Kovai su tarša Klaipėdoje – nauji metodai | kl.lt

KOVAI SU TARŠA KLAIPĖDOJE – NAUJI METODAI

Klaipėdiečius varginančios kvapų, taršos ir triukšmo problemos pastaruoju metu kelia nenumaldomas aistras. Reaguojant į tai miesto mero pavedimu sudaryta operatyvaus reagavimo tarpžinybinė grupė.

Padidėjusi oro tarša centrinėje miesto dalyje, Vitės kvartale bei nosį riečianti smarvė pietinėje Klaipėdos pusėje ant kojų sukėlė ir kontroliuojančias tarnybas, ir valdininkus.

"Šią vasarą Klaipėda susidūrė su išskirtinėmis miesto oro taršos ir triukšmo problemomis bei tenka konstatuoti, kad visas iki šiol su atsakingomis institucijomis ir įmonėmis sutartas ar jau įgyvendintas priemonių paketas vis dar neduoda laukiamų rezultatų. Todėl norint pasiekti akivaizdų proveržį šioje situacijoje, būtina imtis ir išskirtinių veiksmų", – sakė Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Operatyvaus reagavimo tarpžinybinė grupė miesto oro taršos ir triukšmo valdymui bus analogiška Klaipėdos savivaldybės ekstremaliųjų situacijų valdymo grupei.

"Tikimės, kad tai leis ne tik visoms atsakingoms savivaldos ir valstybės institucijoms operatyviai bei vieningai reaguoti į kylančias miesto oro taršos bei gyventojams ramybės neduodančio triukšmo problemas, bet ir padės užkirsti kelią naujiems aplinkos taršos židiniams mieste atsirasti. Apie glaudesnį bei efektyvesnį tarpinstitucinį bendradarbiavimą penktadienį jau sutarta ir su Sveikatos apsaugos ministerija", – išplatintame pranešime teigė V.Grubliauskas.

Praėjusį penktadienį savivaldybės vadovai nusprendė skubiai ieškoti galimybių oro taršos matavimams panaudoti Klaipėdos universiteto turimą mobilią oro taršos tyrimų laboratoriją.

Tuo pat metu pradedami rengti ir nauji savivaldybės aplinkos monitoringo programos papildymai, leisiantys efektyviau spręsti miesto oro taršos ir triukšmo problemas.

Dienraštis rašė, kad Klaipėdos rajono Ketvergių kaimo bendruomenė kartu su kitais nepakeliamo tvaiko neapsikentusiais klaipėdiečiais patys ėmė ieškoti taršos kaltininko.

Kol atsakingos institucijos skėsčioja rankomis ir negali įvardyti smarvės šaltinio, žmonės mano, kad viena teršėjų – įmonė "Grigeo Klaipėda" ir jos valymo įrenginių šuliniai su vantuzais, kitaip tariant, nuorintuvai.

Po susitikimo su meru bendrovės "Grigeo Klaipėda" generalinis direktorius Vidas Beržonskis aiškino, kad įmonė yra socialiai atsakinga, nuo 2014-ųjų aktyviai bendrauja su gyventojais ir aiškiai deklaruoja, jog gamybinis procesas yra nepertraukiamas.

Generalinio direktoriaus žodžiais tariant, nuotekų valykla – ne saldainių fabrikas, tačiau kiekvienais metais didinamos investicijos kvapams eliminuoti.

Miesto meras pripažino, kad valstybinės institucijos dėl įvairių priežasčių negebėjo pasiekti ryškaus proveržio šioje smirdančioje istorijoje, todėl būtina imtis drastiškų sprendimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Karklų g

Sveiki, mes taip pat gyvenam Karklų g 17 name. Tai galiu pasakyti, kad tikrai nespėjam valyti palangių, grindų... Kiekvieną dieną skuduras juodas....

motas

Kodel ne laistom gatviu?O todel kad laistytuvai kazkam yra prakalti,ir vietoj ju Melnragei isdygo namai .

artistai

Vakar Lėbartų kapinėse, centre, nuo 15 valandos smirdėjo kokčiai. Tvarkiau sūnaus, tėvų kapus daugiau kaip valandą, smarvė net pykino. Kapai- ne gyvenamas būstas, galima pakentėti... Tik kada nustos dabartinė miesto valdžia tyčiotis iš gyventojų, nusipirkusi" Sveiko miesto" vardą?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS