Ko­kie Pa­lan­gos ku­ror­tui bu­vo 2017-ie­ji? | kl.lt

KO­KIE PA­LAN­GOS KU­ROR­TUI BU­VO 2017-IE­JI?

  • 14

Be­si­bai­gian­tys me­tai Pa­lan­gai bu­vo itin pro­duk­ty­vūs. Ku­ror­to me­ras Ša­rū­nas Vait­kus ak­cen­ta­vo, kad mies­te at­nau­jin­ta daug inf­rast­ruk­tū­ros, į ku­ror­tą pri­trauk­ta in­ves­ti­ci­jų, priim­ta svar­bių stra­te­gi­nių spren­di­mų. Anot me­ro, tei­gia­mais po­ky­čiais džiau­gia­si ne tik ku­ror­to gy­ven­to­jai, bet ir sve­čiai.

– Kaip ver­ti­na­te 2017-uo­sius? Ką jie at­ne­šė Pa­lan­gai?

– Tai bu­vo la­bai dar­bin­gi ir įtemp­ti, bet kar­tu ir sėk­min­gi me­tai. Kaip ir kas­met, Pa­lan­ga ne­nus­to­jo keis­tis, aug­ti, gra­žė­ti: sta­to­mi nau­ji ob­jek­tai, res­tau­ruo­ja­mi kul­tū­ros pa­vel­do ob­jek­tai, re­konst­ruo­ja­mos ku­ror­to gat­vės, tvar­ko­mos bei nau­jai įren­gia­mos vie­šo­sios erd­vės, di­de­lis dė­me­sys skir­tas pa­plū­di­miams ir jų inf­rast­ruk­tū­rai. Ne tik ku­ror­to gy­ven­to­jai, bet ir sve­čiai pa­ste­bė­jo bei įver­ti­no tei­gia­mus po­ky­čius.

Spar­čiai au­ga ir pri­va­čios in­ves­ti­ci­jos į ku­ror­tą. Jau iš­duo­tas sta­ty­bos lei­di­mas pa­sau­li­nio tink­lo vieš­bu­čiui „Mar­riott“ su di­de­liu svei­ka­ti­ni­mo cent­ru, tad ne­tru­kus pra­si­dės šio ob­jek­to sta­ty­ba. Šis vieš­bu­tis ke­ti­na pro­ce­dū­roms ir ba­sei­nams nau­do­ti jū­ros van­de­nį.

Įgy­ven­din­tas ir pir­ma­s sa­na­to­ri­jos „Eg­lė“ sta­ty­bų eta­pas, šiuo me­tu vyks­ta pro­jek­ta­vi­mo dar­bai – ne­tru­kus ku­ror­te bus pra­dė­ta sta­ty­ti mo­der­ni sa­na­to­ri­ja. Čia bus tei­kia­mos fi­zio­te­ra­pi­jos, ki­ne­zi­te­ra­pi­jos pa­slau­gos, gy­dy­mas bus tai­ko­mas mi­ne­ra­li­nio van­dens, pur­vo, per­li­nė­se ir ver­ti­ka­lio­se vo­nio­se.

Spar­čiai įgy­ven­di­na­mas ir ant­ra­s svei­ka­tin­gu­mo komp­lek­so „Gra­dia­li“ sta­ty­bos eta­pas – įren­gus nau­ją šio komp­lek­so kor­pu­są, at­si­ras dar dau­giau erd­vės, rei­ka­lin­gos teik­ti SPA, gy­dy­mo bei rea­bi­li­ta­ci­jos pa­slau­gas.

Pa­lan­gos mies­to gy­ven­to­jams be­si­bai­gian­tys me­tai svar­būs ne tik dėl tvar­ko­mos inf­rast­ruk­tū­ros bei į ku­ror­tą atei­nan­čių pri­va­čių in­ves­ti­ci­jų, bet ir dėl priim­tų spren­di­mų so­cia­li­nė­je sri­ty­je. Sa­vi­val­dy­bei pe­rė­mus ši­lu­mos ūkį iš pri­va­čios bend­ro­vės „Li­tes­ko“, šiais me­tais ši­lu­mos kai­ną mies­to gy­ven­to­jams pa­vy­ko su­ma­žin­ti 25 pro­c., karš­to van­dens kai­na su­si­trau­kė 15 pro­c. Šal­tas van­duo, ku­rio kai­na Pa­lan­go­je ne­ki­to nuo 2009 m. ir yra vie­na iš ma­žiau­sių Klai­pė­dos ap­skri­ty­je, šie­met taip pat at­pi­go – ne­pai­sant au­gan­čių iš­lai­dų, jo kai­na Pa­lan­go­je su­ma­žė­jo 5 pro­c. Šiais me­tais bu­vo priim­ta ir dau­giau mies­to gy­ven­to­jams svar­bių spren­di­mų.

Ge­ra ži­nia pa­lan­giš­kiams yra ir tai, jog Lie­tu­vos lais­vo­sios rin­kos ins­ti­tu­to pa­skelb­ta­me Lie­tu­vos sa­vi­val­dy­bių rei­tin­ge tarp 54 ša­lies ma­žų­jų sa­vi­val­dy­bių Pa­lan­ga užė­mė itin aukš­tą 3-ią vie­tą. Itin ge­rai įver­tin­ta in­ves­ti­ci­nė ap­lin­ka, ir tai džiu­gi­na. Ne ma­žau svar­būs ir pa­siek­ti re­zul­ta­tai švie­ti­mo, kul­tū­ros, so­cia­li­nė­je sri­ty­se.

Pa­lan­ga su­lau­kė ir di­džiu­lio tarp­tau­ti­nio pri­pa­ži­ni­mo – mū­sų mies­tui įteik­tas jau tre­čia­sis, prieš­pas­ku­ti­nis, Eu­ro­pos pri­zo ap­do­va­no­ji­mas – Gar­bės ženk­las. Šis ap­do­va­no­ji­mas su­tei­kia­mas už sa­vi­val­dy­bės in­dė­lį plė­to­jant tarp­tau­ti­nius san­ty­kius, pro­pa­guo­jant eu­ro­pi­nes ver­ty­bes, tad tai yra vi­sų ku­ror­to gy­ven­to­jų nuo­pel­nas.

– Ko­kie pro­jek­tai bu­vo rea­li­zuo­ti ar­ba baig­ti rea­li­zuo­ti šiais me­tais?

– Šiais me­tais ku­ror­te mies­te už­baig­tas ar pra­dė­tas įgy­ven­din­ti ne vie­nas svar­bus inf­rast­ruk­tū­ros plėt­ros pro­jek­tas: už­baig­tas bio­ku­ro ka­ti­li­nės sta­ty­bos pro­jek­tas bei Glo­bos na­mų re­konst­ruk­ci­ja, pra­dė­tas sta­ty­ti mies­to ba­sei­nas su svei­ka­tin­gu­mo cent­ru ir vie­šą­ja pir­ti­mi. Me­tų vi­du­ry­je su­lau­kė­me ir il­gai lauk­tos ži­nos – ne­skun­džia­ma nu­tar­ti­mi Klai­pė­dos apy­gar­dos teis­mo spren­di­mu Pa­lan­gos bend­ruo­me­nei bu­vo su­grą­žin­ta me­di­nė Kur­hau­zo da­lis. Jau ki­tą­met pra­si­dės šio ku­ror­to sim­bo­lio res­tau­ra­ci­ja.

Ypa­tin­gas dė­me­sys skir­tas kul­tū­ros pa­vel­do ob­jek­tams: baž­ny­čios bokš­te įreng­ta ap­žval­gos aikš­te­lė, at­nau­jin­ta Bū­tin­gės liu­te­ro­nų baž­ny­čia, už­baig­ta vi­los „Ana­pi­lis“ res­tau­ra­ci­ja, čia įkur­tas Pa­lan­gos ku­ror­to mu­zie­jus bei jau bai­gia­ma tvar­ky­ti šios vi­los ap­lin­ka.

Di­de­lis dė­me­sys skir­tas ir mies­to gat­vėms: be ki­tų, pa­mi­nė­ti­na re­konst­ruo­ta Gra­fų Tiš­ke­vi­čių alė­ja, su­tvar­ky­tas ir neį­ga­lie­siems pri­tai­ky­tas jū­ros link ve­dan­tis Li­no ta­kas, baig­ta Jū­ros gat­vės Šven­to­jo­je re­konst­ruk­ci­ja. Lie­tu­vos au­to­mo­bi­lių ke­lių di­rek­ci­ja be­si­bai­giant me­tams pa­si­ra­šė su­tar­tį su ran­go­vais, tad jau ki­tą­met pra­si­dės Kre­tin­gos gat­vės ruo­žo – įva­žos į mies­tą – re­konst­ruk­ci­ja.

Tvar­ko­mos ne tik mies­to gat­vės, bet ir vie­šo­sios erd­vės, re­no­vuo­tų dau­gia­bu­čių na­mų kie­mai, di­de­lis dė­me­sys skir­tas mies­to švie­ti­mo įstai­gų mo­der­ni­za­ci­jai, so­cia­li­niams klau­si­mams.

Kal­bant apie ku­ror­to sve­čiams svar­bią mies­to inf­rast­ruk­tū­rą, ver­ta pa­mi­nė­ti, kad šiais me­tais kon­ce­si­nin­kui per­duo­tas kem­pin­gas, ne­tru­kus kon­ce­si­nin­kui bus per­duo­ta ir kon­cer­tų sa­lė.

– Ko­kie di­džiau­si iš­šū­kiai, pro­jek­tai ir per­mai­nos Pa­lan­gos lau­kia 2018-ai­siais?

– Kal­bant apie svar­biau­sius ki­tų me­tų dar­bus, pir­miau­sia pa­mi­nė­ti­nas Pa­lan­gos mies­to ba­sei­nas su svei­ka­tin­gu­mo cent­ru ir vie­šą­ja pir­ti­mi. Sta­ty­bos jau vyks­ta, šis ob­jek­tas du­ris vi­suo­me­nei at­vers jau 2018-ųjų pa­bai­go­je, per Ka­lė­das.

Ki­tą­met im­si­mės įgy­ven­din­ti ir ki­tą vi­suo­me­nės la­bai lau­kia­mą pro­jek­tą – Šven­to­ji iki šiol ne­tu­rė­jo cent­ri­nės aikš­tės, tad 2018-ai­siais pra­dė­si­me jos sta­ty­bą. Nea­be­jo­ju, kad, įgy­ven­di­nus šį pro­jek­tą, nau­jo­ji aikš­tė taps ne tik Šven­to­sios puoš­me­na, bet ir šven­to­jiškių bei ku­ror­to sve­čių mė­gsta­ma su­si­ti­ki­mų vie­ta.

Ka­dan­gi šie me­tai Pa­lan­gos bend­ruo­me­nei bu­vo sėk­min­gi spren­džiant Kur­hau­zo me­di­nės da­lies klau­si­mą, jau ki­tais me­tais pra­dė­si­me šios Kur­hau­zo da­lies res­tau­ra­ci­ją. Be ki­tų dar­bų, di­de­lį dė­me­sį skirsime gy­ve­na­ma­jai ku­ror­to gy­ven­to­jų ap­lin­kai, dau­gia­bu­čių na­mų kie­mams, so­cia­li­niams ir ki­tiems klau­si­mams.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Nojau

ar tavo vardas ne Šarūnas?

Manau

Palanga puikiai tvarkoma, vejasi Druskininkus.

zina

na jau nesakykite kad meras nieko nepadare visiems neitiksi
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS