Kartono dėžių prie konteinerių palikti negalima | kl.lt

KARTONO DĖŽIŲ PRIE KONTEINERIŲ PALIKTI NEGALIMA

  • 14

Dienraštyje tęsiama rubrika „Klausk specialisto“. Į daugiausiai dėmesio sulaukiančias klaipėdiečių aktualijas atsako kompetentingi specialistai. Siųskite savo klausimus info@kl.lt ir mūsų dienraščio žurnalistai pateiks atsakymus, gautus iš miestą prižiūrinčių įmonių, paslaugų teikėjų ar atsakingų institucijų.

Pastebėjau, kad labai dažnai prieš šventes kieme prie konteinerių pridėta kartono dėžių ir senų televizorių, kitų buitinės technikos įrenginių. Kodėl vežėjai jų nesurenka?

Albinas

Ramunė Šličienė

KRTAC ekologinės infrastruktūros skyriaus viršininkė

Atliekų vežėjų patirtis rodo, kad prieš Kalėdas žmonės skuba pasinaudoti išpardavimų akcijomis ir kur kas dažniau nei kitu metų laiku perka didesnius pirkinius. Jų pakuotės – labai didelės, tai yra storo kartono dėžės ir putplasčio formos, skirtos apsaugoti gaminius nuo sulaužymo juos gabenant.

Dažniausiai pakuotes gyventojai palieka prie buitinių atliekų konteinerių, tikėdamiesi, kad vežėjai jomis pasirūpins ir nugabens perdirbėjams. Tačiau iš tikro tokiomis didelėmis atliekomis turi pasirūpinti patys gyventojai. Palikti bet kokius daiktus prie konteinerių yra draudžiama.

Jeigu žmogus įsigyja naują daiktą ir jį atsiveža į savo namus, jis lygiai taip pat civilizuotai turi atsikratyti seno, nebereikalingo. Priešingu atveju, per šventes klaipėdiečių kiemai gali virsti sąvartynais.

Didžiosios pakuotės ir kartono dėžės, plastmasinės apsaugos bei jau atitarnavę daiktai turi atsidurti didžiųjų atliekų aikštelėse.

Klaipėdoje gyventojų patogumui veikia trys tokios aikštelės: Plieno g. 13, Tilžės g. 66A, Šiaurės pr. 30.

Jos veikia šešias dienas per savaitę, o darbo laikas yra patogus kiekvienam – 9–19 val. Vienintelę dieną – sekmadienį – šių aikštelių vartai uždari. Šiose aikštelėse atliekos iš gyventojų priimamos nemokamai.

Kai žmonės daiktus palieka prie konteinerių, papildomas jų surinkimas ir teritorijos išvalymas didina visų klaipėdiečių mokesčius.

Prie konteinerių paliktas kartonas sušlampa, išsitepa ir tampa nebetinkamas perdirbti. Kartais žmonės kartono dėžes sulanksto ir per jėgą sukemša į popieriaus atliekoms skirtus varpelius, taip užkišdami konteinerio angą.

Reikėtų prisiminti, kad į rūšiavimo konteinerius turime išmesti tas pakuotes, kurios telpa lengvai. O didžiąsias kartono dėžes kartu su nebereikalinga buitine įranga galima palikti jau minėtose didžiųjų atliekų priėmimo aikštelėse.

Kad šventės būtų gražios ne tik namuose, bet ir daugiabučių namų kiemuose, turi pasistengti patys gyventojai.

Didesnių atliekų išgabenimas į didžiųjų atliekų, antrinių žaliavų ir buityje susidariusių pavojingų atliekų surinkimo aikšteles yra vienintelis teisėtas būdas atsikratyti nebereikalingų baldų, televizorių, šaldytuvų, skalbyklių, kitų didesnių buitinių daiktų bei pakuočių nuo ką tik įsigytų naujų daiktų. Už šiukšlinimą kieme teršėjai gali būti nubausti bauda siekiančia ir 600 eurų, jeigu žmogus bus nutvertas šiukšlėmis užgriozdinantis kiemą ne vieną kartą.

Daiktus, kurie netelpa į išrūšiuotoms atliekoms skirtus konteinerius, privalu išgabenti į tam skirtas aikšteles ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Ten ši tvarka gyvuoja jau ne vieną dešimtmetį, jos turėtume išmokti ir mes.

Mažiausiai atliekų sutvarkymas kainuoja, kai žmogus jas išgabena pats. Tai – ir ekologiškiausias būdas atsikratyti didžiųjų šiukšlių. Smagių ir švarių švenčių!

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

..nu tai

ir varyk į tą Vokietiją gyvent. Dabar. Berlyno centro dalyje atiduotame babajams ant šaligatvio mėtosi dviračio rėmai, paskui fotelio griaučiai..apšikta viskas..plierius vėjas nešioja..O tu buduli čia mums dausas pasakoji. Neužmiršk kad dauguma toje tavo Vokietijoje po kelis kart i pusmetį važiuoja

Kriu kriu

Kiek sovietinę kiaulę bemokyk tvarkos, ji vis tiek savo kieme šiukšlina. Pabandyk Vokietijoje kartono dėžę palikti kieme prie šiukšlinės - kaimynai patys tau ją sukiš, kur nesueina. Nei inspektoriaus, nei kamerų tam nereikia.

Kokia durnystė

statyt kameras.Greit kaip šiaurės Korėja būsim. Ant tiek nusisvaigt kad sekti kas kokias šiukšles palieka! :DDDDDDDDDDDDDD)))// Galvas išsiplaukit tvarkytojai. Rimtai psixika sutrikus.Negana kad žmogus pirkdamas užmoka už įpakavimą, paskui-užmoka už tų pačių savo apmokėtų šiukšlių išvežimą, vėliau - perka energiją gautą tas šiukšles sudeginus, dabar dar baus kad ne ten padeda kartoninę dėžę. Atsipeikėkit sapnai avies negyvos!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS