Klaipėdiečiai pasigedo penkiakampės žvaigždės | kl.lt

KLAIPĖDIEČIAI PASIGEDO PENKIAKAMPĖS ŽVAIGŽDĖS

Daugiau nei dešimtmetį uostamiesčio legendinį barą "Piteris" puošusią raudoną penkiakampę žvaigždę susizgribta nuimti tik pastato renovacijos metu. Klaipėdiečius sudomino, kodėl šis ženklas staiga prapuolė nuo naktinio klubo stogo.

Daugiau nei dešimtmetį uostamiesčio legendinį barą "Piteris" puošusią raudoną penkiakampę žvaigždę susizgribta nuimti tik pastato renovacijos metu. Klaipėdiečius sudomino, kodėl šis ženklas staiga prapuolė nuo naktinio klubo stogo.

Pritaiko heraldikoje

Raudona penkiakampė žvaigždė ant minėto pastato kabėjo daugybę metų.

"Žvaigždė – vienas seniausių žmonijos simbolių, naudojamų daugelio šalių heraldikoje, todėl ją interpretuoti galima įvairiai. Viskas priklauso nuo konteksto", – teigė Klaipėdos miesto tarybos narys Vytautas Čepas. Jis pripažino, kad šiuo atveju kontekstas – ne visai "skanus".

Konkrečiai penkiakampė žvaigždė – apsaugos simbolis, kaip spėjama, atsiradęs Artimuosiuose Rytuose ir naudojamas siekiant pademonstruoti karinę galią.

Naktinio klubo "Piteris" vadybininkė teigė, kad prieš kurį laiką žvaigždę nuėmė pastato šeimininkai. Jos žodžiais, nuo senų laikų ant stogo riogsojusi ji niekam neužkliuvo, o pasigesta tik šiai prapuolus: "Žmonės pasiilgo ir net teiravosi".

Simbolis nekliudė

Taikos prospekte esantį pastatą administruoja bendrovė "Mūsų laikas". Jos vadovė Vida Šereikienė komentavo, kad aplinkinių pretenzijų dėl šio simbolio ji nesulaukė, tiesiog atėjo metas atsinaujinti.

"Norėjome truputį pasikeisti, pagražinti restoraną, o dar ir lankytojų dėmesį atkreipėme. Nors žvaigždė irgi nekliudė mūsų koncepcijai. Jokiu būdu nenorėtume, kad jai būtų prikergtas rusizmas", – sakė V.Šereikienė.

Pašnekovė aiškino, esą manantieji, kad ši žvaigždė – sovietinė simbolika, apsirinka.

"Neseniai atostogaudama mačiau ant mineralinio vandens buteliuko raudoną žvaigždę, kuri labai gražiai žiūrėjosi. Rusai neturėtų jos savintis. Nesame prieš nieką nusiteikę, o klientai, nesvarbu, iš Rusijos, Latvijos ar Lietuvos, visi laukiami", – patikino vadovė.

Atrodome "davatkiškai"?

Nors V.Šereikienė tvirtina priešingai, tačiau yra manančiųjų, kad "Piterio" žvaigždė – sovietinis reliktas.

Miesto tarybos narys V.Čepas pasakojo, kad pats baro pavadinimas jau suteikia savotišką kontekstą, susijusį su Spalio perversmu Rusijoje.

"Kontekstas – ne visai "skanus". Bet man netrukdo, lygiai taip, kaip netrukdo Vilniaus vamzdis. Į per daug jautrių asmenybių, atsigavusių po 25 metų, reakcijas nereikėtų kreipti didelio dėmesio. Sovietinius paminklus reikėjo nuversti dar praėjusiame amžiuje, ką būdamas tarybos pirmininku ir padariau. Tai yra patranka, Leninas, o likusios smulkmenos didelės reikšmės neturi. Dabar net įdomu pasižiūrėti. Juk tai buvo mano jaunystės laikai, valgydavome ten", – prisiminė jis.

Pašnekovas pabrėžė, kad žvaigždė gali turėti begalę reikšmių.

"O kas pasakė, kad žvaigždė yra sovietų išradimas? Klaipėdos herbe jų yra net 22. Todėl šiuo atveju labai svarbus kontekstas. Kitaip turėtume iš visų Lietuvos etnografinių sodybų ir muziejų išmesti lenktus pjautuvus, plaktukus. Labai "davatkiškai" atrodytume", – pastebi V.Čepas.

Anot jo, Klaipėdos herbo žvaigždės anuomet buvo papiktinusios net dvasininkus.

"Kai į heraldikos komisiją Vilniuje vežėme tvirtinti Klaipėdos herbą, didžiausią triukšmą sukėlė amžinąjį atilsį kunigas Alfonsas Svarinskas. Jis reikalavo žvaigždes išimti iš herbo. Mums teko ilgai aiškinti, kad žvaigždė nėra tik Sovietų Sąjungos simbolis. Kad ji atėjusi iš gūdžių viduramžių ir net antikos laikų", – teigė miesto tarybos narys.

GALERIJA

  • Po: atnaujinus pastato fasadą žvaigždė buvo nuimta.
  • Vytautas Čepas
Rašyti komentarą
Komentarai (21)

Hm

O jūs šešiakampės žvaigždės norėtumėt?

TAIP

tai raudonojo fashizmo simbolis,ir labai ilgai jis čia styrojo.Kažkas atėjo į protą ir nuėmė.Gal pabijojo sirų,kad neišsprogdintų.

Memel

Jus nishebrdai uzdrauskit dar parduotuvese megstamu politiku alu Heininken skarbonkese , dalba,,,bai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS