Klaipėdoje renovuos dar 27 daugiabučius namus | kl.lt

KLAIPĖDOJE RENOVUOS DAR 27 DAUGIABUČIUS NAMUS

Klaipėdoje bus renovuoti dar 27 daugiabučiai namai. Papildomo šaukimo metu Aplinkos ministerija uostamiesčio savivaldybei skyrė didžiausią vietų skaičių, lyginant su kitais miestais. Įvertinta, kad daug klaipėdiečių nori atnaujinti namus ir jau yra tam pasirengę.

Išdalijo 100 vietų

Praėjusiais metais vykusio šaukimo metu Aplinkos ministerija buvo nustačiusi kvotas savivaldybėms, kiek daugiabučių namų gali renovuoti.

Uostamiesčio savivaldybei lėšos buvo numatytos 19 tokių pastatų modernizacijai. Norinčių buvo vos ne keturis kartus daugiau.

Dalis šalies savivaldybių neatnaujinimo tiek daugiabučių namų, kiek buvo joms leistas. Tad liko 100 laisvų vietų. Spalio pabaigoje pastarosios buvo paskirstytos devynioms savivaldybėms.

Klaipėdai leista teikti paraiškas 27 daugiabučių namų atnaujinimui – daugiausia pagal papildomą šaukimą Lietuvoje. Įvertinta, kad uostamiestyje yra daug tokių pastatų, kurie pasiruošę renovacijai.

„Matyt, įvertino, kad praėjusiais metais Klaipėdai teko mažai vietų, o norinčių buvo labai daug. Tai lyg kompensacija“, – tvirtino Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda.

Namus atrinko pagal kriterijus

Uostamiesčio savivaldybė pagal praėjusiais metais patvirtintus kriterijus atrinko 27 daugiabučius namus, kurie bus renovuojami. Vertintas pastato energijos suvartojimas. Pirmenybė teikta pastatams, kurių apšildymui jos sunaudojama daugiausia.

Didelis dėmesys kreiptas ir koks būstų savininkų požiūris į renovaciją, aktyvumas priimant sprendimą imtis darbų. Kuo daugiau pritarusių renovacijai, tuo didesnis balas atrenkant daugiabučius buvo skiriamas.

Papildomi balai namui buvo skiriami, jei šis yra miesto tikslinėje teritorijoje. Į pastarąją patenka Baltijos, Dubysos, Vėtrungės, Birutės, Rumpiškės ir Baltikalnės rajonai bei Danės upės pakrantės.

Vertintas ir name esančių butų skaičius. Didesnis balas buvo skiriamas namui, kuriame daugiau būstų. Renkantis namus renovacijai atsižvelgta ir į tai, kiek pastate yra savivaldybei priklausančių socialinių būstų.

Atkreiptas dėmesys ir į šalia stovinčius daugiabučius. Daugiau balų skirta, jei aplink daugiau renovuotų namų. Svarbus kriterijus – ir gyventojų skolos, dėl kurių bankas gali nesuteikti paskolos.

Modernizacijai atrinktų daugiabučių namų sąrašas jau skelbiamas. Jų atnaujinimo investicijų planai jau pateikti Būsto energijos taupymo agentūrai (BETAI) derinti.

„Šie namams jau užtikrintas finansavimas darbams. Iš 70 pastatų 45 jau buvo pasirengę ir pasitvirtinę investicinius planus. Tad iš jų atrinkome 27 pagal patvirtintus kriterijus“, – komentavo vadovas.

Jau gali teikti paraiškas

Likusieji daugiabučiai namai gali dalyvauti naujame Aplinkos ministerijos šaukime, kuris paskelbtas spalio pradžioje. Dalyvauti modernizacijos programoje jie gali ir per savivaldybę, ir tiesiai kreipdamiesi į BETĄ. Paraiškas galima teikti iki kitų metų vasario 1 d.

Daugiabučių namų atnaujinimo investicijų planai turi būti parengti pagal nuo lapkričio įsigaliojusį investicijų plano rengimo tvarkos aprašą bei patvirtinti butų ir kitų patalpų savininkų balsų dauguma. Pritarti turi ne mažiau 55 proc. pastarųjų.

Šio šaukimo renovacijai metu atsisakyta kvotų savivaldybėms. Ar skirti lėšas renovacijai, daugiabučiai namai bus vertinami šalies mastu.

Vienas Vyriausybės prioritetinių darbų – kompleksinės, kvartalinės renovacijos projektų įgyvendinimas. Būtent tokie pakils į sąrašo viršų šio šaukimo metu.

Bus vertinamas ir pastato energijos sutaupymas, CO2 – šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijos rodikliai. Taip pat bus atsižvelgta į atnaujinamą plotą – siekiant didesnio sutaupymo, prioritetas bus teikiamas didesniems daugiabučiams.

Sureitingavus paraiškas numatoma sudaryti pirmiausia finansuojamų projektų sąrašą. Į pastarąjį nepateksiančius numatoma įtraukti į rezervinį sąrašą, sudarant sąlygas juos įgyvendinti dar po metų.

Planuojama, kad šio etapo metu energiškai efektyviais taps ne mažiau 500 pastatų šalyje. Investuota bus 150 mln. eurų. Numatoma, kad valstybės parama sudarys 50 mln. eurų.

Programos dalyviai galės pretenduoti į 30 proc. valstybės paramą darbams. Didesnės kompensacijos galima tikėtis, jei įrengiamas atskiras arba modernizuojamas neautomatizuotas šilumos punktas, tam tikru būdu pakeičiama šildymo sistema, diegiamos papildomos priemonės. Tokiais atvejais skiriama dar 10 proc. dydžio parama.

Pagal šį kvietimą vykdomiems projektams taip pat numatoma 100 proc. apmokėti arba kompensuoti projekto parengimo, įgyvendinimo administravimo ir statybos techninės priežiūros išlaidas. Visiškai bus apmokėtos ir nepasiturintiems butų savininkams tenkančios išlaidos.

„Gyventojai dar turi laiko susitvarkyti užbaigti rengti, pakoreguoti, jei reikia investicinius planus, patvirtinti juos susirinkimuose ir kreiptis dėl paramos renovacijai“, – tvirtino direktorius.

Klaipėdoje bus renovuoti šie daugiabučiai namai:

Kretingos g. 16

V.Berbomo g. 13

Tilžės g. 22

Tilžės g. 33

Kadagių g. 9

Kadagių g. 11

Liepojos g. 2

L.Giros g. 6

Rumpiškės g. 2

Grįžgatvio g. 3

Vyturio g. 3

Laukininkų g. 5

Kretingos g. 49

Šilutės pl. 12

Herkaus Manto g. 30

Turgaus a. 2

Šaulių g. 27

Danės g. 33

Danės g. 7

Minijos g. 140,

J.Janonio g. 16

Jūros g. 9

Gulbių g. 2

J.Janonio g. 4

Pievų tako g. 12

Baltijos pr. 79

S.Šimkaus g. 12

Pagal papildomą šaukimą paraiškų kvotos paskirstytos savivaldybėms:

Klaipėdos miesto – 27

Vilniaus miesto – 16

Švenčionių rajono – 12

Palangos – 10

Kauno miesto – 8

Jonavos rajono – 8

Panevėžio miesto – 7

Alytaus miesto – 6

Šilutės rajono – 6

Panevėžio miesto – 7

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Gyventoja KLP

Kada renovuosite Mokyklos g.19 ?Butu žinoma labai gerai jeigu visus penkiaaukšcius renovuotumet baisus vaizdas taigi šalia senamiestis !!!

taip yra

kaip jus isivaizduojate pensinikui paimti paskola is banko namo renovacijai kokia cia logika ir kaip jam pragyventi jei jis gauna keketa euru daugiau kad jam nera silumos kompensacijos kokia nesamone visi pensininkai turi moketi puse renovacijos daugiausiai arba dar maziau

Danute to rajono gyventoja

kodel nerenuovuoja klaipedos miesto mokyklos gatves penkiaukscius namus , jie stovi prie gatves ir baisu vaizda rodo ypac mokyklos 21 namas po to tas bendrabutis, kiemas pilnas senu medziu ,uee tvarka
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS