Košmaras: uostamiesčio kiemuose – anarchija | kl.lt

KOŠMARAS: UOSTAMIESČIO KIEMUOSE – ANARCHIJA

Daugybę metų dėl vietos daugiabučių namų kiemuose kovojantys vairuotojai jaučiasi tarsi gyvenantys anarchijos laikais. Automobiliai "numetami" krepšinio aikštelėse, autobusų stotelėse, ant vejos. Pažeidėjai tikina neturintys kito pasirinkimo, o situacija – išties kritinė.

Vietoj krepšinio – mašinos

Mažajame Kaimelyje gyvenantis Giedrius su vaiku išėjo į kiemą pažaisti krepšinio.

Tačiau šių planų klaipėdiečiams tądien teko atsisakyti.

Vyrą ne juokais įsiutino po pat krepšiu tarsi tyčia paliktas automobilis.

"Manėme kamuolį į krepšį pamėtysime, bet, kiek supratau, žaidimų aikštelė skirta šio "kibiro" savininko asmeninėms reikmėms. Aš suprantu, kai vakarais po darbų kiemai būna prikimšti automobilių, bet kam taip elgtis apie 16 val., kai pilna laisvų vietų", – nesuprato Giedrius.

Jis nufotografavo pažeidimą ir informaciją su nuotraukomis perdavė Klaipėdos policijos pareigūnams.

Dabar jo savininkas tegul laukia baudos.

"Nenorėjau vaikui blogo pavyzdžio rodyti, bet labai knietėjo pamėtyti į krepšį. Ir visai nesvarbu, kas būtų atsitikę automobilio stogui. Dabar jo savininkas tegul laukia baudos, gal kitą kartą tai šiek tiek privers pamąstyti, kad čia yra vaikų žaidimo vieta", – nepasitenkinimą liejo klaipėdietis.

Iš pykčio aplamdė kapotą

Giedrius pabandė sugėdinti pažeidėją socialiniame tinkle "Facebook" ir netrukus sulaukė gausybės komentarų lavinos.

Didžioji dalis internautų taip pat buvo griežti.

"Padangas pradurčiau." "Kažkada ir mums taip specialiai užstatė. Sakau: ponas, patraukite, o jis man: kur noriu, ten statau. Gaila, geras kapotas buvo. Pora metimų ir nuo smūgio sulinko. Senis nedrįso nė pusės žodžio pasakyti." "Policiją iškvieti, ir tralu išveža mašiną", – patarimų negailėjo komentatoriai.

Kiti buvo nuosaikesni: "Iškart automobilio savininkas teisiamas. Supratingumo reikia. Gal žmogui kas nors atsitiko, juk visko gyvenime būna."

"Kas gyvena šiame rajone, supranta, kokia beviltiška situacija kiemuose. Daugiabučių daug, o stovėjimo vietų – mažai. Mašinų kasmet tik daugėja. Tad visai nenuostabu, kad žmonės važiuoja ant žolynų ar į tą pačią krepšinio aikštelę. Žinoma, viskas turi ribas. Pats mačiau, kaip moteris paliko po krepšiu, nors aplink buvo tikrai daug vietos. Matyt, toks charakteris, nepasimoko iš savo klaidų. Nesutinku tik su tuo, kad gyventojai kviečia policiją vakarais, kai visi grįžta po darbų ir realiai nėra kur dėti mašinos. Būna, kad tuo pat metu nubaudžia apie 30–40 vairuotojų. Vargu ar visi jie kvailiai ir nemoka Kelių eismo taisyklių. Tiesiog situacija kritinė", – argumentus išsakė Kretingos gatvėje gyvenantis Einius.

Kaimynai vos nesusimušė

Kai kurie pažėrė kritikos Klaipėdos savivaldybės darbuotojams.

Esą per daugybę metų automobilių statymo situacija mieste nė kiek nepasikeitė.

"Turėtume atsibusti ir paklausti valdininkų, kur mūsų mokesčių mokėtojų pinigai nukeliauja, kad niekas nebegali aikštelių atnaujinti. Kaip suprantu, užmigome letargo miegu ir palikome šią problemą likimo valiai. Kur kam patogu, ten ir stato. O ką daryti, kai grįžti 18 val. po darbo namo ir vienintelė alternatyva yra žolynas. Arba kažkam užtverti kelią. Dėl to vieną kartą vos nesusimušiau su kaimynu", – širdo Žilvinas.

"Savivaldybės klerkai, tarybos nariai problemą sprendžia tik iš savo vežėčių, kai kurie miestą mato kaip "nuosavą" stovėjimo aikštelę arba atvažiuoja iš užmiesčio ir nelabai ką supranta. Tai numeta šį klausimą vietinei savivaldai spręsti. Jokio planavimo, jokio supratimo, kad tos mašinos vis tiek bus, vis tiek visi jomis važiuos", – apmaudavo kitas klaipėdietis.

Tampa kiemų šeimininkais

Neretai daugiabučių kiemų aikštelėse nustatoma ir sava tvarka.

Dienraštis jau rašė apie gudragalvį, kuris Debreceno gatvėje ne tik nelegaliai įsirengė dvi asmenines vietas automobiliui, bet dar ir pažymėjo jas savosios mašinos valstybinio ženklo numeriu.

Būta ir tokių atvejų, kai kaimynai savavališkai įrengė užkardą ar Taikos prospekte pastatė rankų darbo kartoninį neįgaliojo ženklą.

Net ir menkiausias ženklinimas daugiabučių namų aikštelėse turi būti suderintas su Transporto skyriumi, o privačiose valdose – su policija.

Pažeidėjui – 15 eurų bauda

Nusižengę vairuotojai papuola į kontrolierių akiratį.

Gyventojų skundus nagrinėja Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius kartu su Klaipėdos policija.

Krepšinio aikštelę Kretingos gatvėje okupavęs vairuotojas veikiausiai neišvengs administracinės atsakomybės.

"Jūsų nurodytas adresas mums yra žinomas ir įtrauktas į patikrinimų sąrašą", – patikino Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Vilius Valys.

Už transporto priemonių statymą sporto aikštelėse ar kitokį automobilių statymo tvarkos pažeidimą numatyta bauda nuo 30 iki 90 eurų.

Per metus padarius vieną pažeidimą pagal tą patį straipsnį taikomas administracinis nurodymas lygus pusei minimalios baudos – tai yra 15 eurų.

Iškalbinga statistika

Pažeidimai, susiję su automobilių statymu, sudaro didžiąją dalį Viešosios tvarkos skyriuje surašomų administracinių nusižengimų.

"Skaičiai – neapsakomai dideli. Apie 9 tūkst. administracinių nusižengimų protokolų šiais metais. Daugiau kaip pusė jų – už automobilių statymo tvarkos pažeidimus. Tiesa, didžioji dalis yra ne miegamuosiuose kvartaluose, o centrinėje miesto dalyje, senamiestyje", – informavo Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vadovė Kristina Vintilaitė.

Į miegamuosius rajonus kontrolieriai važiuoja tik sulaukę gyventojų skundų.

"Patys suprantame – kol nebus išspręsti plotų didinimo daugiabučių namų kiemuose klausimai, negalì užsisėsti ant žmonių ir aršiai kontroliuoti. Nebent tai yra piktybiniai pažeidimai, sukeliantys grėsmę aplinkinių gyvybei ir sveikatai", – tikino K.Vintilaitė.

Žada per tūkstantį naujų vietų

Vis dėlto jau netrukus kai kuriems klaipėdiečiams gyvenimas turėtų palengvėti. Savivaldybė pradėjo vykdyti daugiabučių namų kiemų tvarkymo programą.

Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda patikino, kad jau greitai vietos gyventojų automobiliams bus gerokai daugiau.

Iš viso šiai programai įgyvendinti šiemet žadama atseikėti 1,3 mln. eurų. Kitąmet – dar apie 700 tūkst. eurų.

Per kelerius metus daugiabučių namų kiemuose turėtų atsirasti per tūkstantį naujų vietų. Vien šiemet numatyta suprojektuoti 400.

Miesto ūkvedžio žodžiais, tai darbas, kurio neįmanoma atlikti per sekundę, dieną ar metus. Procesą įrėmina biurokratiniai niuansai.

"Reikalingi rimti projektavimo darbai, paskui konkursai, statybos. Yra tam tikri reglamentai, kurie neleidžia net savivaldybei savavališkai elgtis greituoju būdu", – aiškino L.Dūda.

Metų pabaigoje kiemai bus pradėti plėsti ir šiaurinėje, ir pietinėje miesto dalyse.

"Žinome, kad gyventojai skundžiasi, todėl ir darome. Kaip tik trečiadienį buvome susirinkę ir svarstėme keturių kvartalų projektus. Kyla visokių problemų. Nėra taip paprasta, kad, kiek sugalvojai, tiek ir pridarei vietų. Kiemai bus išplėsti tiek, kiek leis galimybės", – sakė pašnekovas.

Direktoriaus teigimu, darbus planuojama užbaigti iki 2020 m., o prireikus šis terminas bus pratęstas.

GALERIJA

  • Netvarka: gyventojai žodžiu ir raštu skundžiasi valdininkams dėl automobilių Nidos gatvėje.
  • Nepakantumas: klaipėdiečiai dėl mašinomis užgrūstų kiemų ir jų keliamos taršos teigė bijantys praverti namų langus.
  • Išmonė: kai kurie automobilius „numeta“ ir autobusų stotelėse.
  • Grūstys: be vietos nuosaviems automobiliams liekantys pietinės miesto dalies gyventojai iš nevilties skėsčioja rankomis.
  • Košmaras: uostamiesčio kiemuose – anarchija
  • Košmaras: uostamiesčio kiemuose – anarchija
Skaitytojo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (38)

Joriui

manau problema tame, kad didžioji dalis butų yra nuomojami , o nuomininkui nereikia nei gėlių balkonuose , nei sutvarkytos aplinkos . Kiek matau iš savo daugiabučio lango - gėlės tik butų savininkų languose. Mano laiptinėje nuomininkai ant pašto dėžutės flamasteriu užrašė - reklamos nepageidauja , pamačiau ir užlipdžiau centus kainuojantį lipduką , o nuomininko paprašiau nuvalyti užrašą , nes gadina laiptinės vaizdą ,deja .....užrašas likęs iki dabar . Apie ką dar galima kalbėti su tokiais ?

Lina

kur statyti masina jei nera vietos kieme? gatveje?kur? ir jei automobilis darbo priemone siais laikais...savivaldybe gudri po pirmo paleido viesosios tvarkos tvarkytojus kad zmoniems baudas israsinetu o kad visi mokame kiemu mokescius keliu mokescius ...o aiksteliu tai nedaro as manau reiketu susivienyti visiems gyventojams ir paduoti savivaldybe i teisma kad nesutvarko kiekus o baudas siuncia.... kokie kiemu keliai ?tai gal dar patiems ir aiksteles susitvarkyti jau taip viska tvarkome valome priziurime ir vasara ir ziema ....cia mano kiemas tai ka noriu ta ir darau nes as uz ji moke

Teisingai

kad stato mašinas krepšio aikštelėj, reikia futbolą gerbt ir mylėt, nes tik šis sportas yra nr1 visam pasaulyje:)o krepšis jau praėjusių laikų melodija
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS