Ligoninės Palangoje gali nelikti | kl.lt

LIGONINĖS PALANGOJE GALI NELIKTI

Jei Palangos savivaldybė medicinos priežiūrai neskirs pakankamai lėšų, šiame mieste žmonės sulauks tik šeimos gydytojo, greitosios medikų pagalbos ir slaugos.

Balansuoja ties bankrotu

Vakar Jūrininkų ligoninės, kuriai priklauso Palangos sveikatos priežiūros centras, vyriausiasis gydytojas Jonas Sąlyga dėl nuostolingai dirbančios gydymo įstaigos susitiko su kurorto meru bei už sveikatos apsaugą atsakingais politikais.

Ligoninės vadovas tikisi, kad ant bankroto ribos balansuojančiai gydymo įstaigai bus skirta daugiau lėšų. Pernai palangiškiai Sveikatos priežiūros centrui skyrė 40 tūkst. litų. Šiemet kol kas biudžetas nepatvirtintas.

"Aplinkinės Kretingos, Gargždų savivaldybės finansuoja sveikatos paslaugų teikimą, ir ne po vieną milijoną. Palanga pinigų skiria labai minimaliai, dėl to mūsų įstaiga dirba nuostolingai", – prašymą motyvavo J.Sąlyga.

Palangos gyventojai – vieni seniausių Lietuvoje, tad jų sveikatos priežiūra kainuoja brangiau. Vasarą kurortas sulaukia apie 400 tūkst. poilsiautojų, jiems taip pat dažnai prireikia medikų pagalbos.

"Palangos biudžetas didėja, bet miesto sveikatos apsaugai iš viso skiriama tik 200 tūkst. litų. Akivaizdu, kad taip negali būti", – įsitikinęs J.Sąlyga.

Prašė beveik milijono

Palangos meras Vytautas Stalmokas "Klaipėdai" sakė, jog gydymo įstaigos prašymas dėl finansinės paramos greičiausiai bus svarstomas kitą savaitę.

Iš Palangos savivaldybės ligoninė prašė beveik milijono litų. V.Stalmoko nenustebino gana didelė suma. Jis teigė suprantąs, kad, norint išlaikyti darbuotojus ir teikti visas paslaugas, prašyti mažiau neišeina.

Biudžetas dabar jau atiduotas svarstyti, tad meras negalėjo atsakyti, ar atsiras papildomų pinigų gydymo įstaigai gelbėti.

"Šią dieną tiek neturime", – pripažino V.Stalmokas, paklaustas dėl galimybės skirti prašomą sumą.

Kentės pacientai

Pasak J.Sąlygos, jei daugiau nei iki šiol pinigų nebus skirta, kurorto gydymo įstaigos lauks restruktūrizacija – bus atsisakyta nuostolingai dirbančių skyrių, o tokių čia yra dauguma. Tęsti veiklą būtų palikta tik greitoji medicinos pagalba, slaugos bei palaikomojo gydymo skyrius ir ambulatorinė konsultacija.

"Be papildomų investicijų iš biudžeto sunku išlaikyti tokią gydymo įstaigą. Tada kentės Palangos gyventojai ir poilsiautojai. Mes šito nenorime", – neslėpė ligoninės vadovas.

Skolos Sveikatos priežiūros centrą persekioja penkerius metus, nuo prijungimo prie Jūrininkų ligoninės. Praėjusių metų pabaigoje jos siekė beveik milijoną litų.

Bristi iš skolų bandoma pertvarkant gydymo įstaigos veiklą. Etatų skaičius sumažintas nuo 206 iki 160, darbo neteko 16 žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Nika

Maža bėda, jog Palangoje ligoninės neliks, niekas ten nenori gydytis.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS