Klaipėda išlieka viena šalies miestų lyderių | kl.lt

KLAIPĖDA IŠLIEKA VIENA ŠALIES MIESTŲ LYDERIŲ

  • 19

Dienraštis "Klaipėda" tęsia rubriką "Klausk Klaipėdos valdžios drąsiai", kur tradiciškai skelbia miesto mero Vytauto Grubliausko ir savivaldybės administracijos atsakymus į skaitytojų klausimus.

Rubrikos tikslas – užtikrinti nuolatinį miestiečių bei vietos valdžios bendravimą. Klausimus siųskite e. paštu merui@kl.lt. Jų sulaukiama daugiau nei yra vietos puslapyje, tad dalis atsakoma asmeniškai, o aktualūs gausesnei skaitytojų grupei rubrikoje publikuojami vėliau. Dienraščio "Klaipėda" pirmadienio numeryje rubrika pasirodo du kartus per mėnesį.

– Lietuvos laisvosios rinkos instituto paskelbtame Lietuvos savivaldybių indekse Klaipėdai skirta antroji vieta. Kaip jūs vertinate šiuos rezultatus?

– Tenka konstatuoti, kad pastaruosius kelerius metus Lietuvos savivaldybių indekse iš didžiųjų miestų Klaipėda vis nusileidžia Vilniui. Tiesa, šio atotrūkio tarp miestų esama nedidelio, tad vienintelis Lietuvos uostamiestis ir toliau lieka vienu šalies miestų lyderių pagal daugelį parametrų – biudžeto surinkimo ir išlaidų rodiklių, komunalinių paslaugų kokybės ir kainos santykio, sveikatos ir socialinės rūpybos, mažų mokesčių verslui ir gyventojams bei kt.

Antroji vieta savivaldybių indekse tikrai yra garbinga ir solidi, tačiau kartu tai ir dar didesnis paskatinimas įgyvendinti svarbius pokyčius gyventojams bei verslui svarbiausiose srityse, didinti ekonominę laisvę ir efektyvinti savivaldybės valdymą. O pozicijų, kur tobulėti, tikrai yra. Jau dabar yra analizuojama, ieškoma geriausių būdų, kaip, pavyzdžiui, optimizuoti ir efektyvinti savivaldybės veiklą, kad miestiečiams teikiamos viešosios paslaugos labiau atlieptų jų poreikius ir lūkesčius.

– Ketvirtadienį paskirtasis premjeras Saulius Skvernelis pristatė galimą būsimo ministrų kabineto sudėtį. Ko būtų galima tikėtis iš naujosios Vyriausybės žvelgiant iš Klaipėdos perspektyvos?

– Pristatytus naujuosius kandidatus į ministrus vertinu dalykiškai ir iš anksto tikrai nesinori kuriuo nors iš kandidatų nusivilti ar perdėtai džiaugtis.

Be Finansų ministerijos, Klaipėdai, kaip uostamiesčiui ir antram pagal ekonominę svarbą šalies miestui, itin svarbi yra Susisiekimo ministerija – tiek kalbant apie uosto veiklą ir jo plėtrą, tiek ir apie miesto transporto infrastruktūrą. Į susisiekimo ministrus pasiūlytą Roką Masiulį gerai pažįstu tiek iš jo darbo "Klaipėdos naftoje" bei įgyvendinant Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo projektą, tiek ir Energetikos ministerijoje. Tikiu, kad jo išskirtinai profesionalus požiūris išliks ir tapus susisiekimo ministru.

Kaip šiandien Klaipėdai labai svarbią įvardyčiau ir Kultūros ministeriją. Mat tiek naujoji Vyriausybė akcentuoja kultūros svarbą sėkmingai šalies ateičiai, tiek ir Klaipėda, nusprendusi 2017-aisiais tapti Lietuvos kultūros sostine bei kovoti dėl 2022-ųjų Europos kultūros sostinės titulo, iki 2019-ųjų padvigubinti finansavimą kultūrai ir parengti naują miesto kultūros strategiją, aiškiai išreiškė, kad kultūra šiandien tampa vienu pagrindinių miesto prioritetų. Tad tikiuosi, kad ir naujoji kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson, kuri, beje, turi ir klaipėdietiško kultūrinio įskiepio, savo darbais ir veikla nenukryps nuo šiuo metu išsakomų itin sveikintinų idėjų ir minčių apie būsimus ir tikrai reikiamus pokyčius šalies kultūros sektoriuje.

– Ne vienus metus pietinės Klaipėdos dalies gyventojus kamuoja iš Dumpių sklindantys nemalonūs kvapai. Ar savivaldybė turi svertų išspręsti šią problemą?

– Praėjusį ketvirtadienį Klaipėdos miesto savivaldybės taryba nusprendė kreiptis į Vyriausybę dėl Klaipėdos rajone, Dumpiuose, veiklą vykdančios bendrovės "Branda LT" skleidžiamų nemalonių kvapų.

Reaguodami į nuolat gaunamus gyventojų skundus, savivaldybės atstovai ir politikai kartu su valstybinių kontroliuojančių institucijų atstovais ne kartą lankėsi Dumpiuose esančioje įmonės "Branda Lt" kompostavimo aikštelėje. Nemalonių kvapų sklaidos priežastys ne kartą aptartos ir komitetų bei įvairių tarybų posėdžiuose. Deja, įmonė į valdininkų pastabas nereaguoja, o siūlomas įgyvendinti kvapus mažinančias priemones ignoruoja. Todėl miesto politikai nutarė pareikalauti šalies Vyriausybės pavesti atsakingoms institucijoms imtis realių veiksmų – įpareigoti bendrovę "Branda LT" ūkinę veiklą vykdyti uždarame kompostavimo reaktoriuje arba uždarame pastate su specialia ventiliavimo bei kvapus neutralizuojančia įranga, pateikti akredituotoje laboratorijoje atliktus oro taršos tyrimus, o, įmonei neįvykdžius minėtų reikalavimų, svarstyti "Branda LT" išduoto taršos leidimo galiojimą.

Pažymėsiu, kad kitos Dumpiuose veikiančios ir nemalonius kvapus pietinėje miesto dalyje skleidusios įmonės – bendrovės Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro Dumpių sąvartynas, įmonės "Klaipėdos vanduo" Dumpių nuotekų valykla ir bendrovės "Grigeo Klaipėdos kartonas" nuotekų valymo įrenginiai – tikrai efektyvias kvapų sklaidos kontrolės priemones jau įdiegė.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Gal pasakytų

kurią vietą Klaipėda užima pagal gyventojų išsikrausciusių nafik i užmiestį, kaimą, ar kokia netolimo kaimo lūšną?Nežiūrint ka miesto įmonės ima pelną(ko neturėtų daryti teikiančios paslaugas savivaldybės įmonės), vistiek liberalų valdomoje Klaipėdoje nemažėja mokesčiai.Na pasigirai,,mokate mažiau nei kiti.."tik ka nesijaučia nei velnio.///O miesto tvarkos skyrius panašus i razbainiku būri, katri nežinia kada užskris ir nežinia už ką(už ką, kaip žinome, norint galima bet kada rasti) įsuks i sikna baudą

Angliukai Rusena

Kas skaitys Vincą Mykolaitį Putiną, Kai Vladas Putinas šneka rusiškai. Ar grįš į gimtinę Vincas Trumpa, Kai Donaldas Trumpa jau nekalba lietuviškai

dar kartą nusivilta

Nebetikim Klaipėdos meru. Jis ir jo komanda niekada neatsižvelgia į gyventojų nuomonę. Neatsižvelgia todėl, kad jiems svarbu tik patiems naudingi sandoriai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS