Klaipėdiečiai pasiilgo įvairiaspalvių žiedų | kl.lt

KLAIPĖDIEČIAI PASIILGO ĮVAIRIASPALVIŲ ŽIEDŲ

Prasidėjus pavasariniam žydėjimui, klaipėdiečiai skuba pasigrožėti įvairiaspalviais krūmais, medžiais, gėlėmis. Specialistai įspėja, kad kai kurie augalai savo kerinčiu rūbu džiugina labai trumpai.

Sode – apgultis

Uostamiestyje antra savaitė vyksta sakurų žiedų medžioklė. Miestiečiai pasigrožėti jais užsuka į Danės skverą. Šioje viešojoje erdvėje dar auga kelios išlikusios prieš 14 metų japonų dovanotos sakuros. Kiti medeliai neatlaikė atšiaurių uostamiesčio žiemų.

Netyla ir Klaipėdos universiteto Botanikos sodo telefonas. Miestiečiai domisi, kokie augalai jau žydi. Didžiausias dėmesys – magnolijoms.

"Žiedai traukia žmones. Visi laukia kažko naujo, įdomesnio, kad galėtų paganyti akis. Klaipėdoje nėra labai daug vietų, kur būtų galima pasigrožėti žiedais. Parkuose daugiau auga didieji medžiai", – pasakojo Klaipėdos universiteto Botanikos sodo vadybininkė Laura Normantė.

Anot jos, ypač daug žmonių čia apsilankė Motinos dienos savaitgalį: "Ir oras geras buvo, ir šeimos šventė, ir žiedai. Matyt, viskas susidėjo."

Trumpalaikė šventė

L.Normantė teigė, kad šiuo metu Botanikos sode žydi ankstyvosios sakuros. Kita, kuri yra vėlyvesnės rūšies, dar tik krauna pumpurus ir nudžiugins po savaitės.

"Sakurų žydėjimas trunka labai trumpai. Iki dešimties dienų. Dėl to Japonijoje visi ir skuba nusifotografuoti po šiais žydinčiais medeliais, išgerti arbatos ar surengti pikniką. Šventė – trumpalaikė. Ilgiau ji trunka, jei šalia susodintos kelių rūšių sakuros. Ankstesnės nužydi, o vėlyvesnės pradeda", – pasakojo vadybininkė.

Tuo pačiu metu kaip japoniškos vyšnaitės žiedais džiugina ir magnolijos. Pasak L.Normantės, jas vejasi ir vienas įdomesnių sodo augalų – migdolas. Džiugina ir tulpių kalnelis.

"Jei oras atšils, pražys ir kaukazinės slyvos, ir labiau dekoratyvi raudonlapė slyva, ir kiti lietuviški, įprastesni augalai", – kalbėjo vadybininkė.

L.Normantė tvirtino, kad žiedams labai kenkia stiprus vėjas. Papūtus jam, pradeda snigti baltais žiedlapiais, veikia ir šalnos. Kai kurių magnolijų žiedus paveikė šaltukas.

Planuoja sakurų parką

Ateityje uostamiestyje atsiras daugiau vietų, kur bus galima pasigrožėti žiedais. Prieš kelias savaites 11 japoniškų vyšnių pasodinta Debreceno gatvės ir Taikos prospekto kampe.

Jas miestui padovanojo klaipėdietis Stepas Kaktys ir Aleksandro Stulginskio universiteto 53-ios laidos miškininkai. Iš viso jų dėka mieste bus pasodinta 50 sakurų. Dar 39 medeliai išsirikiuos palei pėsčiųjų taką, vedantį nuo Debreceno aikštės iki Gedminų gatvės.

Debreceno gatvės ir Taikos prospekto kampe pasodintos 10–15 metų amžiaus japoniškos vyšnaitės Prunus Sargentii, atvežtos iš Vokietijos. Šios rūšies medeliai atsparūs šalčiams.

Įrengti sakurų parką uostamiesčio savivaldybė yra numačiusi prie Žvejų rūmų.

GALERIJA

  • Iniciatyva: 11 sakurų pasodinta Debreceno gatvės ir Taikos prospekto kampe.
  • Klaipėdiečiai pasiilgo įvairiaspalvių žiedų
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Kap būt

fainiai kad Klaipeda pataptu žydinti ir žalia.Kad visur augtu ir žydėtu.Kad užstotu medžia tuos apsilupusius namus.Kad oras but geresnis ir nesmirdėtu uosto i gamyklu pragaro smarvem____Ot tuomet vaizduočiau prieš atvažiuojančius vasaruotojus:D).Pasvajuokem

Saida

praeitą vasarą tikrai buvo daug gerų, gražių gėlynų, kurie traukė akį.Ir prie kurių atėjus norėdavosi prasėdėti kelias valandas, pasidžiaugti..Bet jų norėtūsi dar daugiau.Ir ne tik vasarą bet ir rudenį, pavasarį.Matant kad kai nori, tvarkytojai-prižiūrėtojai tikrai gali, manau kad nebūtų labai sunku.Žinoma, reikėtų pagalvoti apie daugiamečius augalus-mano įsitikiniu taip būtų pigiau

nagi

o kur alyvos, ersketrozes, jazminai?... Iskirsti, isnaikinti... Tuscia mieste, nyku... Paliekami tik keli medziai ar keli lepus, brangus sodinukai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS