Kova dėl medžių tęsiasi | kl.lt

KOVA DĖL MEDŽIŲ TĘSIASI

Grupė iniciatyvių klaipėdiečių įtaria, kad medžiai mieste šalinami neskaidriai. Esą ekspertai, turintys "keistų ambicijų", sąmoningai pritaria kai kurių brandžių medžių naikinimui uostamiestyje. Būtent todėl inicijuota peticija, kuria miestiečiai tikisi sustabdyti šį nevaldomą procesą.

Inicijavo peticiją

Puslapyje peticijos.lt neabejingi klaipėdiečiai kviečiami prisidėti prie miesto žaliųjų plotų išsaugojimo.

"Norime, kad senųjų medžių kirtimas Klaipėdos mieste taptų išimtiniu įvykiu, bet ne įprastu reiškiniu. Manome, kad Klaipėdos valdžia turėtų išsamiau svarstyti ir įvertinti situaciją bei galimas alternatyvas, prieš nusprendžiant kirsti senuosius miesto medžius, atsisakyti senųjų medžių pjovimo vajaus", – teigia peticijos iniciatoriai.

Toliau Klaipėda lyginama su senosios Europos miestais, kur gausu senų medžių, kurie yra saugomi ir stengiamasi juos išlaikyti, bet "susidaro įspūdis, kad Klaipėdoje želdynai tvarkomi labai atsainiai".

Esą žaliausi miestai laikomi dideliu pranašumu ir jų gyventojai džiaugiasi išsaugoję savo žaliuosius plotus ir žaliuosius koridorius, o Klaipėdoje esą viskas vyksta priešingai.

"Siekiame, kad, nusprendus kirsti medžius, miestiečiams būtų viešai ir aiškiai pateikiama informacija apie konkrečius ketinamus kirsti medžius, nurodant priežastis, išvadas dėl jų būklės, numatomo atsodinimo bei kas, kokiais pagrindais atliko ekspertizę ir pateikė išvadas. (…) Prašome viešinti ekspertus, pagrįsti, kad jie yra nepriklausomi, kad jie nėra susiję su paslaugas teikiančiomis įmonėmis, kad negauna iš to naudos. Kadangi atsiranda nesutarimų, gali formuotis konfliktinės situacijos, todėl viešumas yra būtinas", – dėstoma peticijoje, kurią jau pasirašė daugiau nei pusė tūkstančio žmonių.

Akiratyje – K.Donelaičio aikštė

Artimiausiu metu turėtų būti atnaujinta K.Donelaičio aikštė, kurios skiriamasis ženklas – brandžios mažalapės liepos.

Didžiąją dalį jų pagal projektą teks išpjauti. Išvadas dėl šių liepų būklės dar 2013 m. lapkritį pateikė želdinių ekspertė Rita Nekrošienė.

Konstatuota, jog "medynas gana tankus, augalų vegetacijos laikotarpiu ši teritorija būna užpavėsinta, nejauki ir neestetiška". Taip tada pasirodė augalų ekspertei.

Tyrimo metu buvo apžiūrėti 89 medžiai. Atliktas vizualus jų fizinės būklės vertinimas ir nustatyta, kad šiame želdyne 90 proc. medžių yra patenkinamos ir blogos būklės, nes pasvirę, pažeisti kamieno puvinio, kiti su drevėmis. Esą per kamienų ir šakų žaizdas lengvai prasiskverbia ligų sukėlėjai, apsigyvena kenkėjai.

"Tokių medžių jau neįmanoma išgelbėti, tikėtina, kad ateityje jų būklė blogės. Siekiant suformuoti estetišką-ekologišką aplinką, rekomenduojama K.Donelaičio aikštėje pakeisti visus želdinius naujais", – tokias išvadas pateikė R.Nekrošienė.

Kovotojai rankų nenuleidžia

Pasipiktinimas dėl R.Nekrošienės išvadų privertė dėl medžių išlikimo kovojančius klaipėdiečius inicijuoti dar vieną medžių ekspertų patikrinimą, kurio išvados jau nebuvo tokios radikalios.

Dendrologų komisija rekomendavo palikti autentišką liepomis apželdintą aikštę, nes tai primena ir Klaipėdos miesto istoriją, kurią esą atspindi ne tik architektūra, bet ir istoriniai želdiniai.

Pašalinti siūlė tik vieną kitą medį, o K.Donelaičio skvero struktūrą sudarančias paveldines liepas rekomendavo formuoti ir prižiūrėti padedant profesionaliems arboristams.

Tačiau, regis, miestas neatsisako savo ankstesnių ketinimų, todėl, baimindamiesi senųjų liepų sunaikinimo, klaipėdiečiai ėmėsi dar vienos pilietinės iniciatyvos.

"Turbūt viena peticijos priežasčių yra ta, kad Klaipėdoje susidarė keista situacija, kai kažkokie medžių ekspertai, medkirčių "užsakymu" nustato, kad medžiai serga, paskui juos išpjauna, sodina naujus, ir visi patenkinti. Aišku, kad ne visi turi materialinės naudos, bet tenkina savo keistas ambicijas", – pastebėjo peticiją palaikantis klaipėdietis Kęstutis M.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

dina

kiek Londone dideliu medziu ir audros dazniau prauze...ir nieko...o paistalai kad mieste nereikia dideliu medziu skamba daugiau nei kvailai... Dideli medziai miestu puosmenos. o Kaune prie Akropolio bent man negrazu...

Martynas

Šiaip miete dar labai daug senų aptręšusių, aukštų medžių, kurie auga virš penkiaaukščių namų. Tokie nėra skirti moderniam miestui. Tvarkant erdves nereikia jų gailėti, nes jei ne miestas tai gamta pati nulauš per audras ir tokiu atveju gali pridaryti daugiau žalos. Miesto erdvėse reikia žemaūgių, vienodo dydžio kultūrinės veislės augalų taip pat ir kultūrinių medelių. Nemanau, kad mietas viską iškirtęs taip paliks, pažiūrėkite kitas jau sutvarkytas erdves, galbūt nevaikštote ir nematote?

Zenonas Priekuliškis

Manau, kai kur yra perdėta meilė medžiams. Suprantu, kad jie yra gyvi ir nori gyventi. Tačiau matosi nuotraukoje jau virstantį, manau būtina šalin i, kol nepridarė problemų. Kad medžiai nepajaustų skausmo, juos reikia pjauti tik žiemą, kai jie užmiega, esant šaltukui.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS