neprivažiuos, teks smėlį rankomis kasti. Mes jau pagaminome duris ir, atvėrę įėjimą, pakeisime senąsias naujomis", – apie pirmąją talką pasakojo G.Povilaitis.

Tikimasi, jog bunkerio erdves lankymui pavyks pritaikyti per metus.

"Tai yra visuomeninė iniciatyva, paremta mūsų klubo narių entuziazmu. Ieškome finansavimo ir idėjos palaikytojų", – prisipažino G.Povilaitis.

Pradžia – prieš 16 metų

Pajūrio regioninio parko direkcija sveikina tokią pasieniečių iniciatyvą.

"Jau turime puikų pavyzdį, kaip savanoriai gali sukurti neįtikimų dalykų. Smagu, kad atsirado dar daugiau entuziastų. Pasieniečių klubas taip pat turi visuomeninį interesą ir norėtų istorinius eksponatus parodyti žmonėms. Erdvių yra, belieka tik imtis darbo ", – tikino Pajūrio regioninio parko direkcijos ekologas Erlandas Paplauskis.

Pakrančių apsaugos baterijoje jau veikia istorijos entuziastų įkurtas muziejus.

Pajūrio regioninio parko direkcija 2002 m. vieną artilerinių blokų iš dalies sutvarkė.

Čia buvo įrengta ekspozicija apie parko vertybes, jo gamtą, ir istoriją, dalyje bunkerio buvo įvestas apšvietimas, įdėtos durys.

Nuo 2009-ųjų Klaipėdos karybos istorijos klubas kartu su Pajūrio regioniniu parku čia pradėjo kurti muziejų.

"Mes nekonkuruosime su istorijos entuziastais. Mūsų tikslas garsinti ir populiarinti su pasieniu susijusią istorijos dalį. Beje, viską, ką aptiksime bunkeryje, atiduosime klubui", – tikino G.Povilaitis.

GALERIJA

  • Kariniuose įtvirtinimuose – naujas muziejus
  • Kariniuose įtvirtinimuose – naujas muziejus
  • Kariniuose įtvirtinimuose – naujas muziejus
  • Kariniuose įtvirtinimuose – naujas muziejus
  • Kariniuose įtvirtinimuose – naujas muziejus
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Gampas

to Anonimas Jei protelį nesitingėtų įdarbinti, paskaitytum, kad ten jau veikia muziejus ir senai.

Anonimas

Vo cia tai loxai. As dar vaikas budamas ten vaziuodavau po pamoku pasivaisciuot. O jie tipo dabar tik atrado. Ten dar kiek rusu kariai uzmurijo praejimu kad mes nelistumem

Gediminas

Gaila, šiandiena nepavyko atsikasti tiek, kad būtų galima įstatyti naujas duris. Tačiau kitą kartą jau tikrai tai padarysim. Ačiū visiems dalyvavusiems talkininkams.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS