Ligonių kasos lieka be vietos? | kl.lt

LIGONIŲ KASOS LIEKA BE VIETOS?

Beprecedentis atvejis – Klaipėdos teritorinėms ligonių kasoms nurodyta išsikelti iš savivaldybės nuomojamų patalpų, nors sutartis su miestu galiojo iki kitų metų kovo pabaigos. Į jų vietą turėtų įsikraustyti žemėtvarkininkai, kuriems esą pritrūko vietos miesto rotušėje.

Netikėtas reikalavimas

Klaipėdos teritorinių ligonių kasų vadovas Alfridas Bumblys teigia buvęs priblokštas, kai gavo raštą iš savivaldybės, kur nurodyta, jog nutraukiama įstaigos nuomos sutartis Pievų Tako gatvėje, kur Teritorinės ligonių kasos veikia nuo 2006-ųjų.

"Išsiuntinėjau visiems miesto tarybos nariams žinią su šia informacija, žiūrėsime, kaip reaguos politikai į šitą dalyką. Gal tai yra savivaldybės administracijos kažkokia savivalė? Čia nepaisomi ne tik mūsų įstaigos, bet ir visų Klaipėdos gyventojų interesai. Mes neturime kur išsikelti. Mes šiaip išeiti negalime, juk informacinėmis sistemomis esame sujungti ne tik su uostamiesčio, bet ir su visos Lietuvos gydymo įstaigomis", – aiškino A.Bumblys.

Klaipėdos teritorinės ligonių kasos užima daugiau nei 600 kv./m plotą Pievų Tako g. 38, ten dirba apie pusė šimto žmonių. A.Bumblys savivaldybės raštą gavo spalio 25 d., jį pasirašė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas.

"Mums pranešė, kad mes iki gruodžio 20 d. turime išsikelti iš šitų patalpų. Nors pagal mūsų sutartį su miestu šitą klausimą turėjome spręsti 2018 m. kovo 30 d. Buvau pas administracijos direktorių, bandžiau aiškintis, kas nutiko, man pasakė, kad savivaldybės patalpos turi nešti naudą, o mes dabar turime panaudos sutartį. Man patvirtino, kad yra kas nuomosis mūsų užimamas patalpas iš savivaldybės", – pasakojo A.Bumblys.

Palies miestiečių interesus?

Teritorinių ligonių kasų vadovas nustebo, kodėl pirmiausia ne jiems buvo pasiūlyta nuoma, nes įstaiga jau vienuolika metų čia veikia, patalpas suremontavo, pritaikė neįgaliesiems. A.Bumblys nenusiteikęs taip skubiai išsikelti. Jam buvo pažadėta šį klausimą spręsti.

Lapkričio 9 dieną įstaigos vadovas išsiuntė raštą į savivaldybę, kad Teritorinių ligonių kasų iš nuomojamų patalpų Pievų Tako gatvėje neiškeldintų, tačiau jokio atsakymo nesulaukė.

"Per tą laiką mums jau paskambino iš Nacionalinės žemės tarnybos Klaipėdos skyriaus ir klausinėjo, kada mes išsikraustysime, nes jie skuba į tas patalpas įsikelti. Gal savivaldybė nežino, bet mes per dieną priimame tūkstančius interesantų, tarp jų ir neįgaliųjų, ir pensininkų. Nežinau, kas bus, jei mes naujas patalpas rasime, pavyzdžiui, ne Klaipėdoje, o Gargžduose, Kretingoje ar Palangoje. Įdomu, kaip Klaipėdos gyventojai į tai sureaguotų?" – svarstė A.Bumblys.

Rotušės perėmimo planas

Klaipėdos savivaldybės Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis patvirtino, kad Klaipėdos teritorinės ligonių kasos raginamos išsikelti, nes esą savivaldybė nori tas patalpas suteikti kitam naudotojui.

"Žinau, kad sutartis baigiasi kitų metų kovo pabaigoje, bet savivaldybė, kaip patalpų savininkas, gali bet kada nutraukti sutartį, prieš mėnesį įspėjusi panaudos gavėją. Tų patalpų labai reikia Nacionalinei žemės tarnybai. Vyksta jų reorganizacija, jie sujungia skyrius, sutarta, kad jiems išsikėlus iš Danės g. 17 tos patalpos bus perduotos savivaldybei. O Teritorinėms ligonių kasoms mes nesame įpareigoti kažką vietoj to pasiūlyti, jie juk žinojo, kad panaudos sutartis pratęsiama tik metams", – dėstė E.Simokaitis.

Klaipėdos teritorinių kasų iškraustymas ir žemėtvarkininkų įkraustymas į Pievų Tako patalpas – rotušės perėmimo plano dalis. Nes istorinis Klaipėdos rotušės pastatas, kuriame šeštus metus reziduoja uostamiesčio meras ir politinio pasitikėjimo asmenys, vis dar yra ne savivaldybės, o Turto banko nuosavybė.

Miesto žinion ši rezidencija pereis tik tada, kai joje įsikūrusioms institucijoms savivaldybė pasiūlys kitas jiems tinkamas patalpas.

Oficialiai čia veikia Vyriausybės atstovo Klaipėdos apskrityje institucija, Regiono plėtros skyrius, Nacionalinė žemės tarnyba, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija, Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai. Valstybinės ir verslo institucijos rotušės pastate užima didžiąją patalpų dalį.

Išsikraustyti nėra jokios skubos?

Vieni rotušės nuomotojų – Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai, kurių direktorius Viktoras Krolis dienraščiui teigė, kad savivaldybė jų įstaigai kol kas jokių patalpų nepasiūlė.

"Laukiame, vyksta kalbos jau kokius dvejus metus, bet jokių tinkamų variantų nebuvo. Kalbant apie mūsų išsikraustymą iš patalpų rotušėje, nėra nei terminų, nei ribos", – patvirtino V.Krolis.

Tai reiškia, kad vienu metu iš rotušės Danės g. 17 visos ne savivaldybės įstaigos ir institucijos tikrai neišsikels, tad į Pievų Taką sumaniusiems įsikelti žemėtvarkininkams, kraustytis ten išvejant Teritorines ligonių kasas, tarsi ir nėra jokios skubos.

"Savivaldybės interesas yra perimti rotušę, todėl turime iškeldinti nuomotojus. Mes per prievartą nieko neišmesime, tačiau savivaldybė tikrai kažkaip naudingiau gali panaudoti savo turtą. Savivaldybės kaip turto savininko teisė yra nutraukti panaudos sutartį, įspėjus prieš 20 dienų. Teisiškai nėra numatytos kažkokios išimtys nei valstybinei įstaigai, nei kam nors kitam. Naudotojai yra visi lygūs", – pabrėžė E.Simokaitis.

E.Simokaitis pripažino, kad panaudos sutartys, kaip šiuo atveju, nutraukiamos ne taip ir dažnai, tačiau esą Nacionalinei žemės tarnybai prireikė didesnių patalpų, todėl priimtas sprendimas – iškraustyti Teritorines ligonių kasas, vietoj jų įkeldinant žemėtvarkininkus.

"Savivaldybėje buvo pristatytas šitas klausimas ir buvo nutarta eiti tokiu keliu. Ne aš vienas čia nusprendžiau, tuo labiau su Teritorinėmis ligonių kasomis vienais metais mes jau ir taip planavome nutraukti panaudos sutartį", – tvirtino E.Simokaitis.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

labai prastai galvojau

apie savivaldybės valdininkus . Dar vienas minusas valdininkams , pasirodo skubos nėra , o jie skubina išsikraustyti , net nesibaigus sutarčiai ? "Laaaabai myli " klaipėdiečius liberalūs valdininkai :)

kiekvienam savo

Tai, kad rotušės pastatas priklauso ne savivaldybei, o Valstybei. Galėtų meras su visa komanda kraustytis į savivaldybės pastatą Pievų tako g., iš kur nori iškraustyti ligonių kasą, o ligonių kasą, kuri yra valstybės įstaiga, perkelti į rotušę. Būtų racionalu- nei remontų daryti, o ir klaipėdiečiams patogu.

^

jo jo mazai patalpu klaipedoje i gargzdus vazios
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS